Jak dobrać makaron do potrawy?

Rodzajów makaronów jest tak wiele, że bez trudu można dopasować je do każdego dania. Większość z nas jednak, w przeciwieństwie do Włochów, nie zastanawia się nad tym, jakiego rodzaju makaronu użyć do przygotowywanego dania. Podpowiadamy!

Jak dobrać makaron do potrawy?
  • Makarony najkrótsze i najcieńsze idealnie pasują do zup
  • Długie i płaskie takie jak tagliatelle nadają się do sosów o kremowej konsystencji (bez mięsa i warzyw)
  • Makarony długie i cienkie (takie jak spaghetti) doskonale pasują do sosów gęstych i aromatycznych
  • Makarony z dziurką (takie jak penne) świetnie nadają się do gęstych sosów, które je wypełnią
  • Duże makarony typu canneloni, lalasagne, czy duże muszle conchiglioni nadają się do zapiekania. Niektóre z nich muszą być wcześniej ugotowane
  • Makarony ze żłobioną powierzchnią lepiej połączą się z sosem
  • Makarony krótkie typu kokardki, czy świderki idealnie nadają się do sałatek – idealnie oblepi je dressing. Poza tym świetnie pasują do wszystkich rodzajów sosów
  • Makarony jajeczne najlepiej pasują do łagodnych sosów śmietanowych

Jeszcze do niedawna panowała opinia, że makarony są tuczące. To nieprawda! Tuczące są jedynie dodatki i tłuste sosy, które podajemy z makaronami. Przedstawiamy zdrowy i prosty przepis na obiad z makaronem.

Nietuczący makaron pełnoziarnisty z warzywami

Składniki:

  • 250 g Makaronu Czaniecki Rurka Ukośna Pełnoziarnista

  • 3 kolorowe papryki (zielona, żółta, czerwona)

  • 1 por

  • pół łyżki miodu

  • 4 łyżki bulionu warzywnego

  • łyżka białego octu winnego

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

  • pęczek pietruszki,

  • 2 łyżki ziarna sezamowego

  • sól, pieprz

  • 2 średnie cebule

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżki oleju.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę i por w nieco większe kawałki.
  3. Jarzyny dusić na pozostałym oleju przez 5 minut, po czym dodać wywar i dusić aż się wchłonie.
  4. Doprawić na słodko-kwaśno octem, solą, pieprzem i miodem.
  5. Wymieszać z makaronem, przez chwilę podgrzewać.
  6. Podawać posypane uprażonym sezamem i zieloną pietruszką.

Wpis znaleziono dzięki:

- makaron

- potrawy

- przepis