Herbaciane crème brûlée

Ten popularny francuski krem cieszy się powodzeniem nie tylko w swoim rodzimym kraju. Możemy spotkać go w wielu restauracjach i kawiarniach także i w Polsce. Chcąc jednak skosztować jego niecodziennej wersji – z herbatą, warto przygotować go w domu.

Herbaciane crème brûlée

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki + łyżka cukru do dekoracji
  • Płaska łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon
  • Listek mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Do śmietanki dodajemy liście herbaciane i cukier.
  2. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.
  3. Mieszamy, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
  4. Przecedzamy liście herbaciane.
  5. Żółtka roztrzepujemy (nie ubijamy) i powoli dolewamy ciepłą śmietankę cały czas mieszając, aby jajka się nie ścięły.
  6. Tak przygotowaną masę rozlewamy do kokilek.
  7. Umieszczamy je w brytfance wypełnionej gorącą wodą (do połowy wysokości kokilek) i pieczemy przez 50 minut w 100°C.
  8. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
  9. Przed podaniem wierzch obsypujemy cukrem i karmelizujemy go planikiem. Zdobimy miętą.

Wpis znaleziono dzięki:

- Deser

- Herbata

- Creme brule