Krewetki… nie tylko na talerzu!

Gdyby zapytać, z czym kojarzą się krewetki, odpowiedź większości z nas byłaby jednoznaczna – z owocami morza.

Krewetki… nie tylko na talerzu!

A skoro „owoce”, to jest to coś, co służy do spożycia. I rzeczywiście, krewetki to pyszne skorupiaki, których smakiem możemy się rozkoszować nie tylko w czasie egzotycznych wycieczek, ale także we własnym domu. Ich przygotowanie nie wymaga dużej wiedzy, ani poświęcenia sporej ilości czasu. Wspaniale komponują się z wieloma różnymi składnikami, m.in. z owocami, i świetnie wyglądają na stole. Ale równie świetnie prezentują się też… w akwarium! Jeśli pragniemy mieć w domu wycinek morskiej fauny, ale niekoniecznie pod postacią „tradycyjnej” złotej rybki, krewetki mogą okazać się strzałem w dziesiątkę!

Pyszne i pożywne – kilka słów o zaletach owoców morza

Jak już zostało nadmienione, krewetki są skorupiakami. Na tę chwilę znanych jest blisko 2500 gatunków. Wiele z nich to krewetki nadające się do spożycia. Najbardziej popularnymi są jednak: granela pospolita, krewetka północna i największa ze wszystkich dotychczas poznanych – krewetka tygrysia, która osiąga oszałamiające rozmiary nawet ponad 30 cm.

Krewetki, ze względu na to, że mają bardzo smaczne mięso, są jednymi z najbardziej popularnych owoców morza. A jak smakują? Tutaj zdania są różne, ale w większości wypowiedzi pojawia się jedno skojarzenie – „jak kurczak”. Można też spotkać się z twierdzeniem, że jest to połączenie ryby z kurczakiem, jednak smak rybny jest subtelny. Prawda jest natomiast taka, że mięso krewetek jest bardzo wdzięczną bazą dla rozmaitych przypraw i składników, dlatego dość dowolnie możemy bawić się ich smakiem.

A dlaczego owoce morza? Owoce morza, takie jak mięczaki, skorupiaki, głowonogi i ślimaki, są przede wszystkim cennym źródłem pełnowartościowego białka. Ponadto zawierają duże pokłady dobroczynnych minerałów, jak m.in. wapń, jod, selen, i w nieco mniejszych ilościach magnez, cynk oraz żelazo.

Krewetki w różnych odsłonach

Krewetki można serwować na różne sposoby. Jeśli lubimy sushi, śmiało możemy jeść je na surowo. Amatorzy surowego mięsa twierdzą, że w tej postaci krewetki są wyśmienite i tylko w ten sposób można w pełni odkryć ich naturalny smak. Jeżeli nie gustujemy w tego rodzaju potrawach, śmiało możemy krewetki gotować, smażyć, piec i grillować.

Warto przygotować na ich bazie wyśmienitą zupę, sos, możemy je połączyć np. z makaronem, ryżem, rozmaitymi warzywami i owocami (prosty i rewelacyjny przepis na krewetki z musem z awokado można znaleźć TUTAJ). Ogromną zaletą krewetek jest to, że ciekawie prezentują się na talerzu, kuszą swoim wyglądem, dlatego z całą pewnością zrobią prawdziwą furorę na każdym przyjęciu!

Nie tylko złota rybka…

Krewetkami zasadniczo można się zachwycać na dwa sposoby – lubić je jeść lub lubić… patrzeć na nie! Krewetki to bardzo piękne, dostojne stworzenia, które staną się prawdziwą ozdobą każdego akwarium. Najbardziej popularne krewetki ozdobne to m.in. Fire Red (z rodzaju Neocaridina), które cechują się pięknym wybarwieniem czy krewetka Amano (Caridina multidentata). Obecnie istnieje wiele zjawiskowo pięknych odmian krewetek, jak np. blue tiger czy red bee. Jeśli dopiero zaczynamy przygodę z akwarystyką, na pewno warto zasięgnąć porady profesjonalnego akwarysty, który pomoże właściwie urządzić nowy dom dla krewetek.

O czym pamiętać? Krewetki to skorupiaki dość wymagające. Należy zapewnić im możliwie najczystszą wodę, dużo zieleni (żywią się mchami oraz glonami) i kryjówek, w których będą się czuły bezpiecznie. Jeżeli planujemy akwarium z różnymi gatunkami fauny morskiej, w żadnym wypadku z duecie z krewetkami nie sprawdzą się większe ryby, które po prostu… zjedzą nam krewetki na śniadanie! Z powodzeniem natomiast możemy je połączyć z mniejszymi gatunkami rybek.

Artykuł sponsorowany