Przepis na kolorowe naleśniki

Naleśniki, bo o nich mowa, to danie kuchni francuskiej, które na dobre weszło do codziennego menu w polskich domach.

kolorowe nalesniki
Przepis na pyszne, kolorowe naleśniki

Mogą być słodkie lub wytrawne, są proste w wykonaniu i smakują każdemu. Poniżej prezentujemy jedne z bardziej oryginalnych wariantów – czerwone naleśniki z farszem warzywnym oraz zielone, nadziewane kurczakiem.

Czerwone naleśniki jarosza

Składniki:

  • mąka (2,5 szklanki)
  • jajka (2 szt.)
  • woda (1 szkl.)
  • koncentrat pomidorowy (mały)
  • szczypta soli
  • cebula
  • papryka czerwona (1 szt.)
  • pieczarki (30 dag)
  • puszka kukurydzy
  • żółty ser (5 dag)
  • kostka bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, jajka i koncentrat mieszamy. Następnie dodajemy wodę, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą.
  2. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki.
  3. W międzyczasie kroimy wszystkie składniki na farsz.
  4. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy do niej pieczarki, potem i odcedzoną kukurydzę.
  5. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę bulionową i dusimy, aż warzywa staną się miękkie.
  6. Gdy woda nieco odparuje, doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i dodajemy pokrojony w kostkę ser.
  7. Farsz studzimy, a następnie nakładamy go na naleśniki. Każdy chwilę podsmażamy.

kolorowe nalesniki zieloneZielone naleśniki z kurczakiem

Składniki:

  • mąka (2,5 szklanki)
  • jajka (2 szt.)
  • mleko (1 szklanka)
  • masło (2 łyżki)
  • mrożony szpinak (50 dag)
  • szczypta soli
  • starta gałka muszkatołowa
  • pierś z kurczaka
  • ogórek
  • pomidor
  • ser feta

Sposób przygotowania:

  1. Do roztopionego, ale ostudzonego dodajemy składniki na ciasto – mąkę, jajka, mleko. Wszystko mieszamy.
  2. W międzyczasie gotujemy rozmrożony, posiekany szpinak i dodajemy do pozostałych składników.
  3. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.
  4. Kurczaka kroimy na małe kawałki, marynujemy w ulubionych przyprawach, a następnie podsmażamy na patelni.
  5. Ogórka, pomidora oraz fetę kroimy w kostkę. Na każdego naleśnika nakładamy pokrojone warzywa, kurczaka oraz fetę.
  6. Składamy na pół i podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut.
  7. Do takich naleśników świetnie pasuje sos czosnkowy lub majonezowy.