Krem szparagowy w towarzystwie orzechów i ziaren

Wszyscy miłośnicy szparagów z utęsknieniem wyczekują momentu, gdy wreszcie pojawią się w sklepach i na straganach, by móc ugotować z nich coś pysznego!

Krem szparagowy w towarzystwie orzechów i ziaren

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 100g Chrupiącej sałatki Bakalland
  • 100g Migdałów Bakalland
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • szczypta kurkumy

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i koimy na mniejsze kawałki, zostawiając kilkucentymetrowe główki.
  2. Cebulę kroimy w kostkę.
  3. W garnku o grubym spodzie rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie szklista.
  4. Następnie dodajemy pokrojone łodygi szparagów i smażymy całość mieszając co chwilę przez 3 minuty.
  5. Do garnka wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kurkumy, dodajemy główki szparagów i gotujemy przez 8 minut.
  6. Gdy zupa będzie gotowa, wyjmujemy kilka główek szparagów, a pozostałe blendujemy na gładką zupę krem razem z jogurtem naturalnym.
  7. Podajemy z migdałami, prażonym słonecznikiem, dynią i orzechami pinii.

Wpis znaleziono dzięki:

- Szparagi

- Przepis

- Zupa