-
AutorOdp.
-
11 lipca 2008 at 14:10
Tez tak uwazam. Jest to moze i bardziej kosztowne, ale warte swej ceny. Jedzenie jest o wiele smaczniejsze i na pewno zwroci nam sie to w przyszlosci, gdy bedziemy mogli zrezygnowac z wizyty u lekarza. 😀
1 lutego 2009 at 19:28ale nie trzeba być samowystarczalnym i samemu hodować marchewki na balkonie.
Wiadomo, niektórzy mają możliwosci, mają działki lub mieszkają na wsi, ale spora czężć nas mieszka w dużych miastach w blokach.Powatała specjalna ustawa o rolnictwie ekologicznym i odpowiednie instytucje atestujące taką żywnożć. Wystarczy troszkę poszukać i dowiedzieć się jak wygląda certyfikat żywnożci ekologicznej, która nie zawsze musi być o wiele droższa od tej „masowej”
4 sierpnia 2009 at 19:27Jestem oczywiżcie za.
Jednak trzeba przyznać, że na ten moment jest to mało ekonomiczne.
Ceny takich produktów są czasami nawet 2 razy wyższe.
Czasami sobie pozwolę sobie na coż typu „bio”, ale mój budżet nie pozwala mi na zbyt częste przyjemnożci tego typu.14 maja 2010 at 11:34Tylko, że w sklepie kupić zdrową żywnożć to nie jest aż taki problem. Ekologiczna i zdrowa żywnożć jest na ogół oznakowana i raczej zgadza się to z rzeczywistożcią. Znacznie trudniej jest znaleźć jakąż wiarygodną restaurację czy knajpkę, która by nie tylko oficjalnie oferowała zdrowe jedzenie, ale jednoczeżnie spełniała te kryteria!
14 maja 2010 at 11:47Anita0000, myżlę że w dobrych restauracjach o dobrej renomie włażciciel nie pozwoliłby sobie na to żeby pisać w menu zdrową żywnożć i podawać coż innego … Pseudo restauracje napewno tak robią ponieważ chcą zarobić ale większe restauracje po prostu nie pozwoliłyby sobie na to ….
14 maja 2010 at 12:15Zależy od produktów dlatego nie zawsze warto,nie każde w równym stopniu kumulują toksyny.Dodatkowo żywnożć ekologiczna musi mieć odpowiednie certyfikaty ponieważ często konsument jest wprowadzany w błąd.Nasza żywnożć np. w Niemczech spoczywa na półkach ze zdrową żywnożcią.
Często stosowane są chwyty co do rolnictwa eko czy bio.Jedno gwarantuję wytwarzanie naturalnymi metodami ,ale nie wyklucza wcale żrodków chemicznych,drugie mówi o wytwarzaniu bez udziału żrodków chemicznych ect.Powiem tak marchewa 🙂 jeżli byż odwiedziła restaurację na zapleczu to byż się zdziwiła już nie samym rodzajem składników,ale np. sposobem przygotowania i warunkami higienicznymi.Przykład badań sanepidu jednego z miast wojewódzkich w restauracjach na rynku głównym tylko jedna spełniała wymogi 😉 i mycie w zimnej wodzie lub same spłukiwanie to było niewielkie ale.
Jak powiedział mój kolega ,który pracował w dobrej restauracji za granicą.Teraz nie jadam w restauracjach chyba,że widzę jak mi przygotowują jedzenie.Podnoszenie z ziemi produktów i obmywanie by się nie zmarnowało to nic szczególnego 😉Każdy chce zarobić bez względu na biznes.W marketach to nawet uczą nie wydawać grosika by wyrównać czy podnież zysk 😉
14 maja 2010 at 14:56No może i masz rację …. Ale wiesz mam paru znajomych którzy prowadzą takie knajpy i bardzo zwracają uwagę na takie rzeczy …. Ale może hmm za mało widziałam 😉
14 maja 2010 at 17:22No ekologiczna żywnożć fajna sprawa, ale ceny są bardzo wysokie. Ja tam kupuję w zwykłym markecie i staram się wybierać te mnie chemiczne produkty, zawsze to coż.
14 maja 2010 at 19:24To trzeba wybrać albo zdrowie albo oszczędzanie pieniędzy 😉 Wiem że to nie trudne ale trzeba znaleźć coż po żrodku, w jeden dzień zdrowa żywnożć a w drugi mcdonald hehehe i tak na zmiane 🙂
14 maja 2010 at 21:03No MC to raczej tani nie jest 😉
Można zdrowo i tanio.15 maja 2010 at 07:46Może i można zdrowo i tanio ale trzeba dużo się nachodzić żeby znaleźć zdrową żywnożć a w dodatku tanią 🙂
15 maja 2010 at 11:27Leży na półkach,wszędzie to ludzie nawbijali sobie do głowy bio 😉
17 maja 2010 at 10:35Marchewko, ja też znam kilka wspaniałych miejsc u siebie w mieżcie, gdzie można zjeżć coż wyżmienitego i godnego zaufania i na pewno wiedzą taką warto się wymieniać. Ale też słyszałam od niektórych ludzi pracujących w restauracjach, jakie przewałki robią włażciciele i wątpię czy gdyby klienci tych knajp wiedzieli to by nadal korzystali z ich usług.
17 maja 2010 at 10:48Zgadzam się z Agą33! No i może zacznijmy polecanie jakichż fajnych miejsc u siebie w miastach gdzie bez ryzyka możemy zjeżć. W Poznaniu na pewno do takich miejsc należy sieć barów greenway. Ale jeżli ktoż woli bardziej klimatyczne miejsca to polecam też Oberżę pod Dzwonkiem, gdzie włażcicielka do przygotowywania potraw daje własnej roboty przetwory! A wy jakie znacie miejsca godne polecenia??
17 maja 2010 at 11:28To ,że ma własne przetwory nie żwiadczy o ich jakożci 🙂
-
AutorOdp.