Grillowanie

grilowanieszaszlykPogoda sprzyja spotkaniom towarzyskim przy grillu.

Polecamy nasze redakcyjne, wypróbowane przepisy na fetę z bazylią, grillowaną paprykę i kurze piersi w jogurtowej marynacie.

Feta z bazylią grillowana w pomidorach

Składniki:
po 1 dużym pomidorze na osobę
½ opakowania fety
2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
oliwa
biały pieprz
folia aluminiowa do pieczenia
Wymyte pomidory przekrój na połówki, wydrąż miąższ i odsącz sok, kładąc połówki pomidorów na talerzyku piętką do góry. W tym czasie grubo posiekaj fetę. Pomidory od strony skórki posmaruj oliwą, a do wnętrza włóż posiekany ser i posmaruj go z wierzchu oliwą. Pomidorowe miseczki układaj na posmarowanej tłuszczem folii i grilluj, aż pomidory zmiękną. Przed podaniem posyp posiekaną bazylią. Możesz też oprószyć białym pieprzem.

grilowanie paprykaGrillowana papryka

Składniki:

kilka strąków papryki (po 1 na osobę)
oliwa
sól, pieprz

Umyte i osuszone strąki papryki przetnij na pół i wydrąż pestki. Każdą połówkę z obu storn posmaruj oliwą i kładź na rozgrzanym grillu. Opiekaj, aż do momentu, gdy miąższ będzie miękki, a skórka częściowo aż przypalona i łatwa do zdjęcia. Tak przygotowaną paprykę można jeść samą, po dodaniu przypraw, lub użyć jej jako dodatku do mięsa z grilla albo jako jednego ze składników sałatki.
Jajka sadzone w grillowanych pieczarkach

Składniki:
duże kapelusze pieczarek – po jednym na osobę (o miseczkowatym kształcie)
po jednym jajku na każdy kapelusz
oliwa lub olej rzepakowy
sól, pieprz
szczypta posiekanego koperku
tacka do grillowania
Oczyszczone i wysuszone kapelusze pieczarek posmaruj obficie (ze wszystkich stron) tłuszczem, połóż na tacce do grillowania i delikatnie do pieczarkowej „miseczki” wbij jajko. Będą gotowe do jedzenia, gdy zetnie się białko jaja, żółtko może pozostać półpłynne, trzeba tylko przyprawić do smaku i obficie posypać koperkiem.
Jeśli masz zbyt małe łepki pieczarek, możesz użyć jajek przepiórczych – po jednym lub dwa na każdą grzybową miseczkę.

grilowanie miesoKurze piersi w jogurtowej marynacie

Składniki:
Po jednej kurzej piersi na osobę
250 ml naturalnego jogurtu
3 łyżki dżemu pomarańczowego (lub ½ szklanki nektaru z pomarańczy)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
tacki do pieczenia
Lekko rozbij umyte i osuszone uprzednio piersi. Jeśli są dość duże i grube, przekrój je wzdłuż na 2 części. Wymieszaj składniki marynaty i zalej nią mięso, przykryj szczelnie i wstaw na noc (lepiej na całą dobę) do lodówki. Piersi układaj na tackach i grilluj z obu stron, polewając resztą marynaty pozostałej w miseczce.
Owocowo-warzywna sałatka z grilla

Składniki:
suszone morele
suszone śliwki
plastry świeżego ananasa lub z puszki
cebula dymka pokrajana w plastry
jabłka pokrajane w kostkę
kawałek melona pokrajany w kostkę
połówki orzechów włoskich (bez skorupek)
oliwa
mielony cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, biały pieprz
cukier trzcinowy
sok z połówki cytryny
Owoce suszone umyj i osusz, a owoce z puszki – odsącz z zalewy. Nadziewaj na szpadki do szaszłyków wszystkie składniki na zmianę, posmaruj je oliwą i opiekaj na grillu w niezbyt wysokiej temperaturze, obracając i – w miarę potrzeby – smarując oliwą. Przed podaniem posyp mielonymi przyprawami i odrobiną cukru. Możesz też te szaszłyki skropić sokiem z cytryny, ale nie jest to niezbędne.

Ryba w marynacie ziołowo-balsamicznej

Składniki:
sprawiona świeża ryba (mrożona nie nadaje się do tego przepisu)
1 opakowanie jogurtu naturalnego
kilka łyżek octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół i warzyw (oregano, tymianek, rozmaryn, gorczyca, czosnek, cebula, pietruszka)
sól
folia do pieczenia
Wymieszaj dokładnie oliwę z octem, następnie połącz ją z jogurtem i mieszanką przypraw. Zalej tą marynatą plastry ryby i zostaw w chłodzie na noc. Rybę piecz w folii, posmarowanej uprzednio oliwą. Przed podaniem możesz posypać ją posiekaną zieleniną.

Schab karkowy na ostro

Składniki:
tyle plastrów schabu karkowego, ile osób
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku (jesiennego – więcej, młodego wiosennego – mniej)
3 łyżki musztardy
2 łyżki ketchupu
2-3 łyżek płynnego miodu
kilka lub kilkanaście ziaren zielonego pieprzu (może być z zalewy)
Zmiksuj lub bardzo drobniutko posiekaj obraną cebulę i czosnek wraz z ziarnami pieprzu, dodaj pozostałych składników i dokładnie wymieszaj. Lekko rozbite kotlety wkładaj kolejno do miseczki, smarując każdy obficie przygotowaną marynatą. Na wierzch wylej resztę marynaty, szczelnie zamknij naczynie i wstaw do lodówki. Marynuj co najmniej 10-12 godzin, a najlepiej całą dobę. Potem upiecz na grillu. Dobrze smakuje z sosem i przypieczonym na grillu pieczywem lub pieczonymi kartoflami.

grilowanieszaszlykSzaszłyki z warzyw

Składniki:

1 cukinia
po 1 strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
20-30 malutkich pieczarek
1 pęczek dymki
kilka łyżek oliwy lub oleju rzepakowego (z pierwszego tłoczenia)
sól, pieprz do smaku
Umytą cukinię pokrajaj na 1-cm plastry, dymki w plasterki o połowę cieńsze, a pozbawione pestek papryki na małe kawałki, jak najbardziej zbliżone kształtem do kwadratu. Warzywa i grzyby nadziewaj na przemian na szpadki do szaszłyków. Posmaruj pędzelkiem zwilżonym w oliwie i przypraw do smaku. Piecz na grillu około 15-20 minut, obracając, by podpiekły się równomiernie.