Jesienna gęsta zupa – krem z makaronem i Pesto

jesienna gesta zupaMają prawdziwie rozgrzewającą moc a wzbogacone fasolą, groszkiem czy soczewicą z powodzeniem zastąpić mogą dwudaniowe danie.

W zależności od upodobań zupę taką można dokładnie zblendować, by uzyskać aksamitną konsystencję lub skrócić miksowanie, by zupa przybrała ciekawą fakturę. Jesiennym popołudniem wielką przyjemnością będzie przeniesienie się do słonecznej Italii – umożliwi to gęsty krem z makaronem i Pesto.

Składniki na 4 osoby:

  • 200 ml przecieru pomidorowego passata Valfrutta,
  • 1 drobno posiekana cebulka,
  • 1 ząbek czosnku,słoiczek sosu Grand’Italia pesto z bazylią,
  • 1 drobno posiekana marchewka,
  • 1 łodyga pokrojonego selera naciowego,
  • 100 g makaronu małe muszelki Arrighi,
  • 100 g kawałeczków boczku,
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,
  • 2 ziemniaki,
  • 150 g białej fasoli z puszki,
  • 1 l bulionu wołowego,
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 100 g zielonego groszku.
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać marchewkę, seler, boczek i dusić razem ok 10 minut.
  2. Całość przełożyć do garnka, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, Passatę oraz bulion.
  3. Zagotować wszystko razem przez ok 30 min. Łyżką z dziurkami wyjąć nieco ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblendować, aby była gęsta.
  4. Dodać odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę.
  5. Do zupy wrzucić również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron.
  6. Gotować na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie.
  7. Doprawić solą i pieprzem. Podawać udekorowane łyżką pesto z bazylią.

Wpis znaleziono dzięki:

- Jesienna gęsta zupa

- Zupa - krem z makaronem

- Pyszny obiad