Kanapka z szarpaną wieprzowiną sous vide „Śniadanie farmera”

Jak przygotować kanapkę rodem z najbardziej hipsterskiej restauracji? Potrzeba naprawdę niewiele – podstawą jest miękka bułeczka, soczyste i delikatne mięso oraz świeże warzywa.

Kanapka z szarpaną wołowiną

Składniki (2 porcje):

  • 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide – „Mięso pomału uwarzone” marki Berger
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • 1 biała cebula
  • 2 bułki bagietki lub ciabatta
  • 1 garść liści sałaty roszponki
  • 1 garść liści sałaty rukola
  • gałązka świeżej bazylii
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 150g śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Do śmietany lub jogurtu dodać: miód, ocet, czosnek niedźwiedzi, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać i ostawić w chłodne miejsce na około 10 minut.
  2. Wyciągnąć Mięso pomału uwarzone z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył.
  3. Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 200C i piec przez około 40 minut, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem mięsnym.
  4. Pomidory i cebulę umyć, następnie pokroić w talarki.
  5. Wyjąć mięso z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna.
  6. Rozkroić bułkę, nałożyć sałaty, pomidora, cebulę i listki świeżej bazylii, następnie dodać poszarpane mięso, polać sosem, przykryć drugą połówką bułki i gotowe!

Rada:
Sos można przygotować według powyższego przepisu, ale można także alternatywnie wykorzystać ten, który powstał przy wyrabianiu mięsa.