Kanapka z gorgonzolą i gruszką

Sery w każdej postaci – to coś, co sprawdza się na śniadaniowych kanapkach. Raz wytrawnie, a raz – na słodko! Ale od dziś nie będzie to oznaczało tylko twarożku z cukrem albo miodem, bo na śniadaniowym stole pojawi się gorgonzola i gruszka!

Kanapka z gorgonzolą i gruszką

Składniki:

  • 8 cienkich kromek chleba wileńskiego lub innego ulubionego
  • 30 g Ramy Classic
  • 30 g rukoli
  • 1 gruszka
  • 80 g sera gorgonzola
  • 20 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka syropu z octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

  1. Ser gorgonzola pokrój na małe kawałki, obierz gruszkę i pokrój ją w pół plastry, a orzechy delikatnie rozkrusz.
  2. Kromki chleba posmaruj Ramą Classic.
  3. Na czterech kromkach ułóż rukolę, kawałki sera, pomiędzy które wciśnij orzechy.
  4. Takie kompozycje polej z wierzchu syropem z octu balsamicznego.
  5. Następnie na wierzchu każdej kanapki połóż plastry gruszki, przykryj resztą kromek chleba i dociśnij.
  6. Przekłuj wykałaczką i przetnij pod skosem na dwa trójkąty.

Wpis znaleziono dzięki:

- gorgonzola

- gruszka

- śniadanie