Idealne ciasto na lato? Sprawdźcie!

Sezon na truskawki w pełni! Przystępna cena i ten smak… Rano możesz dodać je do śniadaniowej owsianki, w porze lunchu ciekawie wzbogacą sałatkę z kozim serem, a makaron z truskawkami to obiadowa klasyka, którą chyba każdy pamięta z dzieciństwa. Polskie słodkie truskawki to także idealny składnik deserów. Dzisiaj proponujemy przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami i ciasteczkami.

Idealne ciasto na lato? Sprawdźcie!

Czekoladowe ciasto z truskawkami

Składniki na biszkopt:

  • 50 g (3 sztuki) ciastek
  • 30 g mąki
  • 20 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 g cukru

Składniki na krem waniliowy:

  • 6 płatów białej żelatyny
  • 500 g jogurtu waniliowego
  • 80 g cukru
  • 200 g śmietany

Składniki na krem truskawkowy:

  • 6 płatów białej żelatyny
  • 500 g truskawek
  • 80 g cukru
  • 200 g śmietany

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g śmietany

Przygotowanie:

  1. Pokruszone ciasteczka wymieszaj z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. W oddzielnej misce ubij trzepaczką na jasną, kremową masę jajka, cukier i 2 łyżki gorącej wody.
  3. Mieszankę mąki i ciastek połącz z ubitą masą, a następnie przełóż całość do zatrzaskowej formy (Ø 26 cm) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C (z termoobiegiem: 160 °C) i piecz przez ok. 20 min.
  5. Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika pozostaw go do ostygnięcia.
  6. W między czasie posiekaj czekoladę i roztop ją w garnku (na małym ogniu) dodając 50 g śmietany.
  7. Następnie na wystudzony biszkopt nałóż łyżką czekoladową masę i odstaw do zastygnięcia.
  8. Pora na przygotowanie kremu waniliowego.
  9. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, następnie lekko odciśnij i roztop w małym garnku na słabym ogniu.
  10. Dodaj do żelatyny 2 łyżki jogurtu, zamieszaj, dodaj resztę i ponownie zamieszaj. Otrzymany krem odstaw na ok. 15 min. do wystygnięcia.
  11. Następnie ubij na sztywno śmietanę i dodaj do wystudzonego kremu.
  12. Po kremie waniliowym przyszedł czas na przygotowanie kremu truskawkowego.
  13. Podobnie jak poprzednio zaczynamy od namoczenia żelatyny. Kolejno kroimy umyte truskawki w ćwiartki i za pomocą widelca rozcieramy je na puree, dodając cukier.
  14. Lekko ogrzane 3 łyżki puree połącz z odciśniętą żelatyną, jednocześnie mieszając. Truskawkową masę studź przez ok. 15 min.
  15. Na koniec ubij na sztywno śmietanę i dodaj do kremu.
  16. Na środek biszkoptu nałóż ok. 1/5 kremu truskawkowego.
  17. Następnie dodaj na środek kremu truskawkowego ok. 1/5 kremu waniliowego.
  18. Powtarzaj czynność naprzemiennie tak długo, aż zużyjesz obydwa kremy, a na masie powstanie wzór strucli. Tort wstaw do lodówki na ok. 4 godziny, aby stężał.
  19. Jeśli nie zużyłeś wszystkich truskawek możesz je wykorzystać do udekorowania ciasta razem z listkami mięty i pokruszonymi ciasteczkami.

Wpis znaleziono dzięki:

- Ciasto z truskawkami

- Letnie smakołyki

- Czekoladowy biszkopt