Kanapki z hummusem z bobu – idealna przekąska na lato!

Bób wśród sezonowych warzyw to bez wątpienia król naszego menu na przełomie czerwca i lipca. Bogate w błonnik, magnez i żelazo, a także kwas foliowy ziarenka możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Mogą być głównym składnikiem nie tylko zdrowych sałatek, zup czy zapiekanek, ale też delikatnych past do smarowania pieczywa.

Kanapki z pełnoziarnistego chleba tostowego z dodatkiem zielonego hummusu na bazie bobu to apetyczna propozycja na letnią przekąskę, zdrowe śniadanie lub podwieczorek.

Składniki:

  • bób świeży – 500 g
  • pasta tahini – 4-5 łyżek
  • czosnek – 2 ząbki
  • sok z cytryny – 3-4 łyżki
  • przegotowana, zimna woda – 1 łyżka
  • mięta – kilka listków
  • sól i pieprz – do smaku
  • ostra papryka w proszku – szczypta
  • czarny sezam – do dekoracji
  • Chleb tostowy pełnoziarnisty – 6 kromek

Przygotowanie:

  1. Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut aż będzie miękki.
  2. Bób odcedzamy, lekko schładzamy, obieramy z łupinek i przekładamy do blendera. Dodajemy pastę tahini, obrany czosnek, listki mięty, sok z cytryny, wodę.
  3. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
  4. Dekorujemy ziarenkami czarnego sezamu.
  5. Podajemy z kromkami chleba tostowego pełnoziarnistego (kromki chleba możemy podpiec wcześniej w tosterze lub piekarniku).