Koncert smaków, czyli biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami

barszcz bialy z kielbasa
Koncert smaków, czyli biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami

Przepis prosty w przygotowaniu
Czas przygotowania:
60 minut (z gotowaniem)
Przepis dla 6 osób
Kuchnia polska

Składniki:

  • biała kiełbasa – 800 gramów
  • wędzony boczek – 100 gramów
  • marchew – 100 gramów
  • seler – 100 gramów
  • pietruszka – 100 gramów
  • por – 100 gramów
  • ziemniaki – 5 sztuk
  • Barszcz biały Knorr – 2 opakowania
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • chrzan – 2 łyżki
  • listek laurowy – 1 sztuka
  • majeranek – szczypta
  • ziele angielskie – 2 lub 3 ziarna
  • czarny pieprz – 5 ziarenek
  • śmietana 18% – 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę.
  2. Dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i czosnek). Wywar gotuj powoli przez około 1 h. Po tym czasie usuń warzywa.
  3. Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, następnie wyjmij ją i odstaw na bok, aby ostygła.
  4. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru.
  5. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  6. Barszcz Knorr przesyp z torebki do miski i dodaj śmietanę. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru, a następnie połącz z gotującą się zupą i ciągle mieszaj, tak, aby nie powstały grudki. Dodaj ziemniaki i kiełbasę pokrojoną w plastry.
  7. Barszcz gotuj jeszcze około 5 minut. Dopraw do smaku odrobiną majeranku, 2 łyżkami chrzanu oraz – jeśli zachodzi taka potrzeba – odrobiną soli.

Wpis znaleziono dzięki:

- Barszcz biały

- Tradycja w Wielkanoc

- Przepis na zupę