Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywami to bardzo prosty przepis na zdrowy i odżywczy posiłek. Sprawdza się doskonale w przypadku osób nie mających zbyt wiele czasu na gotowania, a jednocześnie dbających o własne zdrowie i urodę. Dlatego właśnie warto polecić go nie tylko wegetarianom.

Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i wykorzystywanych przez człowieka kasz. Otrzymuje się ją z nasion prosa, a więc zboża uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej w niczym nie ustępuje kaszy gryczanej. Posiada niewiele skrobi, a także sporo łatwo przyswajalnego białka. Ponadto wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi.

Jagły to produkt lekkostrawny, który nie uczula i nie zawiera glutenu. Polecana jest osobom, które chorują na celiakię i muszą przestrzegać na co dzień diety bezglutenowej, a także tym, które cierpią na niedokrwistość. Kasza jaglana posiada także właściwości antywirusowe. Skutecznie zmniejsza stany zapalne i jest świetnym lekarstwem na katar. (link do źródła)

Jagły to przede wszystkim cenione źródło bardzo ważnych dla utrzymania zdrowia składników odżywczych, które zapewniają łatwiejsze utrzymanie dobrej figury, ale również niezwykle korzystnie wpływają nasz wygląd. Dlatego właśnie powinnyśmy sięgać po nie jak najczęściej.

Czas przygotowania: ok. 20 min
Liczba porcji: 4 porcje
Poziom trudności: Łatwy

Składniki:

  • jedna szklanka suchej kaszy jaglanej
  • połowa dużej czerwonej papryki
  • połowa cukinii
  • jedna mała cebula
  • opcjonalnie pół szklanki czerwonej fasoli z puszki
  • 2 łyżki ulubionego oleju
  • sól, pieprz i ulubione zioła dla smaku

​Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przed ugotowaniem płuczemy 2 lub 3 razy, a następnie wsypujemy do gotującej się wody. Następnie solimy dla smaku i na małym ogniu, aż woda się wchłonie.
  2. Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć, obrać i oczyścić.
  3. Cukinię można pokroić w półksiężyce, natomiast paprykę na niewielkie kawałki, a cebulę drobno posiekać.
  4. Na patelni należy rozgrzać olej, a następnie wrzucać po kolei cebulę i cukinię. Gdy wszystko trochę zmięknie, dodajemy paprykę i opcjonalnie czerwoną fasolę.
  5. Całość dusimy na małym ogniu, aż smaki się zmieszają i wszystko się podsmaży.
  6. Potrawę przyprawiamy dla smaku solą i pieprzem. Można również użyć ulubionych ziół, np. posiekanej pietruszki, oregano, bazylii lub rozmarynu.
  7. Na koniec do potrawy wsypujemy ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy. Gdy potrawa jest zbyt sucha możemy podlać ją niewielką ilością wody.