Grzanki z grillowaną gruszką

Zielone owoce są bogate w witaminę C i beta – karoten. Są także źródłem potasu i błonnika.

grzanki z grilowana gruszka
Grzanki z grillowaną gruszką

Teraz warto sięgać po gruszki, które sprawdzą się jako element wykwintnej przekąski prosto z grilla.

Składniki:

  • łyżeczka Przyprawy pikantnej do grilla Knorr
  • 2 świeże gruszki
  • bagietka
  • 2 garście rukoli
  • 40 g sera pleśniowy np. Gorgonzola
  • łyżka pestek słonecznika
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżka syropu balsamicznego

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Oliwę (2 łyżki) wymieszaj z przyprawą do pikantnego grilla i wymieszaj – zamarynuj gruszki i odstaw na kilka minut. Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni.
  2. Po tym czasie gruszki usmaż na rozgrzanym grillu – ok. 5-8 minut. Bagietkę pokrój na 2 centymetrowej grubości kromki pod skosem. Pozostałą oliwę wymieszaj z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Ziołową oliwą nasmaruj kromki pieczywa z obu stron.
  3. Na każdą kromkę nałóż porcję rukoli (zwiń ją ściśle w niewielkie gniazdko), grillowaną gruszkę oraz odrobinę pokruszonego sera.
  4. Tak przygotowane grzanki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla i opiekaj przez 3-5 minut. Pilnuj grzanek przez cały czas, gdyż łatwo mogą się przypalić.
  5. Po opieczeniu grzanki zdejmij z grilla, polej odrobiną balsamicznego syropu i posyp prażonym słonecznikiem.

Wpis znaleziono dzięki:

- Grillowana gruszka

- Pyszna przekąska

- SZybkied anie