Biała kiełbasa w koszulce

Z chrzanem...pachnąca i gorąca. Na jakie inne sposoby można ją przyrządzić? Polecamy

biała kiełbasa na różne sposoby Biała kiełbasa na Święta Wielkanocne to rzecz konieczna. W niektórych regionach Polski jest niewyobrażalne, aby nie pojawiła się na stole z chrzanem i buraczkami!

Składniki:

  • 10 szt. kiełbasy białej z Pamso (uparzonej)
  • 2 kg ziemniaków
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki oleju
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i ciepłe ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę.
  2. Jak ostygną dodać masło, żółtka, mąkę ziemniaczaną, startą gałkę muszkatołową i zagnieść ciasto.
  3. Kiełbaski w całości lub pokrojone na kawałki długości 5-7 cm posypać majerankiem i owinąć ciastem.
  4. Należy smażyć na głębokim oleju na rumiano.
  5. Można podawać z żurkiem.

Sałatka z kiełbasą białą

Składniki:

  • 3 szt. kiełbasy białej z Pamso (uparzonej)
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 dag kiełków rzodkiewki
  • 1 pomidor

Sos:

  • 0,5 szklanki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego czosnku
  • 1/4 kostki bulionu
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, ser w słupki. Kapustę opłukać i pokroić w paski. Pomidory umyć i pokroić w ósemki.
  2. Sos do sałatki: majonez wymieszać z musztardą, czosnkiem, natką pietruszki, solą oraz pieprzem i rozcieńczyć bulionem.
  3. Ser, kiełbasę i kapustę połączyć, polać sosem i wymieszać.
  4. Na wierzchu posypać kiełkami rzodkiewki i ułożyć pomidora.

Makaron zapiekany z białą kiełbasą

Składniki:

  • 3 szt. kiełbasy białej z Pamso (uparzonej)
  • 25 dag ugotowanego makaronu „muszelki”
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • zioła (rozmaryn, szałwia)
  • sól i pieprz

Sos

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki parmezanu (startego na tarce)
  • 2 łyżki żółtego sera(startego na tarce)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanym oleju delikatnie podsmażyć przez 1 minutę czosnek i zioła.
  2. Dodać sparzoną białą kiełbasę, obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę lub talarki. Piec przez 10 minut często mieszając.
  3. Dodać wino i podgrzewać wszystko przez 3 minuty.
    Przygotować sos: w garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać ok. 1 minuty.
  4. Po zdjęciu z ognia delikatnie dolewać mleko ciągle mieszając. Postawić ponownie na ogniu i gotować przez 3-4 minuty cały czas mieszając.
  5. Dodać starty ser, musztardę oraz pieprz i sól do smaku.
  6. Ugotowany makaron zmieszać z podsmażoną kiełbasą.
  7. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na spód wyłożyć makaron wymieszany z kiełbasą i polać sosem.
  8. Posypać resztą bułki tartej i wiórkami masła.
  9. Wszystko zapiekać przez około 15 minut. Pod koniec pieczenia należy włączyć górną grzałkę w piekarniku i przez 3 minuty zrumienić wierzch potrawy.

Kiełbasa w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 10 szt. kiełbasy białej z Pamso (uparzonej)
  • 2 cebule
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 puszka pomidorów 400 g
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • majeranek, bazylia i inne zioła

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na minimalnej ilości oliwy. Na spód garnka położyć zeszkloną cebulę, na niej ułożyć białą kiełbasę.
  2. Ogórki kiszone pokroić w plasterki i przykryć nimi kiełbasę. Na wszystko wylać pomidory i dodać dużą ilość majeranku, liście laurowe, pieprz, bazylię i inne zioła.
  3. Wszystko należy gotować na średnim ogniu przez około 15 minut, następnie białą kiełbasę ponakłuwać wykałaczką tak, aby wypłynął z niej sok.
  4. Gotować przez 10 minut, po czym wyjąć kiełbasę i pokroić ją na kawałki 2-3 cm.
  5. Pokrojoną kiełbasę z powrotem wrzucić do garnka i wymieszać z innymi składnikami.
  6. Wszystko gotować jeszcze przez ok. 20 min.