Jesienny przysmak z gruszek. Przepis na surówkę z owoców

Pojawienie się gruszek na owocowo-warzywnych straganach oznacza zawsze schyłek lata i początek jesieni. Noce stają się coraz chłodniejsze, a coraz krótsze dni są coraz mniej słoneczne.

gruszka
Jesienny przysmak z gruszek. Przepis na surówkę z owoców

W mieszkaniach zaczynamy marznąć, bo jeszcze nie działa ogrzewanie, albo działa „na ¼ gwizdka”. Chętnie w takie wczesnojesienne dni jemy coś, co pachnie mijającym latem, jest smaczne, nieskomplikowane w przygotowaniu i nas rozgrzeje. Poniżej kilka prostych do wykonania przepisów na małe co nieco z gruszkami w roli głównej. Chętnie w takie wczesnojesienne dni jemy coś, co pachnie mijającym latem, jest smaczne, nieskomplikowane w przygotowaniu i nas rozgrzeje. Poniżej kilka prostych do wykonania przepisów na małe co nieco z gruszkami w roli głównej.

Jesienna surówka z owoców

Składniki:

  • 1 dorodna gruszka (klapsa lub faworytka)
  • 2 jabłka (szara reneta, boiken)
  • 10 dag winogron
  • 2 łyżki jeżyn, truskawek lub malin (mogą być mrożone lub ze słodkiej zalewy)
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • szczypta cynamonu
  • posiekany kawałeczek imbiru (np. 1 cm)

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj i osusz.
  2. Śliwki i winogrona przekrój na połówki i pozbaw pestek.
  3. Jabłka i gruszki obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce z dużymi otworami, skrop sokiem z cytryny.
  4. Wrzuć owoce do miseczki i delikatnie wymieszaj.
  5. Do jogurtu dodaj cukru, cynamonu i imbiru. Polej nim owoce i posyp z wierzchu jeżynami lub malinami. Nie odstawiaj do lodówki, tylko od razu podawaj do zjedzenia.