Kanapka z gorgonzolą i gruszką

Na śniadaniowych kanapkach sprawdzą się sery w każdej postaci. Raz wytrawnie, a raz – na słodko! Niezbyt klasycznie, bo na śniadaniowym stole pojawi się gorgonzola i gruszka!

Kanapka z gorgonzolą i gruszką.

Kanapka z gorgonzolą i gruszką

Dzisiejsza minipodróż kulinarna zaprowadzi nas do słonecznych Włoch. Ser gorgonzola nie tylko świetnie komponuje się z pieczywem, ale i niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, wynikających z jego licznych walorów odżywczych. Zawiera m.in. witaminę A, wapń czy fosfor. Kanapka z gorgonzolą i gruszką na pewno będzie świetnym pomysłem na urozmaicenie poranka lub wizyty przyjaciół.

Zobacz także: Niedobór wapnia nie tylko u dzieci

Składniki

  • 8 cienkich kromek chleba wileńskiego lub innego ulubionego
  • 30 g Ramy Classic
  • 30 g rukoli
  • 1 gruszka
  • 80 g sera gorgonzola
  • 20 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka syropu z octu balsamicznego

Sposób przygotowania

  1. Ser gorgonzola pokrój na małe kawałki. Obierz gruszkę i poszatkuj ją w półplastry, a orzechy delikatnie rozkrusz.
  2. Kromki chleba posmaruj Ramą Classic.
  3. Na czterech kromkach ułóż rukolę i kawałki sera, pomiędzy które wciśnij orzechy.
  4. Gotowe kompozycje polej syropem z octu balsamicznego.
  5. Następnie na wierzchu każdej kanapki połóż plastry gruszki, przykryj resztą kromek chleba i dociśnij.
  6. Przekłuj wykałaczką i przetnij pod skosem na dwa trójkąty.