Jak wybrać idealny tort weselny?

Tort weselny to nieodłączny element każdego przyjęcia weselnego, który w kulminacyjnym momencie imprezy eksponowany jest na środku sali. Nowożeńcy kroją go razem, co jest symbolem ich wspólnej, dostatniej i szczęśliwej drogi życia. Jak powinien wyglądać i smakować idealny tort? Podpowiadamy, o czym należy pamiętać przy jego wyborze.

Jak wybrać idealny tort weselny?

Torty ze sztuczną bitą śmietaną, nadmiarem ciężkiej masy i lukru na szczęście odchodzą już w niepamięć. Coraz częściej, oprócz samego wyglądu, liczą się także jakość składników oraz smak. Obecnie nie trzeba ograniczać się do wyboru tortu z konkretnej oferty sieciowej cukierni. Powstaje coraz więcej pracowni cukierniczych, które masową produkcję zastępują tworzeniem tortów dostosowanych ściśle do wymagań pary młodej. Pracownik rzemieślniczej cukierni przed przyjęciem zamówienia, rozmawia z zakochanymi na temat ich oczekiwań, a następnie doradza, aby pogodzić wizje obu stron. Dopiero po takiej dyskusji, gdy znane są już gusta nowożeńców, pracownia przystępuje do pieczenia wymarzonego tortu.

Diabeł tkwi w szczegółach

Bezwzględnie to całość tortu musi zapierać dech w piersi, ale odpowiedzialne za takie wrażenie są detale. Jakie trendy w zdobieniu tortów są obecnie najbardziej popularne? „Do zdobienia tortów często wykorzystywane są żywe kwiaty, a ostatnio popularne są także toppery. Takie dekoracje są uniwersalne – możemy je wykorzystać zarówno w przypadku tortów pokrytych masą cukrową, jak i tzw. naked cake. Bez względu na trendy w zdobieniach, każdy tort musi by wykonany bez najmniejszego błędu. A zatem powinien by
równy, prosty, bez „fałdek” masy cukrowej” – mówi Ula Stępniak, właścicielka pracowni cukierniczej Słodki Muffin.

Jak wybrać idealny tort weselny?

Pyszny nie oznacza, że smakuje wszystkim

Wujek Zbyszek nie lubi jagód, ciocia Marysia gorzkiej czekolady, a kuzynka znad morza orzechów… Wybierając tort, warto wziąć pod uwagę taki, który smakowo będzie najbardziej uniwersalny, np. śmietankowo-truskawkowy. Musimy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że nie trafimy w gusta wszystkich gości. Zawsze znajdzie się osoba, która nie je lub nie lubi jakiegoś składnika. Co zrobić jednak w przypadku, gdy nie chcemy „zwykłego”, neutralnego smaku tortu i marzy nam się coś bardziej wyrafinowanego? „Najbardziej neutralnymi smakami tortów są owocowe, np.: krem malinowy z wiórkami białej czekolady, ze świeżymi owocami i warstwą chrupiącej prażynki. Jeśli jednak para młoda ma bardziej wyrafinowane kubki smakowe i uwielbia np. ciasta kawowe, warto pójść wtedy na kompromis. Ulubiony smak nowożeńców można zrobić na najwyższym i jednocześnie najmniejszym piętrze tortu, a pozostałe piętra mogą być bardziej neutralne, czyli zwykle owocowe” – radzi ekspert.

Wyróżnia się czy wtapia w całość?

Tort weselny powinien być przede wszystkim dopasowany do charakteru wesela i pary młodej, a także wystroju sali. Przykładowo, w nowoczesnej sali lustrzanej nie sprawdzi się tort rustykalny – ten dedykowany jest przyjęciom, podczas których panna młoda ma wianek na głowie, a sama impreza odbywa się np. w odpowiednio zaaranżowanej stodole. Podobnie w przypadku, gdy para decyduje się na ślub i wesele w bieli – bukiet panny młodej będzie wtedy w tym kolorze, wystrój sali także, biały zatem powinien być również tort. Jeśli przyszłym nowożeńcom zależy na wyróżnieniu tortu, warto postawić na elementy personalizacji, takie jak monogram imion pary młodej czy topper z nazwiskiem.

Jak wybrać idealny tort weselny?

Dobrze policzony

Niezwykle ważnym aspektem przy wyborze tortu jest jego wielkość, czyli liczba porcji. Przede wszystkim tortu nie może zabraknąć, dobrze by było, gdyby nie zostało go także zbyt wiele. Jak znaleźć złoty środek? „W kwestii wielkości tortu, para młoda powinna zaufać cukiernikowi. Doświadczony specjalista przede wszystkim będzie kierować się liczbą porcji, a nie wagą, która jest uzależniona od tego, co znajduje się w środku. Przykładowo, tort o średnicy 30 cm będzie miał inną wagę w przypadku samego kremu i konfitury, a inną, gdy dodamy jeszcze owoce. Liczba porcji natomiast zawsze pozostanie taka sama” – podsumowuje znawca.