Grillowane bakłażany z sosem pomidorowym i chrupiącą mieszanką orzechów

Nie bójmy się eksperymentować i pamiętajmy również o kulinarnych upodobaniach naszych gości. Jak w łatwy i prosty sposób zaspokoić podniebienia każdego? Przygotujmy danie, z którego każdy będzie mógł wybrać to co lubi najbardziej

Grillowane bakłażany z sosem pomidorowym i chrupiącą mieszanką orzechów

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 4 pomidory
  • 50 g startego parmezanu
  • 100 g Mieszanki orzechów
  • 75 g Pistacji prażonych
  • Świeża bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy na pół, delikatnie wydrążamy z nich środek.
  2. Na patelni podsmażamy pomidory z czosnkiem i wydrążonego bakłażana, aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Orzechy siekamy.
  4. Gotową masą wykładamy bakłażany i grillujemy przez ok. 40 minut, najlepiej pod przykrytym grillem.
  5. Kiedy bakłażany będą odpowiednio miękkie całość posypujemy startym parmezanem i orzechami oraz posiekanymi listkami bazylii.