Kanapka z nowalijkami i oscypkiem

Kończące się zapasy wekowanych warzyw i rozpoczynający się sezon na nowalijki to doskonały czas na zmianę diety. Korzystając z dobrodziejstw natury, warto pokusić się o przygotowanie pysznych, wiosennych kanapek.

Kanapka z nowalijkami i oscypkiem

Składniki:

  • kilka plasterków oscypka (można zastąpić zwykłym serem żółtym)
  • ogórek
  • kilka rzodkiewek
  • cebula czerwona
  • sałata
  • szynka wędzona z kurczaka
  • sól i kolorowy pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ta kanapka doskonale sprawdzi się jako śniadanie, ale też jako danie w ciągu dnia. Aby ją przygotować wszystkie warzywa myjemy i osuszamy, szczególnie sałatę, by nie namiękło nam pieczywo.
  2. Oscypka, cebulę i rzodkiewkę kroimy w plastry, a do przygotowania ogórka bierzemy obieraczkę do warzyw.
  3. Kromki smarujemy masłem, układamy sałatę, kilka plasterków szynki z kurczaka wędzonej, plaster oscypka, cienkie plasterki cebuli, znów szynkę i oscypka, a na to pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórka, który jest nadal w jednym plastrze.
  4. Aby osiągnąć ogórkowy „żabot” należy przekroić go na pół i obieraczką do warzyw uciąć kawałek po całej długości warzywa, następnie formując go na kanapce.
  5. Do smaku możemy posypać kanapkę solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.