Konkurs z Serca Natury

A Ty jaki masz sposób, aby zwykły deser przemienić w zdrowszy smakołyk dla swoich bliskich? Dodajesz bakalie, syrop klonowy, unikasz cukru?

Konkurs z Serca Natury

Podziel się z nami swoim kreatywnym pomysłem i weź udział w  konkursie.

 Jak zwykły deser zmienić w bardziej naturalny, mniej kaloryczny i lekkostrawny? Nie trzeba wiele, czasem wystarczy wymienić kilka składników, ograniczyć ilość cukru, sięgnąć po szlachetne dodatki. Tak zrobiła Delecta, wprowadzając na rynek linię Z Serca Natury, stworzoną w myśl zasady „Jesteś tym, co jesz”. Proponuje w niej produkty wzbogacone o naturalne składniki, bez dodatku cukru, syropów i sztucznych barwników, m.in. budynie jaglane Delecta w trzech smakach: czekoladowym z belgijską czekoladą, waniliowym z dodatkiem naturalnej wanilii oraz malinowym z proszkiem malinowym, babeczki dyniowe czy kisiele owocowe z marchewką KIDS.

A Ty jaki masz sposób, aby zwykły deser przemienić w zdrowszy smakołyk dla swoich bliskich? Podziel się z nami swoim kreatywnym pomysłem i weź udział w konkursie. Do wygrania 5 zestawów produktów z Serca Natury od marki Delecta.

PODPOWIEDŹ: Inspirujący przepis na naturalnie
pyszny deser znajdziesz tutaj. A regulamin jest tutaj.
A w nim wyszczególniona zawartość każdego zestawu!

 

UWAGA WYNIKI! Zestawy wygrywają:

  1. Monika Jerzak
  2. ewelina modelewska
  3. Eulalia Kłos 
  4. Barbara Pasierbska
  5. Monika Och

 

 

 

Wpis znaleziono dzięki:

- Konkurs z Delectą

- Budyń jaglany

- Przepis na deser

  • Aga

    Jaglane „Rafaello” – potrzebne składniki:

    Podane ilości pozwalają na przygotowanie ok. 10 sporych porcji:

    kasza jaglana -szklanka
    mleko -1 szklanka
    wiórki kokosowe – 2 szklanki
    coś do posłodzenia (3-4 łyżki stewii)
    płatki migdałowe (2-3 łyżki)

    Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu do jeszcze cieplej dodajemy wiórka kokosowe, słodzik i mleko ( tyle aby konsystencja nie była gumowata ani za bardzo lejąca) i blenderujemy. Masę przelewamy do pucharków, deserówek , modnych słoiczków i posypujemy płatkami migdałów – wszakże w oryginalnym Rafaello w środku są migdały! Umieszczamy w lodówce na minimum 2-3 godziny.
    Smacznego

  • Joanna M.

    „Odchudziłam” czarno-biały mus czekoladowy i przygotowałam zdrowy deser: zebrę (brązowo-biały pudding) :).
    Zrezygnowałam z kalorycznych i bogatych w cukier czekolad: mlecznej i białej, które zastąpiłam
    wartościowym kakao, miodem i bananem. Oto moja propozycja „odchudzonego” deseru.
    ZEBRA
    https://uploads.disquscdn.com/images/54b0beb59b7b791d12a01bcbafe5b05313b7e8e1e93ec42efde0a8d0bc5f17db.jpg
    Przepis:
    Składniki (na 2 porcje):
    3 łyżki ciemnego kakao
    2 banany
    350 ml mleka kokosowego
    4 łyżki nasion chia
    2 łyżeczki miodu

    Warstwa biała: Zmiksować banana z połową mleka kokosowego, dodać 2 łyżki nasion chia, łyżeczkę miodu i wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin, co pewien czas wymieszać.
    Warstwa brązowa: Kakao rozpuścić w drugiej połowie mleka, dodać 1 łyżeczkę miodu, 2 łyżki nasion chia i wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin, co pewien czas mieszając. Przygotować deser ZEBRA nakładając w naczyniu na przemian warstwę brązową i białą. Na wierzch położyć pokrojonego w kostkę banana, posypać kakao. Smacznego!

  • bootex

    Ciasto żurawinowe to mój hit, nie tylko smaczne i uwielbiane przez wszystkich, ale
    także zdrowe i mające zbawienny wpływ na nasz układ moczowy.
    Wszelkie orzeszki uwielbiam podjadać wieczorami w zastępstwie
    chipsów i chrupek, które wprost ubóstwiam, a o poranku świetnie
    sprawdzają się owsianki z najróżniejszymi sosami owocowymi:
    truskawkowym, jagodowym lub startymi na tarce jabłkami, albo sosem
    czekoladowym. Pyszność na talerzu, niebo w ustach i błogość
    umysłu: istny raj w codziennym życiu

  • Agnieszka Jan

    Jesteś tym, co jesz. Ta dewiza przyświeca mi w kuchni. Ponieważ jestem łasuchem, uwielbiam wszelkiego rodzaju desery. Piekę ciasta i ciasteczka – słodkie ale bez cukru. Dodaję zblenderowane daktyle lub morele, miód, czasami syrop z agawy – to wystarczy, żeby wypieki były słodkie! Wybieram suszone owoce niesiarkowane. Dodatkowo, mąkę pszenną mieszam z razową, jaglaną, gryczaną… Desery mają wyższą wartość odżywczą. Robię też pyszne batony fit, do torebki, bogate w płatki owsiane, orzechy, żurawinę. Domową nutellę: avocado, daktyle, kakao. Krem czekoladowy z kaszy jaglanej. Moja rodzina polubiła te smaki, i praktycznie nie kupujemy gotowych słodyczy. Wszystko jest dla nas za słodkie. Można zmienić swoją dietę, i realizować się w kuchni 🙂 janczakowieaa@wp.pl

  • Majamiix

    Najlepsze FIT ciasto pod słońcem: Kokosowy jagielnik!
    Szklankę daktyli zalać gorącą wodą i odstawić na około 10-15 minut. Pół szklanki kaszy jaglanej przepłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem, włożyć do garnka, zalać 2 szklankami gorącej wody i gotować na małym ogniu do momentu aż kasza całkowicie wsiąknie wodę, odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie szklankę płatków jaglanych zmielić w blenderze na mąkę, dodać 1 łyżkę kakao i odsączone dokładnie z wody daktyle i 1 łyżkę oleju kokosowego. Całość zmiksować, tak aby powstała zwarta masa. Ciasto przełożyć do tortownicy z wyjmowanym dnem o średnicy 15-18 cm. Włożyć do lodówki. W mice za pomocą miksera ubić stałą część mleka kokosowego (1 puszka). Dodać do niej pół szklanki ksylitolu, miksować. Następnie przełożyć kokosową bitą śmietanę do dużego naczynia blendera, dodać kaszę jaglaną i mąkę ze zmielonych wiórków kokosowych (1 szklanka). Całość zmiksować na gładką, jednolitą masę, a po chwili wylać ją na spód ciasta i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do lodówki. Do rondelka wlać 1/2 szklanki mleka roślinnego i połamaną na kostki tabliczkę gorzkiej czekolady, postawić na mały ogień. Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę. Ma powstać dosyć gęsta, jednolita masa. Polewę wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie ciasto wsadzić do lodówki na kilka godzin.

  • Monika S

    Kluski z marchwi
    4 marchewki, 2 jaja, 5 dkg mąki
    Utrzeć marchew na drobnej tartce, wbić jaja, dodać mąkę; kłaść na wrzątek; można jeść z jogurtem albo miodem albo posypane orzechami.

    Soczewiaki
    3 szkl. soczewicy namoczyć gorącą wodą; zostawić na godzinę w ciepłym miejscu; odcedzić; utrzeć wałkiem (najlepiej w makutrze) na jednolitą masę, rozprowadzić szklanką mleka, dodać 3 dkg drożdży; zostawić do wyrośnięcia; dodać zmieszaną pół na pół mąkę pszenną i żytnią. Piec około 40 minut w temp 180 stopni.
    Można też to ciasto zagnieść i rozwałkować na grubość palca, pociąć, nakładać orzechy, suszone owoce, zawijać i piec na blaszce.

    Cukraki
    Ugotować 4 nieduże buraki cukrowe; obrać i drobno posiekać.
    Zagnieść ciasto na pierogi z mąki gryczanej; wycinać krążki o średnicy ok. 18 cm; nakładać buraki i zlepiać.
    Piec około 30 minut w temp. ok. 180 stopni.

    Pandowdy
    10 jabłek
    0,5 szkl. mąki żytniej
    0,5 szkl. mąki kukurydzianej
    cynamon
    1 szkl. miodu
    Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w plasterki.
    W głębokiej formie ułożyć plasterki posypać cynamonem, pomazać miodem; i tak kilka warstw i na koniec zalać filiżanką wody.
    Z mąk i wrzącej wody zamiesić ciasto i nim przykryć formę. Piec 4 godziny w 100 stopniach.
    Wyjąć, połamać skorupę, przykryć talerzem i piec jeszcze 2 godziny.
    DO jedzenia na drug dzień z jogurtem lub kefirem.

    Kasza jaglana z szafranem
    25 dkg kaszy jaglanej
    1 szkl. mleka
    2 dkg masła
    rodzynki
    szafran
    Sparzoną kaszę ugotować na mleku z szafranem, dodać łyżkę masła i rodzynki.

    Śmieciuchy
    40 dkg ziemniaków
    5 dkg mąki żytniej
    łyżka miodu
    łyżeczka sody
    Ziemniaki obrać i ugotować; ugnieść; dodać mąkę, miód i sodę.
    Ciasto rozwałkować na grubość małego palca; pokroić na podłużne rombiki; piec w temp. 180 stopni około 30 minut.

  • Natalia K-P

    Czy domowników raczę czy gości
    Deser ma sprawiać masę radości.
    Słodki i pyszny obowiązkowo,
    W smaku nie może być ,,czuć, że zdrowo” 😉
    Więc przede wszystkim – nie cukier, a miód:
    Smaku, zapachu, natury cud.
    A oprócz niego rzecz jasna orzechy,
    Chrupią dla zdrowia i dla uciechy,
    Dla piękna cery, rozumu i włosów,
    Czasem dodaje przetartych owoców,
    Bywa, że warzyw. Ale sposobem,
    By zawsze było smaczne i zdrowe,
    Jest coś na zawsze trendy i w cenie:
    To umiar i urozmaicenie 😉

  • Kasia Salamon

    Najlepsze zdrowe ciasteczka do kawy, które są szybkie w przygotowaniu ale co najważniejsze bardzo zdrowe. Nie zawierają cukru więc są fit. A do ciasteczek potrzebujemy tylko 2 dojrzałe banany i szklankę płatków owsianych. Blendujemy banany następnie dodajemy płatki owsiane. Formujemy ciasteczka na blaszce i do piekarnika na 15 min w 200 stopniach. I gotowe.

    Kolejnym naszym ulubionym szybki zdrowym deserem jest budyń wanilinowy ale na waniliowym mleku sojowym. Budyń wychodzi mega waniliowy. Często posypujemy budyń pestkami dyni – które są źródłem magnezu.

    katarzynaduda11@gmail.com

  • Basia

    Moja propozycja to szybki deser czy zdrowy oceńcie sami.Banany kroimy wzdłóż ,serek mascarpone,banany skrapiamy sokiem z cytyny i kładziemy serek na to posypujemy kolorowymi posypkami lub dekorujemy owocami a jak ktoś lubi ścieramy czekoladę.Smacznego.

  • Danuta Lebek

    Brzoskwiniowy przekładaniec-to deser,który uwielbia cała moja rodzina,jest pyszny i bardzo orzeźwiający https://uploads.disquscdn.com/images/a24f7377557ca31780a1c55f8d519cec4082ecc181000ce36ee21d1dc8a0aab5.jpg

    Składniki-5
    brzoskwiń,0,5 szklanki płatków owsianych,0,5 szklanki wiórków
    kokosowych,łyżka cukru pudru,2 łyżki wody,4 łyżki miodu lipowego,duży
    kubek śmietany ,duży kubek jogurtu greckiego
    Wykonanie:płatki
    i wiórki mieszamy z miodem i zapiekamy w piekarniku(180 stopni} przez
    około 30 minut,po ostygnięciu łamiemy na kawałki,3 brzoskwinie obieramy
    ze skórki i miksujemy z cukrem pudrem i wodą,śmietanę mieszamy z
    jogurtem greckim.W pucharkach układamy kolejno warstwy:wymieszaną
    śmietanę z jogurtem,zmiksowane brzoskwinie,posypujemy granolą,wykładamy
    pozostałą śmietanę,następnie pokrojone brzoskwinie,na to znów
    granola.Wierzch lekko skrapiamy odrobiną miodu,podajemy dobrze
    schłodzony.PYSZNE

  • Monika Och

    https://uploads.disquscdn.com/images/765397096476f544dd3df53ee46155fc80e03b20655629131dfeb5abfd0718cf.jpg

    Deser z kaszy jaglanej, płatków migdałowych z musem malinowym
    Składniki:
    3/4 szkl. kaszy jaglanej
    2 i 1/2 szkl. mleka migdałowego
    1/3 szkl. płatków migdałowych
    4 łyżeczki miodu
    250 g malin
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    pół łyżeczki cukru wanilinowego
    szczypta soli
    mięta do dekoracji
    Kaszę
    i płatki podprażyć na suchej patelni (2–3 min). Zmiksować na mąkę
    przestudzoną kaszę wraz z migdałami. Mleko zagotować, dodaj zmiksowaną
    mąkę, 2 łyżeczki miodu, cukier wanilinowy oraz sól. Gotować 10–12 min, bardzo często
    mieszając, aż uzyskamy bardzo gęstą konsystencję budyniu.
    Foremki posmarować olejem i wyłożyć masę. Deser jest gotowy po ok. 15–20 min na ciepło lub po schłodzeniu.
    W
    międzyczasie ugnieć widelcem maliny i przełożyć je wraz z 2 łyżeczkami
    miodu do rondelka. Gotować przez ok. 10 minut do zagęszczenia. Jeżeli
    przeszkadzają pestki w musie, przetrzeć dodatkowo maliny przez sitko.
    Deser wyłóż na talerzyk i polać musem. Możesz go ozdobić kilkoma malinami, płatkami migdałowymi i miętą .
    Monika
    monikatolak@interia.pl

  • Monika Och

    https://uploads.disquscdn.com/images/ef81f5e8acc156eb6d3f75abc3365aed0378d494d0a58beae54ce4e37fa193ab.jpg

    Trufle marchewkowe z bakaliami
    Składniki
    Składniki na 12 sztuk
    • marchewka [1 sztuka]
    • migdały [50 g]
    • siemię lniane [ 2 łyżki]
    • orzechy włoskie [ garść]
    • daktyle [ 8-10 sztuk]
    • rodzynki [1 łyżka]
    • cynamon [1/2 łyżeczki]
    • sól [szczypta]
    • wiórki kokosowe [4 łyżki]

    Migdały, siemię lniane i orzechy wrzucić do blendera i zmielić.
    Daktyle zalać ciepłą wodą i zostawić na ok. 10 minut. Odlać wodę.
    Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Mąkę orzechową, daktyle i marchewkę zblendować na klejącą masę. Dodać rodzynki.
    Z powstałej masy uformować trufle, obtoczyć w wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki żeby stężały i zajadać.
    Monika
    monikatolak@interia.pl

  • Monika Jerzak

    Czekoladki bez cukru 🙂
    Składniki:
    100 g czekolady + 3 kostki do oblania czekoladek
    1 mały banan
    150 ml twardej części mleczka kokosowego
    25 g kokosu

    Przygotowanie:
    Do garnka daj wszystkie składniki i podgrzewaj do zagotowania, cały czas mieszając. Lekko ostudzoną masę przelej do silikonowych foremek i włóż do zamrażarki na około 2 godziny.
    Następnie czekoladki wyciągnij z foremek i oblej roztopioną czekoladą, całość posyp kokosem 🙂
    https://uploads.disquscdn.com/images/72605271f42057bfdd73e92c916ccb70795a66ba0a68c9b0221c2decce109685.jpg

  • Monika Jerzak

    Pieczone jabłka z nadzieniem <3
    Składniki:
    4 jabłka
    50 g płatków owsianych lub jaglanych
    50 g mąki
    1 łyżeczka cynamonu
    30 g daktyli
    20 g rodzynków
    4 kostki gorzkiej czekolady (25 g)
    1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
    80 ml mleka roślinnego

    Sposób przygotowania:
    Z każdego jabłka obkrój górę, a następnie wydrąż środek.
    Pozostałe składniki wymieszaj (czekoladę oraz daktyle pokrój na mniejsze kawałki), a powstałą masą wypełnij jabłka. Na wierzch daj górę każdego z jabłek. Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
    https://uploads.disquscdn.com/images/9fb9676e271e0999178dc272c57a1b0fdd0b67f4478b077e3af6d0b7fd667bc8.jpg

  • Monika Jerzak

    Zdrowa wersja ciasta Rafaello 🙂

    Składniki:
    8 placków macy
    300 ml mleka (roślinne)
    230 ml wody
    1 waniliowy lub śmietankowy budyń z cukrem (lub bez cukru dodając go tyle, ile napisane jest na opakowaniu)
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    100 g mąki jaglanej (lub zmielonej kaszy jaglanej)
    100 g kokosu + kokos do posypania wierzchu ciasta
    3 łyżki cukru

    Sposób przygotowania:
    Mleko zagotuj. W tym czasie wodę połącz z budyniem, cukrem wanilinowym i mąką jaglaną. Wymieszane składniki wlej do gotującego się mleka i całość mieszaj do momentu zagotowania.
    Gotowy budyń wymieszaj z kokosem i cukrem.
    Obok siebie ułóż dwa placki macy (najlepiej zobaczyć filmik), a na nie wyłóż 1/4 budyniowego kremu. Rozsmaruj go równomiernie i połóż na nim kolejne dwa placki macy, a następnie krem, Czynność powtarzaj, aby uzyskać 4 piętra ciasta – na wierzchu ma być krem, który posyp kokosem.
    Ciasto pozostaw na co najmniej 10 godzin, aby maca zmiękła. Najlepiej włóż go do lodówki.
    https://uploads.disquscdn.com/images/f52eb04e1539af308ce69dd5d8f47be1f84f60f87fd5418fa14ee7033dfddafc.jpg

  • Samodzielnie zrobiona chałwa 🙂
    Bardzo prosta w wykonaniu: nasiona słonecznika należy zmielić w maszynce do orzechów i zmieszać z miodem (wyłącznie od pszczelarza). Uformować nieduże kawałki i obsypać sezamem. Jest pycha!

    https://uploads.disquscdn.com/images/74756a376210e2fba315a9a70d300aad911c7a0861ba7cfd72f0d1c5bec2848b.jpg

  • Barbara Pasierbska

    Szarlotka-idealna i zdrowa.Przepyszny deser pachnący cynamonem https://uploads.disquscdn.com/images/6f190b5d1aacfd9c1d230d634316a7486387f69284829c785eb339f2b63839c1.jpg i jabłkami.
    Składniki:
    Ciasto: 200g mąki owsianej, 100g oleju kokosowego, 200 g daktyli, szczypta sody
    oczyszczonej. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 2 łyżki mąki ryżowej,łyżka cynamonu 3
    opakowania budyniu jaglanego waniliowego, do smaku (ksylitol lub cukier
    trzcinowy ilość zależy od słodkości jabłek)
    Namoczone przez pół godz daktyle drobno pokroić. Dodać masło, mąkę, sodę i
    wyrobić ciasto. 2/3 ciasta przełożyć do blaszki i podpiec w 180 stopniach przez
    10 minut. Resztę ciasta zamrozić. Jabłka drobno pokroić, dodać cynamon i gotować
    ok 20 minut aż zmiękną. Wsypać mąkę i mieszać do zgęstnienia. Budynie ugotować
    w zmniejszonej ilości niż podana na opakowaniu. Na podpieczone ciasto wylać
    budyń i dodać jabłka. Piec jeszcze przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

  • kasia1k

    Egzotyczne lody (bez cukru i nabiału)

    1 puszka mleczka kokosowego
    pól szklanki wiórków kokosowych
    kilka bardzo dojrzałych bananów (są bardziej słodkie)
    dojrzałe mango lub inny ulubiony owoc
    miód w razie potrzeby
    Wszystkie składniki blendujemy, rozlewamy do pojemniczków i zamrażamy.

  • Agnieszka P

    Każdy chyba lubi słodkości a deser słodki musi być! 🙂 U nas w domu łasuchów nie brakuje więc staram się jak mogę, żeby desery dalej były smaczne i słodkie ale zdrowsze  Przede wszystkim tłuste masy ciastach z owocami świetnie zastępuje… kwaśna śmietana! Biszkopt przekładam na zmianę śmietaną i układanymi na niej owocami, ostatni blat też smaruję śmietaną i zostawiam na kilka godzin na kuchennym stole, potem na godzinkę do lodówki i mamy pyszny, niskokaloryczny, mocno wilgotny tort. Świetny na każdą okazję 🙂 Pyszne desery w pucharkach można wyczarować z pokruszonych owsianych ciasteczek układanych na spodzie, na to układamy warstwę jogurtu naturalnego i polewamy owocowym sosem 🙂 Placuszki z maślanki czy racuszki z kwaśnym mlekiem i jabłkami smażę na małej ilości oleju kokosowego i serwuję w towarzystwie miodu czy domowych konfitur. Staram się szukać zdrowszych zastępców dla tradycyjnych składników deserów, zawsze znajdą się chętni testerzy smaku 😀 Lubię wykorzystywać w deserach owoce i warzywa: piekę chlebek bananowy z makiem, ciasto czekoladowe (z gorzkiej czekolady) z gruszkami, czy mój ostatni hit: ciasto marchewkowe 🙂 Ostatnio odkryłam kaszę jaglaną i jej zastosowanie w deserach. Od tamtej pory wykorzystałam ją już do sernika, budyniu czy śniadaniowej jaglanki 🙂 A na wynos pakuję szybciutkie batony z ekspandowanej kaszy jaglanej. Jest tyle smacznych produktów i ciekawych przepisów na nowe, smaczne desery, że przyjemnością jest testowanie ich w rodzinnym gronie:)

  • Karolina Jodko

    Chwila czekoladowej przyjemności to duża dawka kalorii, dlatego
    lepiej nie sięgać po tego pocieszyciela zbyt często. Są przecież inne
    zdrowe produkty, które polepszają nastrój, a nie wywołują wyrzutów
    sumienia. Sernik piekę bez mąki, cukru i twarogu, za to z kaszą
    jaglaną, miodem, kefirem i dużą ilością bakalii. Do piernika czy keksu
    zamiast cukru używam miodu pszczelego oraz większej ilości bakalii. Ten
    prosty zabieg sprawia, że ciasta są również słodkie, a znacznie mniej
    kaloryczne. Coś słodkiego, a jednocześnie bardzo zdrowego? Istnieje taki
    deser. Przygotowuję go z awokado oraz kakao. Obydwa składniki są bardzo
    pożyteczne dla zdrowia. Biorę więc dojrzałe awokado, obieram i usuwam z
    niego pestkę. Dodaję do niego czubatą łyżkę kakao, dwie łyżeczki soku z
    cytryny, plasterek świeżego imbiru, łyżkę miodu i daktyla. Miksuję na
    gładką masę. Wychodzi pyszny mus, prawie czekoladowy. Taki zdrowy
    hedonizm żywieniowy to gwarancja radości z jedzenia i spora dawka
    optymizmu. Nie ma więc co czekać, tylko trzeba zafundować sobie słodką
    miłość na talerzu w postaci odpowiednio skomponowanego posiłku!

  • ewelina modelewska

    Pianka z kiwi.
    Rodzina uwielbia słodkości, dlatego często przygotowuję taką piankę, jest pyszna i ma wiele witamin.

    Składniki:
    • 5 owoców kiwi
    • 2 galaretki agrestowe lub o smaku kiwi
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 cukier waniliowy

    Przygotowanie:
    • Kiwi obieramy kroimy na małe kawałki i miksujemy (kilka kawałków odkładamy do dekoracji).
    • Dodajemy sok z cytryny i cukier waniliowy, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia.
    • Galaretki rozpuszczamy w 4 niepełnych szklankach wody. Studzimy.
    • Połowę galaretki mieszamy z 3-4 łyżkami masy z kiwi i nakładamy do czterech pucharków. Odstawiamy do lodówki, by stężała.
    • Resztę galaretki również chłodzimy, gdy zacznie tężeć miksujemy ją na pianę i dodajemy po łyżce pozostałą masę z kiwi.
    • Nakładamy do pucharków na galaretkę i wstawiamy do lodówki.
    • Przed podaniem dekorujemy kawałkami kiwi.

    https://uploads.disquscdn.com/images/4b07815282d9056e3abccad7b7d2ca7b571bd44949bb6d19c60f906883d18a06.jpg

  • ewelina modelewska

    Koktajl z mango.
    Gdy mam ochotę na coś słodkiego, przygotowuję koktajle owocowe, są pyszne i zdrowe.
    Składniki:
    • 2 mango
    • 250g jogurtu naturalnego
    • 125 ml mleka
    • Dojrzały banan
    • Dwie łyżki soku z cytryny
    • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • Miód (ewentualnie do dosłodzenia)

    Przygotowanie:
    • Mango umyj, obierz, oddziel miąższ od pestki. Włóż do zamrażalnika na około godzinę.
    • Włóż wszystkie składniki (oprócz miodu) do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem na gładki koktajl.
    • Spróbuj i dodaj miód według uznania.
    • Podawaj od razu w wysokich szklankach.
    https://uploads.disquscdn.com/images/acc477d535e1c26cb3a5ccc134b834bde70857575081b1a40ecd16ba59fc29c4.jpg

  • ewelina modelewska

    Pucharek z owocami
    Składniki :
    • 2 galaretki pomarańczowe
    • Galaretka czerwona (np. wiśniowa)
    • 3 kubeczki serka waniliowego (ok. 20 dag)
    • Szklanka wody
    • Skórka i sok z połowy pomarańczy
    • 2 mandarynki
    • ½ szklanki drobnych owoców (np. jagody, maliny)
    • Kilka truskawek
    • Kilka łyżek startej na duże wiórka czekolady deserowej
    Przygotowanie:
    1. Zagotuj wodę i rozpuść w niej galaretki pomarańczowe. Przestudź, dodaj serki, odstaw aby masa zaczęła lekko gęstnieć. Wtedy dodaj sok, skórkę z pomarańczy i miksuj masę na najwyższych obrotach, aż stanie się puszysta. Rozlej do pucharków i odstaw do lodówki.
    2. Przygotuj galaretkę czerwoną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Owoce opłucz, a mandarynki obierz i podziel na kawałki. Ułóż na stężałej masie i zalej gęstniejącą galaretką. Odstaw do lodówki na 30 minut. Deser podawaj posypany czekoladą.

    https://uploads.disquscdn.com/images/355380374703af9d0c57cb28700d5ec1ea2126a9fe494260a838cfe5bfd33c3f.jpg

  • ewelina modelewska

    Deser malina – kiwi

    składniki:
    • 20 dag malin lub truskawek
    • 20 dag jogurtu naturalnego
    • 2 owoce kiwi

    Prźygotowanie:

    1. Truskawki zmiksować, przełożyć do 2 szklanek o pojemności 0,3 l.
    2. Jogurt wlać na wierzch musu z truskawek.
    3. Zmiksować kiwi i dopełnić szklanki. Całość schłodzić.
    https://uploads.disquscdn.com/images/e646c177d5cfa00e37ca7f4db8d79cb195b0298e70d416f6a727960a35b8750f.jpg

  • Monika Chyczewska

    Omlet fitness

    Składniki:

    – 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki papaja ananas)

    – 1 łyżki posiekanych migdałów

    – 1 żółtko

    – 4 białka z jajek

    – 3 łyżki mleka

    – oliwa z oliwek

    – serek Danio waniliowy

    – banan

    Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na
    15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i
    roztrzepać.

    Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą
    i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.

    Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na
    wierzch banana.

    Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).

  • Eulalia Kłos

    Prosty przepis bo wystarczy ugotować budyń jaglany od Delecty rozlać do pucharków udekorować bananem i mam prosto, zdrowo i smacznie 🙂

  • Eulalia Kłos

    https://uploads.disquscdn.com/images/27e0b6fbe1aff471cd5d2fa7f1ee13875518ad703a07afdd978c8eaa4a595f9c.jpg Przepyszny deser z kaszy manny a może też być z kaszy jaglanej. Litr mleka zagotować z 4 łyżkami kakao, następnie wsypać szklankę kaszy oraz szklankę cukru trzcinowego bądź brązowego oraz 50 g masła i cukier waniliowy Delecta całość gotować aż zgęstnieje wylać na ułożone herbatniki przykryć kolejną warstwą, udekorować po wystygnięciu. Smacznego 🙂

  • Eulalia Kłos

    https://uploads.disquscdn.com/images/40b4df67d15240a863229954969b07f75d4a716590f1dfd269f5a58f8a6f5bfe.jpg Prosty przepis bo wystarczy ugotować budyń jaglany od Delecty rozlać do pucharków udekorować bananem i mam prosto, zdrowo i smacznie 🙂

  • ewelina modelewska

    BABECZKI BEZ PIECZENIA Z BAKALIAMI I AMARANTUSEM
    SKŁADNIKI:
    • 15 dag suszonych owoców (śliwki, morele, rodzynki, ananas)
    • 10 dag orzechów włoskich
    • 5 dag orzechów nerkowca
    • 1 szklanka mieszanki musli
    • 1/3 szklanki amarantusa z miodem
    • 20 dag czekolady gorzkiej
    • 3 łyżki miodu
    • 4 łyżki mleka
    WYKONANIE:
    1. Suszone owoce, orzechy nerkowca i połowę orzechów włoskich pokroić na mniejsze kawałki. Pozostałe orzechy zmielić. Wszystkie składniki suche wsypać do miski i wymieszać.
    2. 15 dag czekolady rozpuścić w rondlu z 3 łyżkami mleka, dodać suche składniki i miód i dokładnie wymieszać.
    3. Masę przełożyć do silikonowych foremek na muf inki, ugnieść. Pozostałą czekoladę rozpuścić z łyżką mleka i polać babeczki. Udekorować wedle uznania i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
    Babeczki czekoladowe z musli i amarantusem są zdrowe i wyśmienicie smakują .
    https://uploads.disquscdn.com/images/30b597fb1bdcd2c035a9ef1358e3d0152d3008e8abfccd4572356f177256929f.jpg

  • ewelina modelewska

    TRUFLE ORZECHOWE
    SKŁADNIKI:

    • 25 dag pokruszonych ciastek
    • 10 dag serka mascarpone
    • 10 dag czekolady
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 szklanka różnych orzechów
    WYKONANIE:
    1. Ciastka pokruszyć, czekoladę rozpuścić, orzechy drobno posiekać.
    2. Serek wymieszać z ciastkami, cukrem waniliowym, połową orzechów i roztopioną czekoladą.
    3. Całość wyrobić, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w pozostałych orzechach.
    4. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się schłodziły.
    Trufle smakują wyśmienicie. Uwielbiają je dorośli i dzieci.

    https://uploads.disquscdn.com/images/7c7108d769e43ed3b91627c0e9d684d093c53b9fc05ab574aab1a457b845c782.jpg

  • Adriana Warc

    https://uploads.disquscdn.com/images/07e8370f2dc4f502b1e0445c0e4140d7806293687ca302180a809ecefad9bfac.jpg

    Z Natury Serca ,z SERCA NATURY dzięki tym produktom człowiek jest na dobry smak bardzo czuły .Bez syropu glukozowo-fruktozowego bo Delecta dla każdego człowieka stanowi coś dobrego .Mąka jaglana ,witamina C po takiej dawce energii żyć się chce .Może też być belgijska czekolada a na moje gofry z kisielem marchewkowym od Delecty cała rodzina wpada .Gofry to dla mnie istna deserowa bajka a do ich przygotowania potrzebne są nam dwa wiejskie jajka oraz pół szklanki mleka w mojej rodzinie na pyszne gofry z utęsknieniem się czeka .Chcesz by każdy członek Twej rodziny był zdrowy to zalej mu wrzątkiem kisiel marchewkowy .Następnie w mojej rodzinie my sobie kisielem marchewkowym gofry polewamy i nieziemski deser na wyciągnięcie ręki mamy .Jeśli twe podniebienie na widok produktów Delecta wręcz tańczy to może polać gofry syropem z pomarańczy .Przydadzą się również trzy łyżki oleju z kokosowa ja pod wpływem jego zapachu nieraz zadzieram z radości do góry nosa 🙂 .W gofrach może zabraknąć również cukru trzcinowego i waniliowego by na talerzu zawsze powstało coś słodkiego .Podczas przyrządzania produktów Delecta nie liczę się czasem a masło i jajka ubijam na jednolitą masę .Nigdy nie przerywam miksowania bo niechaj puszysta masa z miski się wyłania .Można dodać od Delecty proszek do pieczenia i odrobinę gazowanej wody bo ten duet przyczynia się do poprawy gofrów urody 🙂 .Dodaj cukier dwu rodzajowy a twój gofr będzie w smaku na pewno nietuzinkowy .Wymieszaj te składniki w całości i niechaj taka jednolita masa w twym gofrze gości .Smaż przez około osiem minutek by uspokoić swój głodowy smutek .Polej gofry od Delecty marchewkowym kisielem i zasmakuje je ze swą familią śmielej .Ten niepowtarzalny KIDS KUBEK razem z gofrem spożywać lubię .Marchew i odrobinę jabłka bo Delecta to fair -play spółka .Ona nam naturalność oferuje dlatego do gofra zawsze ten kisiel wskakuje .Niechaj i u Was taka dawka zdrowia się wyłania i możecie skosztować zatopionego w marchewce banana .

  • Monika Jerzak

    Ciastka z amarantusem i kremem czekoladowym 🙂

    Składniki – ciastka:
    2,5 szklanki ekspandowanego amarantusa (ok. 50 g)
    2 dojrzałe banany
    100 g daktyli (namoczonych wcześniej przez 15 minut w gorącej wodzie)
    100 g płatków jaglanych (możesz też użyć innych płatków)
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    50 g kokosu
    50 ml oleju (1/4 szklanki)

    Składniki – mus:
    100 g musu kokosowego (lub twardej części mleczka kokosowego)
    3 łyżki mleka (roślinnego)
    100 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka oleju kokosowego

    Sposób przygotowania:
    Banany i daktyle zblenduj. Powstałą masę wymieszaj z amarantusem, płatkami jaglanymi, sodą oczyszczoną, kokosem i olejem. Następnie uformuj ciastka. Piecz je 15 – 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
    Aby przygotować krem mus kokosowy lub twardą część mleczka kokosowego zmiksuj na gładką masę z dodatkiem mleka. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a następnie dodaj do niej olej kokosowy i wymieszaj do rozpuszczenia. Czekoladę dodawaj partiami do musu kokosowego cały czas miksując. Gotowym kremem przełóż ciastka lub napełnij je za pomocą szprycy.
    https://uploads.disquscdn.com/images/50c5c9fb08cf72752b874c2f419bfd2d963b95b186c2b1f8722782dd86cc2f27.jpg

  • Monika Jerzak

    Ananasowa tarta <3

    Składniki na spód:
    100 g otrąb (u mnie żytnie)
    ok, 120 ml gorącej wody
    1 banan
    50 g kokosu

    Składniki na mus:
    500 g obranego dojrzałego ananasa
    1 banan
    1/2 łyżeczki kurkumy
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru (trzcinowy)

    Dodatkowo:
    70 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka oleju kokosowego

    Sposób przygotowania:
    Otręby zalej gorącą wodą, wymieszaj i zostaw na około 15 minut. Następnie dodaj do nich kokos oraz zblendowanego banana. Całość wymieszaj i powstałą masą wylep formę do tarty. Spód piecz około 10 – 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
    Aby przygotować mus połącz ze sobą zblendowanego ananasa oraz banana. Dodaj też kurkumę. Odbierz kilka łyżek i wymieszaj je z mąką ziemniaczaną. Pozostałą część podgrzej. Następnie dodaj do niej część z mąką ziemniaczaną oraz cukier. Całość doprowadź do zagotowania, cały czas mieszając.
    Mus wyłóż na upieczony spód.
    Czekoladą roztop w kąpieli wodnej, dodaj do niej olej kokosowy i wymieszaj do jego rozpuszczenia. Czekoladę wylej na mus z ananasa.
    Tartę pozostaw do zastygnięcia czekolady.
    https://uploads.disquscdn.com/images/271ec5859a3fa7eb4d68675fd7270b11e3d5404599c73b8343f0d239e93aabe1.jpg

  • Monika Jerzak

    Kokosowy bezsernik z morelami 🙂

    Składniki na spód:
    150 g płatków jaglanych
    75 g kokosu
    150 g daktyli + 120 ml gorącej wody
    2 łyżki kakao

    Składniki na masę:
    100 g soczewicy czerwonej
    100 g kaszy jaglanej
    400 ml mleczka kokosowego 80%
    500 ml gorącej wody
    1 budyń + 150 ml syropu z moreli lub brzoskwiń
    50 g kokosu
    5 łyżek cukru
    kilka kropel soku z cytryny

    Dodatkowo:
    morele lub brzoskwinie w syropie
    kokos
    cukier
    gorzka czekolada lub polewa

    Sposób przygotowania:
    Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut.
    Do miski daj płatki jaglane, kokos, namoczone daktyle oraz wodę z daktyli. Dodaj też kakao. Całość wymieszaj i zblenduj do powstania lepkiej masy. Wylep nią spód formy.
    Aby przygotować krem do garnka daj czerwoną soczewicę i kaszę jaglaną. Zalej mleczkiem kokosowym oraz gorącą wodą. Całość gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy soczewica i kasza będą miękkie, czyli po około 15 minutach zblenduj je na gładki krem. Następnie dodaj budyń rozmieszany w syropie z moreli lub brzoskwiń. Krem mieszaj do momentu zagotowania. Następnie zdejmij z ognia i dodaj kokos, cukier oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj.
    Połowę lekko ostudzonego kremu wyłóż na spód ciasta. Następnie ułóż morele lub brzoskwinie z syropu, a na nie resztę kremu.
    Na suchej patelni podpraż kokos z dodatkiem cukru. Wyłóż go na wierzch ciasta. Na koniec polej roztopioną gorzką czekoladą lub polewą.
    Ciasto schłodź przed podaniem.
    https://uploads.disquscdn.com/images/1dc97a83071dbac1fe9979623b4c42f4dd36c84d0ea438cdff0559f7fe04b90e.jpg

  • Ada Frąckowiak

    Jak zwykły deser przemieniam w pyszny smakołyk?
    Mam kilka patentów i zaraz opowiem o nich.
    Banany wystarczy na patelni przysmażyć i mają smak o jakim każdy marzy,
    do tego lody domowej roboty – nie ma dla mej rodzinki większej pychoty!
    Gruszki z naszego sadu wystarczy sosem waniliowym polać,
    i zetrzeć ma to czekoladę gorzką by kolejny zdrowy deser bliskim podać.
    Do tego zawsze do deserów staram się owoce sezonowe dodawać,
    większość z nich sama w ogródku i sadzie uprawiam.
    Dzięki temu mam pewność, że to co podaję rodzince jest w 100% zdrowe,
    do tego pyszne i zawsze na talerzu kolorowe! 🙂