Krewetki panierowane z sosem Tikka Masala

Te morskie skorupiaki zaznaczyły się na polskich stołach w różnych postaciach.Często podawane w formie przekąsek lub jako dania z makaronami.

breaded shrimp

Na organizację udanej domówki składa się dobrane towarzystwo, taneczna muzyka i smaczne jedzenie. Dzięki przygotowanym przez nas przepisom łatwo i szybko można przyrządzić  przekąski na imprezę karnawałową.

Składniki:

  • ­krewetki tygrysie surowe 300g
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Wykonanie:

Krewetki obrać z pancerza pozostawiając ogonek i jeden pierścień. Włożyć do miseczki, dodać sok z cytryny, wyciśnięty przez praskę czosnek, pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszać.
Odstawić na ok. 1 godzinę.

Opanierować w mące, jajku, bułce tartej, a następnie usmażyć na złoty kolor w rozgrzanym
głębokim oleju. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem Tikkka Masala „Tarsmak”