Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami

Karnawał to czas szalonej zabawy i spotkań z przyjaciółmi. Ten wyjątkowy okres w roku można świętować na wiele sposobów: wytworne bale, klubowe imprezy, kameralne spotkania w gronie przyjaciół.

przepis na sakiewki ze szpinakiem i orzechami
Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami

Nie od dziś wiadomo, że najlepiej wychodzą te ostanie, czyli domówki spędzane wspólnie z bliskimi. W ten szczególny czas warto zaskoczyć swoich gości i przygotować dla nich proste dania, które dzięki odpowiednio dobranym składnikom skradną ich podniebienia. Dodatkowym plusem karnawałowego menu, jest to, że potrawy nie wymagają dużego nakładu pracy, dzięki czemu zaoszczędzimy czas i będziemy mogli w szampańskiej atmosferze przygotować się do tego wyjątkowego, karnawałowego spotkania.

Składniki:

• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 200 g mrożonego szpinaku
• 2 ząbki czosnku
• 75 g orzechów włoskich
• 50 g sezamu
• 100 g suszonych fig
• 1 łyżka oliwy
• sól i pieprz do smaku
• 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie (w temperaturze pokojowej) kroimy w prostokąty. Na patelni podsmażamy na oliwie szpinak z posiekanym czosnkiem.
  2. Dodajemy do tego posiekane orzechy włoskie, pokrojone drobno figi oraz sól i pieprz. Po wystudzeniu gotowy farsz układamy na cieście.
  3. Formujemy z niego sakiewki, gotowe smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni.
  4. Pieczemy ok. 20 minut, aż sakiewki delikatnie się przyrumienią. Gotowe!

Wpis znaleziono dzięki:

- Szpinak w sakiewkach

- Przekąska karnawałowa

- Francuskie inaczej