Krwawa zupka z pajęczyną

Krwawa Zupka
Krwawa zupka z pajęczyną

Nie chcesz spędzić całego wieczoru w kuchni, ale chcesz zaskoczyć gości, prawda? Jeżeli opatrzyły Ci się już halloweenowe standardy, takie jak „paluchy wiedźmy” czy dyniowe muffinki przystrojone pająkami, mamy coś specjalnie dla Ciebie! Krwawa zupka z bajeczną pajęczyną ze śmietaną z pewnością spodoba się Twoim gościom!

– Czas przygotowywania: 15 minut
– Czas gotowania: 35 minut
– Stopień trudności: łatwy
– Liczba porcji: 4

Składniki:
– około 500- 600g buraczków ze słoika
– 1 obrana i pokrojona cebula
– 2 obrane i zgniecione ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 1 łyżka cukru
– 600 ml gorącego bulionu warzywnego
– gęsta śmietana crème fraîche
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni. Cebulę i czosnek podsmaż do miękkości (około 15 minut). Dodaj buraki i wymieszaj.

Na patelnię wlej gorący bulion. Gotuj jeszcze około 20-25 minut na małym ogniu.

Zmiksuj zupę i dodaj łyżkę cukru.

Przed podaniem dopraw do smaku i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.

Gęstą śmietanę nałóż łyżką na środek, następnie za pomocą wykałaczki rozprowadź po talerzu tak, żeby stworzyła wzór pajęczyny.

Podawaj gorące, z pieczywem lub grzankami.