Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym

kotleciki z indyka z sosem czekoaldowymSzefowie kuchni Knorr proponują kulinarne eksperymenty z czekoladą w roli głównej i starają się zainspirować nas do wykorzystywania jej także w daniach głównych. Prawdziwym zaskoczeniem dla rodziny będą choćby Żeberka z gorzką czekoladą.

Składniki:

  • pierś z indyka – 400 gramów
  • Fix Nuggetsy z sosem meksykańskim Knorr – 1 opakowanie
  • suszone śliwki – 8 sztuk
  • ser camembert – 200 gramów
  • gorzka czekolada – 10 gramów
  • sok pomarańczowy – 3 łyżki
  • ketchup ognisty Hellmann’s – 5 łyżek
  • olej słonecznikowy – 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z indyka umyj, osusz i okrój z błonek. Następnie pokrój w plastry o grubości 1 centymetra.
  2. Ser okrój ze skórki i podziel na mniejsze kawałki. Na mięso nałóż kawałek foli spożywczej i dokładnie rozbij.
  3. W środek włóż kawałek sera oraz jedną suszoną śliwkę. Całość dokładnie zawiń, nakładając na siebie brzegi.
  4. Mięso panieruj według wskazówek z opakowania, po czym obsmaż na rozgrzanej patelni. Chwilę podduś, aby kotleciki w środku nie były surowe.
  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Sok pomarańczowy połącz z ketchupem, dodaj rozpuszczoną gorzką czekoladę, a następnie sos z opakowania Fix Knorr.
  6. Kotleciki podawaj z ryżem lub opiekanymi ziemniakami.