Konkurs: Przez żołądek do serca

Konkurs rozpoczyna się w dniu 14 lutego 2018 r. o godzinie 14:00, a kończy się dnia 20 lutego 2018 r. o godzinie 23:59:59

Konkurs: Przez żołądek do serca

Do rozdania mamy trzy książki Moniki Honory!

Wystarczy, że odpowiecie na pytanie w komenatarzu:

Jaka jest Twoja propozycja walentynkowej potrawy?

Na odpowiedzi czekamy do 20 lutego.

Regulamin tutaj

UWAGA WYNIKI!

  1. Marta Grduszak
  2. Monika Jerzak
  3. karczola9229

Gratulujemy zwycięzcom i prosimy o dane do wysyłki na adres konkurs@obcasy.pl.

Wpis znaleziono dzięki:

- Przez żołądek do serca

- Konkurs

- Walentynki

  • Ada Frąckowiak

    Walentynkowa potrawa? Czarny makaron z ostrygami (pychota, a do tego afrodyzjak;)). Do tego warto przygotować sos na bazie śmietanki 30% i grzybów. To eksplozja smaków dla naszych kubków smakowych, a do tego wielki plus i zachwyt w oczach ukochanej osoby, dla której takie pyszności przygotujemy. 🙂

  • Wioleta Żurawicz

    https://uploads.disquscdn.com/images/771e4db027368b454e92b245dea096f6bba350f5129718192ff9d3799c66f4e4.jpg Moja propozycja to pyszne dania które najlepiej jeść bez sztuców maczając w mokry pysznym ostrym sosie i karmiąc się wzajemnie.Na satynowym obrusie położonym na podłodze czy dywanie.Polecam filet zapiekany z mozzarellą i warzywami,jak również placuszki serowe.Mąż zawsze z apetytem chwali filet śmieje się ze będzie miał dużo siły na wieczór po dobrym kawałku mięsa.Filet natrzeć ulubionymi przyprawami naciąć w kilku miejscach dodać dowolne ulubione warzywa ..pieczarki,pomidory,papryka i oczywiście dodać mozzarellę.Zapiekać 15min w foli aluminiowej wtedy filet jest soczysty w 170 *.Do tego gra w kości i miły wieczór gwarantowany.

  • Sandra Jaworska

    Polecam przepyszne wegańskie kotleciki z kaszy jaglanej, ananasa i pomarańczy z dodatkiem cebuli i aromatycznych przypraw 🙂 Do tego ryż w kształcie serca, ulubiony mix sałat z pomidorkami i oliwkami oraz sos azjatycki <3
    https://uploads.disquscdn.com/images/b6c3474240a4046823bc0fcf424ba6fe47be4f95cedfb3a0adbce0a3e2c794b4.jpg

  • Anna Zawisza

    Pomysł na walentynkową potrawę… to oczywiście walentynkowe naleśniki ! Są w kolorze czerwonym – co uzyskujemy poprzez dodanie czerwonego barwnika spożywczego 😉 w środku maja kremowy serek śmietankowy oraz skarmelizowane truskawki. Zawinięte w rulonik lub w kopertę , polane strugami czekolady i oczywiście truskawkami 😉

  • karczola9229

    https://uploads.disquscdn.com/images/f6b21b1ea468d6ad10231226e11df2c377b23c984b5c5a528853734d40aaedfd.jpg

    Oto moja propozycja na walentynkową potrawę:Conchiglioni ze szpinakiem i trzema serami.
    Ja i mój narzeczony uwielbiamy makaron i szpinak,dlatego jest to idealna potrawa dla nas,która nie tylko wspaniale smakuje,ale też pięknie wygląda.

  • Sandra Jaworska

    Wegańskie kotleciki z kaszy jaglanej, ananasa, pomarańczy i cebuli z dodatkiem aromatycznych przypraw. Do tego ryż, ulubiony mix sałat z pomidorkami i oliwkami oraz ostry sos 🙂 https://uploads.disquscdn.com/images/b6c3474240a4046823bc0fcf424ba6fe47be4f95cedfb3a0adbce0a3e2c794b4.jpg

  • ania

    Makaron z cukinią i łososiem
    mała cukinia
    10 dag wędzonego łososia
    1/2 cebuli
    makaron, np. wstążki
    sól
    pieprz
    1/4 szklanki kremówki lub jogurtu
    Makaron ugotuj al dente.
    Cukinię umyj, pokrój wzdłuż na cienkie plasterki.
    Cebulę pokrój w drobną kostkę.
    Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i plasterki cukinii.
    Łososia podziel na kawałki.
    Makaron, łososia i cukinię delikatnie wymieszaj.
    Dopraw.
    Podawaj ze śmietanką lub jogurtem.

  • Gosiaczek

    Moim walentynkowym daniem w tym roku był grillowany pstrąg z pietruszką i bazylią 🙂
    Pietruszkę drobno siekam, bazylię drobno siekam, dodaję przeciśnięte dwa ząbki czosnku, sól i pieprz oraz oliwę z oliwek. Wszystko mieszam, a następnie nacieram tym pstrąga i kropię sokiem z cytryny. A dodatkowo w środek dodaję odrobinę masła. Odkładam na dwie godziny do lodówki – owinięty w folię. Następnie na 20 minut na grilla – u mnie elektryczny 🙂
    I już walentynkowa kolacja gotowa 🙂 my byliśmy zachwyceni 🙂
    https://uploads.disquscdn.com/images/8df80d05f6802356a0727254234f161aea16a2149521896039c143e411492bae.jpg

  • Agentka04

    Zrobiłam coś od serca tak jak czułam.
    Nie bylo to ciepłe,nie bylo to słone ale było zimne i kolorowe, było biało czerwone, fioletowe, czarne i ròżowe z lukrem. Co to było? Na wielkim złotym pòłmisku dookoła dałam truskawki. Między truskawkami winogrona a wszędzie położyłam boròwki. Na środku pączek z ròżowym lukrem w kształcie serca. Pysznym dodatkiem był mòj ubiòr i bita śmietana do owocòw. Mąż był zachwycony .

  • Joanna R-cka
  • Anna Glesner

    https://uploads.disquscdn.com/images/fab0ee1fdedf59b1b7adb8ce1918ce17089844b8be0c0168fa829a1d25d49387.jpg
    Moja wersja Walentynkowej potrawy była w tym roku prosta i szybka.Z chłopakiem lubimy dania jednogarnkowe, i tak oto została stworzona ta szybka potrawa.
    Polędwiczki z warzywami.
    Polędwiczki wieprzowe oczyściłam z błon, umyłam i delikatnie rozklepałam dłonią. Następnie przyprawiłam pieprzem ziołowym, tymiankiem i majerankiem. Tak przygotowane obsmażyłam na oliwie z oliwek z obu stron na średnim ogniu ok. 5 min. Mięso zalałam bulionem i gotowałam na wolnym ogniu ok. 10 min. W tym czasie chłopak przygotował warzywa.Warzywa pokroił w drobne kawałki/plasterki według uznania. Przygotowane warzywa dodałam do bulionu z polędwiczkami i dusiłam aż zmiękną.I gotowe.Na talerz nałożyliśmy polędwiczki, warzywa i ugotowaną kaszę,ale można ugotować ryż.Było pysznie:)

  • Luiza Migdał

    Idealna potrawa na walentynki? Nie musi być sycąca, ani zdrowa.. za to musi być słodka 🙂 dlatego zawsze wybieram tort, własnoręcznie upieczony z owocami i pysznym kremem musowym z czekolady białej lub gorzkiej w zależności od kombinacji 🙂 Zawsze za to dobrze pasuje na Walentynki 😉

  • Grażyna Starowicz

    https://uploads.disquscdn.com/images/9466095dd4fffa02bd9bd989106e9b0c038993666bfcb6b820988f77e2e670f5.png

    Moja propozycja walentynkowej potrawy to torcik czekoladowy,

    który w smaku jest obłędnie pyszny i wręcz wystrzałowy.

    Przepis jest prosty i nieskomplikowany,

    nie wymagający żadnej kulinarnej wprawy.

    Dwa dojrzałe banany rozgniatam w malakserze, dodaję szczyptę lubczyku i chili

    a co, te afrodyzjaki podobno sprzyjają miłosnej chwili.

    Dorzucam jajka, mąkę, cukier, kakao, przyprawy i rodzynki

    a wszystko to z miłości do mojej słodkiej Chłopinki.

    Unoszący się w powietrzu słodki zapach sprawia,

    że Ukochanemu humor od razu się poprawia.

    Torcik dekoruję czekoladą i przekładam kremem waniliowym

    puszystym jak chmurka i lekko posłodzonym.

    Ciasta pieczone z serca, przez kochaną osobę,

    sprawiają, że z miłości naprawdę można stracić głowę………

    Miłość to przecież wielka uczta i kulinarna przyjemność,

    kiedy dwa zagubione serca łączą się w jedność!:)

    Pozdrawiam

  • Marysia

    https://uploads.disquscdn.com/images/63ce8f328e054f4dfda9374659e54ab7401bead57816a404741c185ef1951e87.jpg Walentynkowe danie z miłością prze zemnie podane dżemem truskawkowym i bitą śmietaną będzie nadziewane!
    W ten dzień wyjątkowy puszyste gofry zaserwuję i bitą śmietaną pięknie udekoruję. Ich smak tak intensywny mą miłością przepełniony będzie po prostu nieoceniony. Pyszne gofry dżemem z dżemem i soczystymi owocami zaserwuję bo ich smak sukces miłosny gwarantuje. Przez żołądek do serca to przepis gwarantowany więc pragnę aby mój luby był pysznym mym wypiekiem oczarowany.

  • Grażyna Starowicz

    Moja propozycja walentynkowej potrawy to zdecydowanie torcik czekoladowy,
    który w smaku jest obłędnie pyszny i wręcz wystrzałowy.
    Przepis jest prosty i nieskomplikowany,
    nie wymagający żadnej kulinarnej wprawy.
    Dwa dojrzałe banany rozgniatam w malakserze, dodaję szczyptę lubczyku i chili
    a co, te afrodyzjaki podobno sprzyjają miłosnej chwili.
    Dorzucam jajka, mąkę, cukier, kakao, przyprawy i rodzynki
    a wszystko to z miłości do mojej słodkiej Chłopinki.
    Unoszący się w powietrzu słodki zapach sprawia,
    że Ukochanemu humor od razu się poprawia.
    Torcik dekoruję czekoladą i przekładam kremem waniliowym,
    lekkim jak puch i delikatnie posłodzonym.
    Ciasta pieczone z serca, przez kochaną osobę,
    sprawiają, że z miłości naprawdę można stracić głowę………

    Miłość to przecież wielka uczta i kulinarna przyjemność,
    kiedy dwa zagubione serca łączą się w jedność!

    https://uploads.disquscdn.com/images/9466095dd4fffa02bd9bd989106e9b0c038993666bfcb6b820988f77e2e670f5.png

  • Monika Chyczewska

    Galettes
    sucrees – arabskie pierniczki

    Składniki:

    4 jajka

    3/4 szklanki cukru

    1/2 szklanki oleju

    3 szklanki mąki razowej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    po 1/2 łyżeczki soli i cynamonu

    po 1/2 szklanki posiekanych
    migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli i daktyli (bez pestek)

    1 łyżka ziaren sezamu

    Wykonanie:

    Ubij 3 jajka
    z cukrem, dodaj olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cynamon, a na koniec
    posiekane orzechy i owoce. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel
    je na 2 części, z każdej ulep wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm.

    Ułóż oba
    wałki na natłuszczonej blasze, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi. Ubij
    ostatnie jajko i posmaruj ciasta. Posyp ziarenkami sezamu.

    Piecz 20
    minut na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175°C. Odstaw na 5 minut do
    ostygnięcia. Pokrój (nożem z ząbkami) na kawałki o grubości 2 cm. Ponownie ułóż
    na blasze i piecz 15 minut w tej samej temperaturze.

  • Marta Grduszak

    Moja propozycja Walentynkowej potrawy, zdrowa pizza z mąki pełnoziarnistej z wędzonym łososiem i tuńczykiem.

    Składniki na ciasto:

    – 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,

    – 3/4 szklanki ciepłej wody,

    – 30g drożdży,

    – płaska łyżeczka soli,

    – 1 łyżeczka ksylitolu

    – 1 łyżka oliwy z oliwek.

    Mąkę mieszamy z solą. Ciepłą wodę rozdzielamy na 2 szklanki. W jednej
    szklance w wodzie rozpuszczamy drożdże, ksylitol i odczekujemy około 10
    minut. Następnie rozczyn dodajemy do mąki i ugniatamy ciasto. Dodajemy
    powoli resztę wody w zależności jak ciasto się klei ( ja zużyłam 3/4
    szklanki). Odstawiamy na około 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Następnie rozwałkowujemy ciasto, smarujemy ketchupem lub przecierem
    pomidorowym.

    Składniki na górę pizzy:

    125 g łososia wędzonego,

    puszka tuńczyka w sosie własnym

    0,5 cebuli,

    250g mrożonego szpinaku,

    0,5 czerwonej papryki,

    garść słonecznika,

    serek camembert naturalny,

    sól,pieprz, czosnek mielony.

    Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z tuńczykiem i
    szpinakiem. Całość przyprawiamy do smaku. Układamy farsz na pizzy.
    Następnie pizze posypujemy pokrojonym w kawałki łososiem wędzonym, serem
    camembert i ziarenkami słonecznika. Pizze pieczemy przez 20 minut w
    piekarniku nagrzanym do 170 stopni. https://uploads.disquscdn.com/images/5def287720a2545778fbaaea1e1fc7e292b2e0b33afe22b896555bf341f201c1.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/cdda4ec255aee33fdb42afc12cb1f4c9eb4a04378567f9e957827d88290b2607.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/68806adf3e630989141fa3bc436ccc8dad358d037d305e98b1965a270b06a380.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/deccd8f9efcea7ff744c2f97ae4251c8609e592b205eac506adc54a39f9ace1f.jpg

  • Katarzyna Gorczyńska

    Nasza walentynkowa potrawa,
    była smaczna i kolorowa.
    Nazwa jej – MUSSAKA, grecka potrawa,
    Mój mąż chętnie ją zjada.
    Łatwo sie ją robi, przepisów dużo w internecie,
    W środku jest baķłażan, a reszte w składzie znajdziecie.
    Do tego kieliszek, kieliszek szampana
    i nasza miłość jest ucztowana.
    Walentynki w 100% udane,
    a nasz żołądek i serce rozradowane.

  • Monika Jerzak

    Pralinki czekoladowo – orzechowe z whisky 🙂

    Składniki:
    200 g masła orzechowego
    40 g cukru (najlepiej brązowego)
    100 ml mleczka kokosowego (u mnie 85%)
    15 g gorzkiej czekolady
    40 g orzechów laskowych
    2 łyżeczki whisky lub innego alkoholu
    30 g cukru pudru

    Dodatkowo:
    ok. 85 g gorzkiej czekolady
    orzechy laskowe do posypania

    Sposób przygotowania:
    Do garnka daj mleczko kokosowe i brązowy cukier. Całość zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut co jakiś czas mieszając – dzięki temu powstanie pyszny karmel, który będzie świetną bazą pralinek! Po 15 minutach karmel zdejmij z ognia. Dodaj do niego 15 g gorzkiej czekolady. Całość wymieszaj, aby czekolada roztopiła się.
    Orzechy laskowe zmiel (na przykład w młynku do kawy) lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj je do przyrządzonego karmelu z czekoladą. Do całości dodaj też masło orzechowe, whisky oraz cukier puder. Wszystkie składniki wymieszaj i zostaw do ostudzenia.
    Kiedy masa wystygnie uformuj z niej kulki – z podanych proporcji otrzymałam 15 sztuk. Gotowe kuleczki daj do zamrażarki na 5 – 10 minut. Dzięki temu łatwiej będziesz mógł oblać je czekoladą 🙂 W tym czasie w kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę. Dobrze jest dodać do niej pół łyżeczki oleju kokosowego.
    Kiedy czekolada będzie już płynna oblej nią kuleczki. Najlepiej daj kulkę na widelec, a za pomocą łyżeczki polewaj czekoladą od góry. Następnie górę posyp posiekanymi orzechami laskowymi. Gotowe pralinki daj do lodówki do czasu zastygnięcia czekolady. Przechowuj w lodówce.

    https://uploads.disquscdn.com/images/11162c9ad043b6c715c43b2107ee2033881b67a87d02a30960a37e246776c1fb.jpg

  • Coś pysznego i zimnego na gorący, walentynkowy wieczór, czyli torcik lodowy:

    W prostokątnym naczyniu (blacha lub inne naczynie) układam warstwowo:
    1) lodowe kanapki,
    2) gruba warstwa lodów czekoladowych,
    3) lodowe kanapki
    4) gruba warstwa lodów śmietankowych
    5) pokruszone ciasteczka
    Wkładam do zamrażarki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyjmuję, kroję na duże kawałki i podaję z pyszną kawą jako ciasto, torcik na walentynkowy deser. 🙂

  • Monika Och

    Moja propozycja to Sernik na zimno z truskawkowymi sercami .

    Składniki:

    na serduszka:

    2 galaretki truskawkowe
    1 ¾ szkl wody
    dżem truskawkowy

    na sernik:

    1 kg serka naturalnego
    200 ml śmietanki 30%
    cukier wanilinowy
    6 łyżek cukru pudru
    3 łyżki żelatyny
    9 łyżek wody

    Galaretki
    rozpuścić w wodzie i do gorącej dodać dżem. Wymieszać i przestudzić.
    Wylać do silikonowych muffinek serduszek i zostawić w lodówce do
    zastygnięcia.
    Gdy się zastygną, wyjąć serduszka i zrobić z nich obwódek w tortownicy .
    Żelatynę namoczyć w wodzie i po napęcznieniu podgrzać.
    Śmietankę ubić.
    Ser zmiksować z cukrami, dodać ubitą śmietanę i na końcu wlewać po trochu ciągle miksując żelatynę.
    Masę serową wylać na serduszka. Wstawić do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.
    Wyjąć z tortownicy i udekorować na wierzchu serduszkiem i listkami mięty. Smacznego https://uploads.disquscdn.com/images/05f307dac7e5cd69b6a9a5c3ea7dffa5a573b30e99951810e6fa67cccfa22d15.jpg

  • Monika Och

    Babeczki z płatków kukurydzianych
    Składniki:
    • 3 szklanki płatków kukurydzianych
    • 3 łyżki miodu
    • łyżka oleju kokosowego
    • budyń malinowy
    • łyżka cukru
    • 1,5 szkl. mleka
    Płatki kukurydziane pokruszyć ( ja robiłam to za pomocą wałka), dodać miód i olej kokosowy.
    Metalową
    formę to muffinek oblepić płatkami, odstawić do lodówki aby stężało. W
    tym czasie ugotować budyń, lekko przestudzić i wypełnić muffinki.
    Smacznego. https://uploads.disquscdn.com/images/7d81e3e020a3bd5686a53bbcb4dde9f483aab8d6e558247dd17b06850a465f96.jpg

  • Monika Gonczar

    Nie ma to jak potrawa Walentynkowa z nutką słodyczy, czyli pyszny deser 🙂
    Z białego i ciemnego biszkoptu wytnę dwa gołębie i ułożę je na dużej tacy, obleję je roztopioną ciemną czekoladą, aby potem dodać nieco bitej śmietany i przyozdobić posiekanymi orzeszkami i inną kolorową posypką.
    Z czerwonej galaretki wytnę małe serduszka i wstawię je pomiędzy dwa zakochane gołąbki 🙂
    Potem tylko dookoła przyozdobię talerz syropem truskawkowym i gotowe.
    Mój mężczyzna lgnie do wszystkiego co czekoladowe i słodkie, więc ten przysmak z pewnością osłodzi każdą chwilę!

  • rendus

    Aby ta niezwykła potrawa walentynkowa mogła się udać, pracuję nad składnikami przez cały rok.

    PRZEPIS SPRAWDZONY – WYCHODZI ZAWSZE 🙂
    – miarka wspólnych zainteresowań
    – całe opakowanie życzliwości
    – szklanka zachęty zmieszanej ze wsparciem
    – kopiasta łyżka zrozumienia
    – trochę kompromisu
    – sztuka przebaczenia
    – szczerość rozpuszczona w godzinach wspólnych rozmów
    – kilka drobnych niespodzianek
    – komplementy (nie przesolić)
    SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
    – wszystko delikatnie wymieszać i zaprawić gorącą wiarą w to że się uda,
    – przelać do czystego serca, piec w atmosferze płomiennej miłości i zrozumienia.

    UWAGA! Nie podawać z egoizmem…

  • Karolina J

    Walentynki wrosły już w nasza polską tradycję. Wyrazić miłość do kogoś można również za pomocą jedzenia. Moja walentynkowa propozycja na romantyczną kolację z solidną porcją afrodyzjaków to czarne risotto z dorszem, krewetkami, w posypce ze świeżego lubczyku. Nie tylko okazale prezentuje się na talerzu, czym uda się mile zaskoczyć drugą połówkę, ale też wybornie smakuje, jest proste w przygotowaniu i do tego jest dietetyczne, bo chodzi o to, by walentynkowa kolacja zamiast nasycić, rozbudziła nasz głód, który nie skończy się na jednej lampce czerwonego wina i rozmowie.

  • rendus

    Aby ta niezwykła potrawa walentynkowa mogła się udać, pracuję nad składnikami przez cały rok.

    PRZEPIS SPRAWDZONY – WYCHODZI ZAWSZE 🙂
    – miarka wspólnych zainteresowań
    – całe opakowanie życzliwości
    – szklanka zachęty zmieszanej ze wsparciem
    – kopiasta łyżka zrozumienia
    – trochę kompromisu
    – sztuka przebaczenia
    – szczerość rozpuszczona w godzinach wspólnych rozmów
    – kilka drobnych niespodzianek
    – komplementy (nie przesolić)
    SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
    – wszystko delikatnie wymieszać i zaprawić gorącą wiarą w to że się uda,
    – przelać do czystego serca, piec w atmosferze płomiennej miłości i zrozumienia.

    UWAGA! Nie podawać z egoizmem…

  • AnnCza

    https://uploads.disquscdn.com/images/7acb1336ff5d3abb6120e1e17938bf22fabe5e386bd78bbef1caab9be116b6b8.jpg Pizza i tylko pizza! Ale nie byle jaka, bo w wydaniu walentynkowym i wykonana własnymi rękami! Składniki też nie są przypadkowe, bo składają się na nie słynne już w sztuce kuchennej (i nie tylko kuchennej) afrodyzjaki:) Czosnek, który jeśli będzie jedynie dopełnieniem a nie pierwszymi skrzypcami miłosnej sonaty zdziała więcej dobrego niż złego, pod warunkiem, że pizze zjemy razem 🙂 Bazylia to kolejny afrodyzjak, który nada naszej walentynkowej pizzie niezwykłego aromatu, a oprócz tego zawiera wiele substancji odpowiedzialnych za wysokie libido i poprawia krążenie krwi. Papryczki
    chili chyba nie trzeba przedstawiać, to jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków stosowanych w kuchni. Jest ostra, dzięki temu w naszym organizimie produkowane są endorfiny- hormony szczęścia. Ten składnik doda walentynkowemu daniu charakteru i sprawi, że ten wieczór będzie
    naprawdę pikantny 😀
    Tak na prawdę nie chodzi o składniki czy sposób wykonania. Ważne, żeby danie robione było z miłością, a z jeszcze większą miłością konsumowane no bo nie zawsze wszystko wychodzi tak jak w przepisie 🙂