Herbaciane lemoniady idealne na garden party

Popularne garden party to eleganckie przyjęcia lub luźniejsze imprezy na świeżym powietrzu. Wiosną i latem, kiedy pogoda dopisuje, zdecydowanie częściej wybieramy opcję zabaw w otwartej przestrzeni. Tak spędzany czas warto urozmaicić oryginalnymi lemoniadami na bazie herbaty.

Herbaciane lemoniady idealne na garden party

Do przygotowania lemoniady warto wybrać odpowiednią bazę, bo to właśnie dzięki niej napój będzie miał intensywny aromat i smak. Eksperci Ahmad Tea London polecają napary herbaciane lub ziołowe, ponieważ dzięki nim lemoniada będzie nie tylko smaczna, ale także zdrowa.

Mrożona pomarańcza

(dzbanek 700 ml)

Składniki:

  • 4 torebki herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
  • 2 pomarańcze
  • Cukier brązowy
  • Kostki lodu

Sposób przygotowania:

  1. Zalej wrzątkiem (około 500 ml) herbatę
  2. Dodaj skórkę z jednej pomarańczy.
  3. Zaparzaj pod przykryciem 3-5 minut.
  4. Następnie dodaj 3/4 szklanki soku z pomarańczy i 1/3 cukru. Dobrze wymieszaj.
  5. Po wystygnięciu dodaj kilka kostek lodu i wstaw dzbanek do lodówki na godzinę.
  6. Przed podaniem ozdób szklanki startą pomarańczą – złap za denko i zwilż górną krawędź szklanki sokiem z cytryny, odciśnij w startej skórce pomarańczy, odczekaj chwilę i postaw.
  7. Następnie wlej mrożoną herbatę, wrzuć koski lodu i plasterek pomarańczy.

Cytrynowe szaleństwo

(dzbanek 700 ml)

Składniki:

  • 3 torebki herbaty Peppermint &Lemon Ahmad Tea London
  • 1 cytryna
  • Listki mięty do ozdoby
  • Cukier brązowy

Sposób przygotowania:

  1. Wlej do dzbanka wrzącą wodę i zaparzaj herbatę przez 4 minuty.
  2. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
  3. Pokrój cytrynę w plasterki.
  4. Wrzuć do dzbanka, na koniec dodaj listki mięty.
  5. Chcąc uzyskać słodki napój, według uznania dosyp brązowego cukru.

Nuta bazylii

(szklanka 200 ml)

Składniki:

  • 1 torebka herbaty Green Tea Pure Ahmad Tea London
  • 2 limonki
  • 2 plasterki cytryny (opcjonalnie)
  • Garść liści bazylii
  • Kostki lodu

Sposób przygotowania:

  1. Zalej herbatę 150 ml wody o temperaturze około 90 stopni.
  2. Zostaw do ostygnięcia.
  3. W tym czasie pokrój w plasterki limonkę.
  4. Wrzuć cytrusy i liście bazylii do naparu, następnie dodaj kilka kostek lodu.

Przygotowane lemoniady będą wyglądały jeszcze lepiej, jeśli podasz je w wysokich, przezroczystych szklankach i dodasz długie kolorowe słomki!