Kanapka (nie)banalna. Proste przepisy na pyszne kanapki

Kanapka – najprostsza i chyba najpopularniejsza forma przekąski, która wcale nie musi być nudna. Wystarczy odrobina fantazji, ciekawe dodatki, a może stać się szalenie smacznym i pożywnym posiłkiem. Zwłaszcza latem, kiedy sezonowe warzywa kuszą świeżością i wspaniałym smakiem

Philly cheese steak, czyli kanapka z antrykotem po amerykańsku.
Philly cheese steak, czyli kanapka z antrykotem po amerykańsku.

Na ciepło lub zimno, z ciemnym lub białym pieczywem, z domową wędliną lub serem mozzarella, oliwkami lub świeżą czerwoną papryką… Dla każdego coś innego, możliwości jest wiele. Na szczęście, przepisy na kanapki można dowolnie modyfikować, bez obaw o brak posiadania bądź dodania właściwego czy ulubionego składnika. Od czego zacząć? Oto przepisy, które zainspirują do tworzenia znakomitych w smaku i aromacie, kanapkowych kompozycji!

Philly cheese steak, czyli kanapka z antrykotem po amerykańsku

Składniki:

  • 400 g antrykotu
  • 2 średnie czerwone cebule
  • sos sojowy Kikkoman
  • TABASCO® Green Sauce
  • kawałek sera provolone
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • majonez
  • keczup
  • łyżka masła
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Antrykot oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w poprzek włókien na cienkie paski. Przyprawić odrobiną sosu sojowego i kilkoma kroplami sosu TABASCO®.
  2. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, na koniec dodać dużo drobno posiekanej natki pietruszki. Cebulę pokroić w cienkie pióra. Bagietkę podzielić na cztery kawałki.
  3. Każdy z nich rozkroić i opiec w tosterze lub piekarniku.
  4. Wewnętrzną część dolnej części bagietki posmarować majonezem.
  5. Na nim ułożyć smażone kawałki antrykotu i cebulę.
  6. Na wierzch zetrzeć ser provolone. Wszystko jeszcze chwilę zapiec tak, aby ser zaczął się rozpuszczać. Kanapkę przykryć górną częścią bagietki posmarowanej keczupem.
Kanapki z bekonem i avocado.
Kanapki z bekonem i avocado.

Kanapki z bekonem i avocado

Składniki na 4 porcje:

  • 2 łyżki oleju roślinnego lub słonecznikowego
  • 450 g – 0,5 kg obranej i cienko pokrojonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
  • 1 łyżeczka kminku
  • 75 ml – 90 ml czerwonego octu winnego
  • 4 łyżki brązowego miałkiego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 4 plasterki bekonu
  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego
  • 4 łyżeczki kremowego chrzanu
  • 4 liście sałaty
  • 12-16 plasterków świeżego ogórka
  • 1 avocado, pokrojone i pokrojone w plasterki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i czosnek, przykryj pokrywką i duś przez około 20 minut, aż cebula zmięknie.
  2. Wymieszaj z kminkiem, octem, cukrem i sosem sojowym. Gotuj bez pokrywki przez około 30 min, sporadycznie mieszając, do momentu uzyskania karmelizowanej cebuli i syropu.
  3. Aby przygotować kanapki, przykryj patelnię do grillowania folią, rozgrzej ją i ułóż paprykę, tak aby skórka była przypieczona i lekko zwęglona.
  4. Owiń paprykę w folię i poczekaj, aż wystygnie, a następnie zerwij skórkę i pokrój w paski. Zgrilluj bekon na chrupiąco.
  5. Posmaruj chleb chrzanem i ułóż na nim sałatę i ogórka. Podziel avocado, paprykę i bekon pomiędzy kanapki i podawaj z przygotowaną wcześniej cebulą na wierzchu.

Wskazówka:

Aby sprawdzić czy relisz cebulowy jest gotowy, przemieszaj go drewnianą łyżką – syrop
powinien odsłaniać dno patelni.

Opcje: Osoby lubiące mięso mogą wypróbować grillowane steki, kurczaka lub kaczkę zamarynowane w marynacie Teriyaki Kikkoman. Wegetarianie zaś, mogą przygotować kanapkę z niebieskim serem pleśniowym, grillowanymi karczochami lub smażonymi plastrami tofu również zamarynowanymi w marynacie Teriyaki Kikkoman.