Hipsterski koktajl na upały! Indyjskie lassi!

Jedną z zalet życia w globalnej wiosce jest to, że poszukując sprawdzonych sposobów na letnie upały sięgać możemy nie tylko do rodzimej tradycji, ale także czerpać z doświadczenia mieszkańców gorących stref klimatycznych. O przepisy na napoje orzeźwiające z różnych zakątków świata spytaliśmy ekspertów z biura lotniczego. Spróbujcie Lassi w dwóch wersjach!

Napój orzeźwiający, lassi
Napój orzeźwiający, lassi

Lassi, Indie

Lassi to tradycyjny indyjski napój orzeźwiający. Jego popularność rośnie również poza krajem pochodzenia. Coraz częściej możemy zamówić go w barach ze zdrową żywnością, gdzie konkuruje z dobrze znanymi smoothies. Lassi możemy również przyrządzić samodzielnie – receptura jest banalnie prosta. Napój przygotowuje się ze zmiksowanych do postaci gładkiego koktajlu jogurtu, wody i przypraw. Tradycyjnie lassi przyrządza się ze szczyptą soli i chili, obecnie popularność zyskują również odmiany przygotowywane na słodko z dodatkiem wody różanej i miąższu owoców takich jak mango, truskawki i cytryny. – Sięgając w upalny dzień po tradycyjne lassi uświadomimy sobie mądrość, której od wieków hołdują mieszkańcy cieplejszych stref klimatycznych. Gdy robi się naprawdę gorąco, kwaśnie i słonawe, a nawet pikantne napoje orzeźwiają znacznie lepiej niż słodkie. Pod wieloma względami tradycyjne lassi przypomina turecki ajran – opowiada Piotr Chalimoniuk z biura lotniczego Sky4Fly.net.

Lassi na słono.

Składniki:

  • 2 i pół szklanki gęstego jogurtu
  • 1 szklanka schłodzonej wody
  • sól wg uznania (może być czarna sól himalajska)
  • liście mięty
  • wybrane przyprawy (chili lub kminek)
  • lód w kostkach (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: 

  • Wszystkie składniki łączymy w blenderze.
  • Po wymieszaniu schładzamy.
  • Podajemy w szklankach na lodzie (opcjonalnie) i przystrajamy liściem mięty.