Kawowy tort brownie na Dzień Matki

Przedstawiamy przepis na dekadencki i obłędnie pyszny kawowy tort brownie na Dzień Matki.

wyjatkowy tort na dzien matki

Przepis autorki Candy Company – kulinarnego Bloga Roku 2015

Składniki:

Brownie:

  •  300g masła
  •  300g gorzkiej czekolady
  •  5 jajek
  •  150g ciemnego cukru muscovado
  •  120g cukru pudru
  •  120g śliwek kalifornijskich
  •  175g mąki
  •  4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  •  szczypta soli

Masa kawowa:

  •  500g mascarpone
  •  200g śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Mus śliwkowy:

  •  70g śliwek kalifornijskich
  •  sok i skórka z połowy pomarańczy
  •  2 łyżki likieru kawowego (można zastąpić whiskey)
  •  1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Brownie:

  1. Dno foremek o średnicy 20 lub 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy z czekoladą na małym ogniu i odkładamy do ostygnięcia.
  2. Śliwki kalifornijskie siekamy na małe kawałki i obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki, żeby się nie sklejały, odkładamy. Jajka ubijamy z cukrami, aż będą jasne i puszyste, ok. 5-6 minut.
  3. Dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, kawę i mieszamy. Na końcu wsypujemy śliwki.
  4. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez ok. 25-35 minut w temperaturze 175 C (w zależności od wielkości foremki). Studzimy. Ciasto można też piec na raty.

Masa kawowa:

Mascarpone miksujemy ze śmietanką, cukrem pudrem i kawą przez kilka minut, aż masa będzie gładka i gęsta.

Mus śliwkowy:

Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy ze skórką pomarańczową. Zalewamy sokiem z pomarańczy, likierem i odkładamy na minimum 1 godzinę. Dodajemy cukier puder i miksujemy na gładki mus.

Złożenie:

Blaty brownie przekładamy kremem i musem śliwkowym, dekorujemy czekoladowymi drażami, pralinkami i kwiatami.