Fasolowe frittery z cevieche, krewetek i mango

fasolowe fritessyCiekawa potrawa, mało znana polskiej kuchni.. Krewetki i mango w cieście. 

Składniki:
• 250g surowych krewetek tiger, oczyszczonych
• 1 mała czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
• sok z 2 limonek
• 1 duże mango, obrane i drobno posiekane
• 1-2 czerwone papryczki chili, bez nasion, drobno posiekane
• 1 dojrzały pomidor, drobno posiekany
• mały pęczek kolendry, drobno posiekanej
• sól morska i czarny pieprz
• 2 łyżki stołowe suszonych krewetek
• 1 cebula, obrana i drobno posiekana
• 1 ząbek czosnku, obrany i zgnieciony
• 2 x 400g puszki wspięgi, odsączone
• 1 czerwona papryczka chili, bez nasion, drobno posiekana
• 3-4 łyżki stołowe zwykłej mąki
• olej roślinny do smażenia na głębokim oleju
• ostry sos paprykowy
• kawałki limonki

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj duży garnek osolonej wody, dodaj krewetki i gotuj przez około 1 minutę. Odsącz krewetki, posiekaj i połącz z pozostałymi składnikami. Przypraw do smaku i wstaw do 2. Przykryj suszone krewetki wrzącą wodą i odstaw zamoczone na 15 minut, aż zmiękną.

Odsącz, następnie zmiksuj z cebulą, czosnkiem oraz chili. Dodaj fasolę, miksuj aż powstanie gładka masa. Przypraw do smaku. Przelej do miski i powoli dodawaj mąkę aż powstanie sztywne ciasto. Zamocz dwie łyżki w oleju i uformuj nimi 10-12 owalnych porcji.

3. Podgrzej olej do temperatury 160°C/325°F i smaż porcjami na głębokim oleju przez 8-10 minut, aż porcje nabiorą złocisto-brązowego koloru i staną się chrupkie. Odsącz na papierze kuchennym i przypraw solą morską, gdy będą jeszcze ciepłe.

4. Przekrój fritter, nafaszeruj ceviche i podawaj z ostrym sosem paprykowym, limonkami i zimnym piwem.