Krem pomidorowy z batatami – idealny na jesień

Za oknami coraz chłodniej, korony drzew zachwycają gamą kolorów... nadeszła jesień. Warto zadbać więc o siebie i swoją odporność, przygotowując zdrowy i sycący posiłek - krem pomidorowy z batatami.

Krem pomidorowy z batatami. Foto Sandra

Bataty są skarbnicą karotenoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny. Niektóre z nich zawierają też likopen, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca. Posiadają nawet właściwości przeciwnowotworowe! Warto skorzystać z ich bogactwa, przygotowując pyszną, jesienną zupę krem.

Składniki:

  • Duża cebula
  • ok. ½ kg. batatów
  • Puszka pomidorów marki Sandra
  • 1 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • Odrobina masła klarowanego do podsmażenia
  • Śmietana do zup
  • Natka pietruszki
  • Pestki dyni
  • Sól, pieprz, kurkuma

Sposób przygotowania:

  1. Na maśle podsmażamy posiekaną drobno cebulę.
  2. Dodajemy pokrojone w małą kostkę bataty i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Chwilę podsmażamy i dodajemy bulion oraz pomidory.
  4. Gotujemy przez ok. 15 minut.
  5. Blendujemy na jednolitą masę.
  6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy odrobinę kurkumy.
  7. Przed podaniem mieszamy ze śmietaną, dekorujemy pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki.

Wpis znaleziono dzięki:

- krem pomidorowy z batatami

- zupa krem

- bataty przepis