Kanelbullar – słodkie bułeczki cynamonowe

Dziś na całym świecie obchodzony jest Dzień Cynamonowej Bułeczki. W związku z tym w sieci IKEA Janki i IKEA Targówek w Warszawie zapraszają na wspólne obchody tego święta w godzinach 13:00-20:00. Wspólne wypiekanie? Czemu nie!

Kanelbullar – słodkie bułeczki cynamonowe

Składniki:

Ciasto:

  • 0,6 kg mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 100 g masła
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 100g cukru
  • łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 1/2 kostki (100 g) masła
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Szkliwo:

  • 1 jajko
  • cukier perlisty do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w misce z cukrem. W garnku rozpuść masło, wlej mleko i lekko podgrzej (nie może być gorące).
  2. Mąkę wymieszaj z kardamonem. Do rozpuszczonych drożdży z cukrem dolej lekko ciepłe mleko z masłem i dodaj jajko.
  3. Następnie wszystko dobrze wymieszaj. Do wymieszanego płynu dodaj powoli mąkę z kardamonem i mieszaj do uzyskania jednolitej masy; na sam koniec pozostaw je, aby się nieco napowietrzyło.
  4. Dokładnie wyrób ciasto przez 10-15 minut (możesz użyć robota kuchennego).
  5. Wyrobioną masę odstaw na 1 godz. w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi ona swoją objętość, wyłóż ją na stół oprószony mąką i rozwałkuj na grubość 1 cm o kształcie prostokąta.
  6. W międzyczasie możesz przygotować nadzienie. Rozetrzyj masło z cukrem i cynamonem na jednolitą, gładką masę. Rozwałkowane ciasto posmaruj nadzieniem, zwiń je w rulon i pokrój na kawałki o grubości ok. 1-2 cm.
  7. Pozostaw na blaszce do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki wyrosną, posmaruj je jajkiem i posyp cukrem perlistym.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza i piecze do zrumienienia ok. 5-6 min.