Grillowane szparagi z cheddarem

Szparagi zaliczyć możemy do grupy warzyw, które wyjątkowo dobrze odnajdą się na grillu. Są nie tylko lekkostrawne i niskokaloryczne, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu.

Grillowane szparagi
Grillowane szparagi z cheddarem

Występują w trzech kolorach: białym, fioletowym i zielonym, z których każdy charakteryzuje inny smak. Za ich jedyną „wadę” uznać można krótki czas, w którym dostępne są na straganach – sezon na szparagi trwa bowiem tylko kilka tygodni – począwszy od maja, do końca czerwca. Najchętniej jadamy je w towarzystwie jajka sadzonego lub po benedyktyńsku. Jednak w maju i czerwiecu polubiliśmy tradycję grillowania, i w tej formie też często je przyrządzamy. Jak jednak urozmaicić grillowane szparagi?

By smakowały jeszcze lepiej, możemy je połączyć np. z serem cheddar:

Grillowane szparagi z cheddarem

Składniki:

  •     12 szparagów
  •     1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo – ziołowego Knorr
  •     1 szklanka startego sera cheddar
  •     100 g pieczarek
  •     Pół cytryny
  •     0,2 łyżeczki soli
  •     pieprz
  •     5 łyżek wody
  •     5 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

  1.  Oczyść szparagi i na 3 minuty wrzuć je do wrzątku, a następnie włóż do wody wypełnionej kostkami lodu. Po chwili, wyciągnij je z wody i dokładnie odsącz.
  2.   Wymieszaj: sok z cytryny, oliwę i wodę, razem z Sosem sałatkowym koperkowo – ziołowym Knorr, który znakomicie dopełni smak gotowego dania.
  3.   Pokrój pieczarki w plasterki i zalej je przygotowanym sosem.
  4.   Szparagi wrzuć na ruszt i piecz do momentu, aż ukażą się na nich ciemniejsze paski. W tym czasie wyściel pergaminem blachę i połóż na nią zgrillowane szparagi, które na koniec posyp startym wcześniej serem cheddar. Tak przygotowane danie zapiekaj do chwili, aż ser się rozpuści. Szparagi podawaj wraz z sałatką z pieczarek.