Kaczka w pomidorach na specjalne okazje

kaczka w pomidorachKaczka w pomidorach, jest jakże smacznym daniem. Polecamy przepis. Pomidory zaś często są niedoceniane i traktowane zbyt pospolicie.
Serwowanie
Upieczoną kaczkę pokroić i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Podawać z kluseczkami i sosem z warzyw.

Składniki na 4 osoby:
1 kaczka (ok. 2 kg)
50 ml oleju
2 puszki pomidorów bez skórki Podravka
200 g czarnych oliwek bez pestek
1 pęczek ziół (liść laurowy, seler, tymianek)
2 ząbki czosnku
kieliszek winiaku
100 ml wina białego
20 g masła
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka Vegety

Kluseczki:
250 g mąki pszennej
jajko
szczypta soli
100 ml wody

Przygotowanie
Kaczkę oczyścić i umyć. Natrzeć od wewnątrz Vegetą, a z zewnątrz solą. Włożyć na blachę do pieczenia, zalać gorącym olejem, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 220°C ok. 1 godziny. W międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki. Mąkę, jajko, szczyptę soli i wodę wymieszać i wyrobić twarde ciasto. Łyżką formować kluseczki i gotować je we wrzącej, posolonej wodzie przez ok. 5 minut. Wyjąć kaczkę, odlać część tłuszczu i dodać odcedzone pomidory bez skórki, oliwki, zgnieciony czosnek i pęczek ziół. Dolać winiak i wino, a na kaczce położyć plasterki masła. Piec bez folii przez 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze godzinę. (Jeśli trzeba, temperaturę można zmniejszyć do 150°C.) W trakcie pieczenia podlewać kaczkę letnią wodą. Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika. Gorący sos z warzyw zagęścić dodając mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.

Serwowanie
Upieczoną kaczkę pokroić i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Podawać z kluseczkami i sosem z warzyw.

Rada
Kaczkę można również podawać z innym dodatkiem, np. pieczonymi ziemniakami, kopytkami lub polentą.

Mała tajemnica
Kaczkę należy piec najpierw w temperaturze wysokiej a następnie niższej, dzięki czemu mięso będzie soczyste.

Jedna 400 gramowa puszka pomidorów całych bez skórki od Podravki kosztuje około 2,50 zł. Produkt dostępny jest w sklepach detalicznych w całym kraju.

Niedawno do naszych sklepów trafiła nowość chorwackiej Podravki – Pomidory całe bez skórki. Ten najwyższej jakości produkt możemy wykorzystać do przygotowania całej gamy pysznych potraw, również tych na specjalne okazje czy święta.
Pomidory całe bez skórki od Podravki pochodzą ze śródziemnomorskich plantacji. Mają intensywną, czerwoną barwę i słodki smak. Zamknięte w 400 gramowych puszkach z wygodnym uchwytem do otwierania długo zachowują świeżość i wartości odżywcze. Są źródłem błonnika, naturalnego przeciwutleniacza – likopenu, witamin A, C i E, witamin z grupy B, mikroelementów takich jak: żelazo, magnez, potas i wapń. Dodatkowo, jeden pomidor to zaledwie kilkanaście kalorii, a więc na tyle mało, że Pomidory całe bez skórki od Podravki mogą być stosowane również przez osoby dbające o linię.

Pomidory, wykorzystywane w kuchniach całego świata, szczególnie cenione są w krajach śródziemnomorskich. Bez nich nie mogłaby istnieć kuchnia Południa Europy. Podobnie zresztą jak nasza rodzima kuchnia bez wykwintnych dań z kaczki. Kiedyś zachwycały one podniebienia polskich dworzan, dzisiaj znajdują uznanie wśród naszych najbliższych stanowiąc ukoronowanie domowych uroczystości. Pomimo, że to właśnie Polscy kucharze przodują w przyrządzaniu kaczego mięsa warto poszukać inspiracji także wśród przepisów innych narodów. Kaczka po francusku podawana jest z sosem pomarańczowym, po hiszpańsku z brzoskwiniami goździkami i tymiankiem. Podravka proponuje natomiast połączenie kuchni Europy Południowej z kuchnią polską. Przepis na kaczkę na sposób śródziemnomorski z pomidorami i domowymi kluseczkami wzbogaci stół podczas świąt, domowego przyjęcia, czy też ważnej rocznicy.