Fast-foody po domowemu – przepisy kulinarne

Kto nie lubi czasem zaniechać dietetycznego rygoru i zjeść potężnego kebaba lub panierowane nuggetsy? Nie musicie ich kupować w budkach, gdzie nie możemy być pewni pochodzenia produktów.

Doner kebab with meat and vegetables closeup. horizontal
Fast-foody po domowemu – przepisy kulinarne

Rozwiązanie? Poznajcie proste przepisy na popularne fast-foody do przygotowania w Waszych kuchniach! Wyraziste w smaku, treściwie i bardzo dobrze doprawione – czas na coś pysznego!

Domowy kebab z sosem czosnkowym

Składniki:

  •  filet z kurczaka – 200g
  • przyprawa do kebabu – 1 łyżka
  • sałata – 4 liście
  • pomidor – 1 szt.
  • cebula czerwona – 1 szt.
  • frytki do pieczenia w piekarniku – 1 garść
  • olej – 1 łyżka
  • bułka do kebabu – 2 szt.
  • sos czosnkowy Tarsmak

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka dokładnie natrzeć przyprawą i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Przekrojoną bułkę wstawić do rozgrzanego piekarnika razem z frytkami, żeby się podpiekły (bułkę wyciągamy trochę szybciej).
  3. Ostudzonego fileta kroimy w paseczki, ponownie podsmażamy na patelni i umieszczamy razem z pokrojonymi warzywami i upieczonymi frytkami w bułce.
  4. Zawartość bułki polewamy obficie sosem czosnkowym Tarsmak.
Grilled chicken drumsticks and vegetables
Fast-foody po domowemu – przepisy kulinarne

Panierowane podudzia z kurczaka z sosem piri-piri

Składniki:

  •  podudzia z kurczaka – 4 szt.
  • sól, pieprz, papryka słodka do smaku
  •  mąka – 2 łyżki
  • jajko – 2 szt.
  • bułka tarta
  • płatki kukurydziane
  • olej
  • sos piri-piri Tarsmak

Sposób przygotowania:

  1. Podudzia doprawić solą, pieprzem, papryką i odstawić do lodówki na parę godzin.
  2. Opanierować w mące, jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z płatkami w równych proporcjach.
  3. Tak przygotowane usmażyć w rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor. Smażenie nie powinno być zbyt szybkie (ok. 15 minut), aby mięso zdążyło dojść przy kości.
  4. Podawać z sosem piri-piri Tarsmak.

Smacznego!