Karp oblany masłem

karp oblany maslemCzy zawsze smakuje? Czy musi być na świątecznym stole?

Nie, bo karp to polska ryba dobra na każdą porę. Czasem mulisty i tłusty, ale tradycyjnie go spożywamy.

 


Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 3 osób

Składniki:
1 średni karp
szczypta soli
12 dag masła
1 cytryna
1 pietruszka
1 mały seler
1 mały por
1 marchewka
1 cebula
1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr

Sposób przygotowania:

1. Karpia podziel na dzwonka, natrzyj solą i pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu.
2. W naczyniu do gotowania ryb ugotuj wywar z warzyw i kostki Bulionu na włoszczyźnie.
3. Włóż do wrzątku karpia. Wywar możesz lekko skropić sokiem z cytryny. Gotuj do miękkości na bardzo małym ogniu.
4. Ostrożnie wyjmij, ułóż na półmisku, udekoruj pokrojonymi w talarki warzywami korzeniowymi, plastrami cytryny i zieleniną.
5. Gorącą potrawę polej lekko zrumienionym lub roztopionym masłem. Można do polewania zużyć również masło służące wcześniej do smażenia karpia.