Faszerowane muszle makaronowe

Ta ciepła, aromatyczna i syta przekąska, to prawdziwa królowa kuchni włoskiej. Jej najpopularniejszą wersją jest dobrze znana smakoszom wyśmienitych potraw lasagne. O czym mowa? O wielbionej nie tylko w Italii - zapiekance!

faszerowane_muszle_makaronowe

Składniki:

  •    duże muszle makaronowe – 20 sztuk
  •     suszone pomidory z oliwy – 100 gramów
  •     pieczarki – 200 gramów
  •     Zapiekanka makaronowa z szynkąNaturalnie smaczne Knorr – 1 opakowanie
  •     śmietana 18% – 100 mililitrów
  •     mleko 1,5% – 100 mililitrów
  •     cebula – 1 sztuka
  •     świeża bazylia – 1 pęczek
  •     ząbki czosnku – 2 sztuki
  •     ser gruyer – 50 gramów
  •     tarty parmezan – 50 gramów
  •     Sos w słoiku Spaghetti Toscana Knorr- 1 opakowanie
  •     oliwa – 2 łyżki
  •     papryczka chilli – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  • Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i chili. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby. Całość smaż chwilę, po czym dodaj Zapiekankę makaronową z szynką Naturalnie smaczne Knorr, która nada potrawie pełnego smaku i znakomitego aromatu. Wymieszaj ze śmietaną i dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko razem gotuj minutę, a całość dopraw do smaku pokrojoną drobno bazylią. Sos odstaw na bok, aby delikatnie ostygł.
  • Do gotującej się wody na dwie minuty włóż makaronowe muszelki, po tym czasie muszelki wyjmij z wody (nawet jeśli nie będą zupełnie ugotowane). Delikatnie wymieszaj z oliwą i ułóż na tacy otworem do dołu. Odstaw na bok do wystygnięcia.
  • Muszelki nafaszeruj białym sosem. Makaron ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko oliwą i oprósz z wierzchu serem.
  •   Całość przykryj folią aluminiową, wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Po tym czasie zdejmij folię. Całość piecz kolejne 10 minut, aż ser się zapiecze. Gotowe muszelki ułóż na podgrzanym pomidorowym sosie.