Pyszne tosty grzybowo-brokułowe z jajeczno-grzybowym dipem

Jesień zachęca do skorzystania z sezonu grzybowego i zastosowania leśnego przysmaku w kuchni.

tosty z grzybami
Pyszne tosty grzybowo-brokułowe z jajeczno-grzybowym dipem

Tosty z grzybami i brokułem to świetny pomysł na jesienne śniadanie. Pysznym dodatkiem będzie do nich jajeczno-grzybowy dip, którym z powodzeniem możesz zastąpić np. sos czosnkowy lub ketchup. Oprócz składników wskazanych w opisie, możesz pokusić się również o inne warzywa. Będą tu pasowały świeże pomidory, a także czerwona papryka, które oprócz smaku, dodadzą daniu więcej koloru.

Tosty z grzybami i brokułem

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego firmy Dan Cake
  • 4 plastry żółtego sera
  • 8 grzybów (najlepiej sezonowych, można użyć też pieczarek)
  • 6 różyczek brokuła
  • sól, pieprz

Składniki na dip:

  • 4 jajka
  • 4 duże pieczarki (lub sezonowe grzyby)
  • łyżka oliwy
  • łyżka majonezu
  • natka pietruszki
  • słodka papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będzie gotowy kroimy go w plasterki.
  2. Grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki.
  3. Na kromkach chleba tostowego układamy żółty ser, plastry brokuła oraz grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie przygotowujemy dip.
  5. Z ugotowanych wcześniej jajek wyjmujemy żółtka.
  6. Pieczarki należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na oliwie.
  7. Żółtka mieszamy z majonezem i pieczarkami.
  8. Na koniec dodajemy posiekane białka natkę pietruszki oraz pieprz.
  9. Miksujemy wszystko na gładki dip i posypujemy słodką papryką.