Grill na słodko? Czemu nie!

Aby przyrządzić pyszne, owocowe danie z grilla, trzeba kierować się kilkoma ważnymi zasadami, ponieważ owoce nie są tak oczywiste w przygotowaniu jak warzywa czy mięso.

grill
Grill na słodko? Czemu nie!

Choć grill na słodko nadal dla wielu brzmi dość egzotycznie, warto wzbogacić swoje grillowe menu o owoce. Są pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu. By zaskoczyć naszych gości nietuzinkowym, grillowanym deserem na bazie świeżych owoców, wystarczy pamiętać o kilku zasadach ich przyrządzania.

Czas, przyprawy i nie za dużo cukru – klucz do sukcesu

Grillować możemy w zasadzie wszystkie owoce. Wybierając te, które trafią na ruszt, pamiętajmy, by były dojrzałe, ale niezbyt miękkie. Poddawane grillowaniu, szybko miękną, dlatego by ich nie przypalić, trzeba je często odwracać i uważnie obserwować. Ryzyko przypalenia możemy zmniejszyć, jeśli przed grillowaniem dobrze je wymoczymy w zimnej wodzie. Ich zdecydowana większość pod wpływem opiekania na grillu, staje się jeszcze bardziej słodka, dlatego nie musimy ich dosładzać przed umieszczeniem na ruszcie.
Smak i aromat wydobędą natomiast dodatki takie jak cynamon czy wanilia. Owoce, podobnie jak mięsa, można marynować! Świetnie nada się do tego słodkie wino albo sok z cytryny z niewielkim dodatkiem miodu. W grillowaniu owoców najważniejszy jest jednak czas. Różni się on w zależności od tego, jak delikatny jest poddawany obróbce termicznej owoc.

Ananasowy deser

Ananas to idealny owoc na grilla, a czas jego przygotowania to ok. 6-10 minut. Przed wrzuceniem na ruszt trzeba obrać go ze skórki. Następnie należy wydrążyć twardy środek, pokroić owoc na kilkucentymetrowe krążki i zamarynować. Świetnie sprawdzi się do tego marynata złożona np. z mleka kokosowego, wiórków kokosowych i cynamonu. Owoc ten możemy także zgrillować bez marynaty i doprawić dopiero po zdjęciu z grilla – mówi Wiktor Kowalski z Dan CakeW takiej formie ananas może stanowić idealny dodatek do naszych gotowych gofrów. Wystarczy, że na chrupiącym gofrze podgrzanym na grillu położymy plaster ananasa, obsypiemy brązowym cukrem lub polejemy miodem i dodamy kilka listków świeżej mięty – dodaje ekspert.

grill
Grill na słodko? Czemu nie!

Nie tylko do letniego koktajlu i lemoniady

Arbuz kojarzony jest z orzeźwiającymi napojami, zaspokajającymi pragnienie w upalne dni. Ale arbuz z grilla? Jak najbardziej! Wystarczą zaledwie 2-3 minuty na mocno rozżarzonym grillu, by uwolnić niezwykły aromat tego owocu. Pamiętajmy jednak o pilnowaniu procesu grillowania. Arbuz ze względu na swoją delikatną strukturę potrzebuje zaledwie kilku chwil na ruszcie, ale tyle samo wystarczy, by uległ spaleniu!

Kluczem do niepowtarzalnego smaku grillowanego arbuza jest jego marynata, w roli której świetnie sprawdzi się sos balsamiczny i kilka kropel soku z cytryny – zauważa Wiktor Kowalski. Dymno-karmelowy posmak grillowanego arbuza sprawia, że tak przyrządzony owoc idealnie pasuje do letniej sałatki z roszponką i liśćmi botwinki, na którą sezon lada chwila się zacznie oraz z kulkami sera mozzarella. Chrupiącym akcentem idealnie komponującym się ze smakiem sałatki z arbuzem, będą nasze bagietki do odpieku, które zostały już wstępnie podpieczone, co oznacza, że potrzebują zaledwie kilku minut na grillu, by zyskały złocisty kolor i chrupkość – radzi ekspert.

Przydymiona słodycz na chrupiącym toście

Obok ananasa, arbuza czy banana świetnie grillującym się owocem jest też brzoskwinia. Owoc wystarczy przekroić na pół i pozbawić pestki, a każdą połówkę doprawić cynamonem i otartą skórką z cytryny. Pamiętajmy, że brzoskwinię należy grillować do 10 minut pod przykryciem, skórką do dołu, bez przewracania. W ten sposób naturalny sok, wydzielający się z grillowanej brzoskwini, wymiesza się z cynamonem i skórką z cytryny, a potem zgromadzi w miejscu po wydrążonej pestce i nada słodyczy całemu owocu. Tak przygotowana brzoskwinia będzie świetnym dodatkiem do grillowanego tosta,  przygotowanego na bazie naszego chleba tostowego pszennego – mówi ekspert.
Wystarczy dodać kilka listków bazylii, kawałki sera koziego i delikatny dressing na bazie octu balsamicznego, by przygotować ciekawą przekąskę grillową lub śniadaniowe danie.