Jesienny krem pomidorowy z dodatkiem batatów

W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o siebie i swoją odporność, przygotowując zdrowy i sycący posiłek.

krem pomidorowy
Jesienny krem pomidorowy z dodatkiem batatów

Krem pomidorowy jest świetną propozycją na rozgrzewającą, jesienną zupę. Możesz dodać do niej sezonową dynię, ale ciekawym dodatkiem będą „słodkie ziemniaki”, czyli bataty. Dzięki nim zupa nie tylko nabierze intensywniejszego koloru, ale zyska także interesujący, słodki smak.

Krem pomidorowy z batatami

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • ok. ½ kilograma batatów
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 litr bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina masła klarowanego do podsmażenia
  • śmietana do zup 18%
  • natka pietruszki
  • pestki dyni
  • sól, pieprz, kurkuma

Sposób przygotowania:

  1. Na maśle podsmaż posiekaną drobno cebulę.
  2. Dodaj pokrojone w małą kostkę bataty i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Chwilę podsmaż i dodaj bulion oraz pomidory.
  4. Gotuj przez ok. 15 minut, a później zblenduj na jednolitą masę.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj odrobinę kurkumy.
  6. Przed podaniem udekoruj krem śmietaną, pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki.

Bataty są skarbnicą witaminy A i karotenoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny. Niektóre z nich zawierają też likopen, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca. Posiadają nawet właściwości przeciwnowotworowe! Istnieje prawie 400 odmian batatów, ale tylko kilka z nich jest jadalnych. Można znaleźć je także w różnych kolorach np. białym, fioletowym lub różowym. Warto skorzystać z ich bogactwa, przygotowując pyszną, jesienną zupę krem.