Kaczka pieczona w pomarańczach

Karnawał w Binche zapewne jest mniej znany niż ten wenecki. Niesłusznie! Binche leży w zachodniej części Belgii w prowincji Hainaut, mieszka w nim ponad 30 tysięcy ludzi, ale prawdziwe tłumy przybywają do niego na ostatnie trzy dni przed Środą Popielcową. Wtedy to odbywają się obchody zakończenia karnawału zgodnie z tradycją obowiązującą od kilku wieków.

pieczona kaczka w pomaranczach

Całe miasto bierze udział w wydarzeniu, przeplatanym pochodami w zjawiskowych kostiumach, tradycyjnych woskowych maskach, przy dominujących dźwiękach bębnów i trąb. Niezwykła oprawa ściśle współgrająca z tradycyjnym scenariuszem została doceniona przyznaniem tytułu Arcydzieła Ustnego i Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości oraz wpisem na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Najważniejszy podczas karnawału jest ostatni dzień. We wtorek miasto opanowują Gilles – panowie ubrani w historyczne stroje w belgijskie barwy narodowe. Bycie jednym z nich to prawdziwe wyróżnienie, którego może dostąpić tylko mieszkaniec Binche.

Gille nie może ani razu usiąść w trakcie wtorkowej imprezy. Ściśle określone jest nawet śniadanie, jakie ma spożyć tego dnia (szampan i ostrygi). W kwestii kolacji jednak istnieje już dowolność. Z pewnością po całym dniu Gille chętnie sięgnąłby po sycący posiłek, na przykład po kaczkę pieczoną w pomarańczach z apetycznie wyglądającą chrupiącą skórką dzięki Przyprawie do mięs Knorr. Te cytrusowe owoce są jednym z symboli karnawału w Binche. Gilles rzucają nimi w przypadkowych ludzi, którym mają w ten sposób przynieść szczęście:

Kaczka pieczona w pomarańczach

Czas przygotowania: 90 minut
Liczba osób: dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwe

Składniki

  • cała kaczka – 2 kg
  • pomarańcze – 3 sztuki
  • świeży imbir – 15 g
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • goździki tłuczone – 2 sztuki
  • Przyprawa do mięs Knorr – 3 łyżki
  • olej roślinny – 50 ml
  • Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr – 1 sztuka
  • miód – 50 ml
  • cynamon – laska
  • goździki – 2 sztuki
  • świeży imbir – 10 g

Sposób przygotowania:

Otrzyj skórę z pomarańczy i wyfiletuj ją. W takiej postaci będą uzupełnieniem przygotowanego później sosu. Wrzuć do miski cynamon, mielone goździki, połowę imbiru i otartej skórki z pomarańczy.

Następnie wlej olej i dodaj Przyprawę do mięs Knorr. Tak przygotowaną aromatyczną marynatą natrzyj kaczkę od zewnątrz i od wewnątrz. Aby mięso nabrało aromatu, pozostaw kaczkę na ok. 12 godzin w chłodnym miejscu.

Wstaw kaczkę do naczynia żaroodpornego i umieść w nagrzanym do 200°C piekarniku. Piecz ją przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C. W ten sposób piecz mięso przez około półtorej godziny. Pamiętaj, aby od czasu do czasu podlewać mięso tłuszczem wytapianym podczas pieczenia. Po upieczeniu, przetnij kaczkę na pół, wykrój wszystkie kości i pokrój mięso na odpowiednie porcje.

Aby wzmocnić aromat mięsa, przygotuj sos zalewając litrem wody wspomniane wyżej kości. Następnie do garnka dorzuć kolejno: dwa goździki, cynamon, miód oraz pozostały imbir i połowę startej skórki pomarańczy. Gotuj do momentu aż odparuje płyn do mniej więcej 1/3 objętości (ok. 40 minut), a następnie go przecedź.

Dodaj do wywaru Esencję do sosu Knorr, dzięki której będzie on gładki i głęboki w smaku, a następnie wymieszaj. Tak powstały sos gotuj jeszcze przez ok. 5 minut, aby nabrał odpowiedniej gęstości. Aby wyfiletowane pomarańcze nie rozpadły się, dodaj je wraz z sokiem dopiero pod koniec gotowania i wymieszaj.