Krwawa zupka z pajęczyną

Krwawa Zupka
Krwawa zupka z pajęczyną

Nie chcesz spędzić całego wieczoru w kuchni, ale chcesz zaskoczyć gości, prawda? Jeżeli opatrzyły Ci się już halloweenowe standardy, takie jak „paluchy wiedźmy” czy dyniowe muffinki przystrojone pająkami, mamy coś specjalnie dla Ciebie! Krwawa zupka z bajeczną pajęczyną ze śmietaną z pewnością spodoba się Twoim gościom!

Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 4

Składniki:

  •  około 500- 600g buraczków ze słoika
  •  1 obrana i pokrojona cebula
  •  2 obrane i zgniecione ząbki czosnku
  •  1 łyżka oleju rzepakowego
  •  1 łyżka cukru
  •  600 ml gorącego bulionu warzywnego
  •  gęsta śmietana crème fraîche
  •  sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej na patelni. Cebulę i czosnek podsmaż do miękkości (około 15 minut). Dodaj buraki i wymieszaj.
  2. Na patelnię wlej gorący bulion. Gotuj jeszcze około 20-25 minut na małym ogniu. Zmiksuj zupę i dodaj łyżkę cukru.
  3. Przed podaniem dopraw do smaku i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.
  4. Gęstą śmietanę nałóż łyżką na środek, następnie za pomocą wykałaczki rozprowadź po talerzu tak, żeby stworzyła wzór pajęczyny.
  5. Podawaj gorące, z pieczywem lub grzankami.