Jesienna gęsta zupa – krem z makaronem i Pesto

jesienna gesta zupa

 

Jesienią i zimą bardziej niż kiedykolwiek warto docenić gęste, sycące zupy-kremy.

Mają prawdziwie rozgrzewającą moc a wzbogacone fasolą, groszkiem czy soczewicą z powodzeniem zastąpić mogą dwudaniowe danie.

 

W zależności od upodobań zupę taką można dokładnie zblendować, by uzyskać aksamitną konsystencję lub skrócić miksowanie, by zupa przybrała ciekawą fakturę. Jesiennym popołudniem wielką przyjemnością będzie przeniesienie się do słonecznej Italii – umożliwi to gęsty krem z makaronem i Pesto.

Składniki na 4 osoby:

200 ml przecieru pomidorowego passata Valfrutta,
1 drobno posiekana cebulka,
1 ząbek czosnku,
słoiczek sosu Grand’Italia pesto z bazylią,
1 drobno posiekana marchewka,
1 łodyga pokrojonego selera naciowego,
100 g makaronu małe muszelki Arrighi,
100 g kawałeczków boczku,
oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,
2 ziemniaki,
150 g białej fasoli z puszki,
1 l bulionu wołowego,
100 g zielonej fasolki szparagowej,
100 g zielonego groszku.
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać marchewkę, seler, boczek i dusić razem ok 10 minut. Całość przełożyć do garnka, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, Passatę oraz bulion. Zagotować wszystko razem przez ok 30 min. Łyżką z dziurkami wyjąć nieco ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblendować, aby była gęsta. Dodać odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę. Do zupy wrzucić również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron. Gotować na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać udekorowane łyżką pesto z bazylią.