Jajka faszerowane w skorupkach z awokado i pastą z pestkami słonecznika

Genialny przepis na faszerowane jajka, które zachwycą oryginalnym smakiem i wspaniałym wyglądem. Świetnie nadają się na każdą okazję – sprawdzą się zarówno w codziennym, jak i świątecznym menu.

Jajka faszerowane w skorupkach z awokado
Jajka faszerowane w skorupkach z awokado i pastą z pestkami słonecznika

Jajka faszerowane w skorupkach z awokado to dobra propozycja na świąteczny stół.

Składniki:

  • 8-10 jajek
  • 2 opakowania Pasty z pestkami słonecznika z suszonymi pomidorami i
  • bazylią Well Well
  • 1 awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • pęczek rzodkiewek
  • świeża rzeżucha lub kiełki – np. pora lub rzodkwi
  • pieprz, sól

Zobacz również – Jajka faszerowane jak jeże

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy, następnie przecinamy bardzo ostrym, dużym nożem wzdłuż – razem ze skorupką.
  2. Wyjmujemy jajka ze skorupki i siekamy.
  3. Obieramy awokado, kroimy na dość drobne kawałki i skrapiany sokiem z cytryny.
  4. Rzodkiewki kroimy na półplasterki. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy rzeżuchę lub kiełki, część odkładając do przybrania.
  5. Mieszamy wszystko dokładnie z Pastą z pestkami słonecznika z suszonymi pomidorami i bazylią Well Well, doprawiamy ew. pieprzem i solą.
  6. Gotową masę nakładamy do pustych skorupek i dekorujemy kiełkami.