Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem

Morza szum, ptaków śpiew, a na talerzu… rybka! To idealne połączenie możemy sobie zaserwować, nawet jeżeli od morskiego brzegu dzieli nas dobrych kilkaset kilometrów. Wystarczy wybrać się na małe zakupy, wyciągnąć grill, a później już tylko… zajadać się przysmakami, które w okamgnieniu przeniosą nas w okolice nadmorskiego deptaka.

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym oscypkiem
Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym oscypkiem

Składniki:

  • 21szt. dużych krewetek bez skorupek
  • 500 g łososia
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 3 łyżki Sosu Hellmann’s CHILLI
  • 7 szt. trawy cytrynowej
  • 14 szt. przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
  • 7 szt. cebulki szalotki
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Aby łatwo obrać szalotkę, zalej ją wrzątkiem i odstaw na chwilę. Następnie ściągnij z niej zewnętrzną warstwę i przekrój każdą cebulę na pół.
  2. Rybę pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Tak przygotowane mięso umieść wraz z krewetkami w misce, do składników dolej oliwę (3 łyżki), dodaj Przyprawę do grilla Knorr, która idealnie doprawi mięso, i ćwierć posiekanego pęczka kolendry. Wszystko starannie wymieszaj.
  3. Na reszcie oliwy podsmaż siekany czosnek. Kiedy się lekko przyrumieni, dodaj 3 łyżki sosu, resztkę kolendry i łyżkę wody, następnie całość stanie wymieszaj.
  4. Składniki nadziewaj na trawę cytrynową w następującej kolejności: krewetka, cebulka, łosoś i pomidor. Na każdym z szaszłyków powinny znaleźć się 3 kawałki ryby i 3 krewetki.
  5. Przygotowane szaszłyki polej na wierzchu przygotowanym wcześniej sosem, następnie grilluj na ruszcie rozgrzanego grilla po ok. 4-6 minuty na każdej ze stron, po każdym przełożeniu posmaruj wierzch sosem.

Smacznego!