KUCHNIA

W każdej rodzinie najważniejszą kwestią jest kuchnia. Nieważne czy jest zdrowa, ekologiczna, czy tłusta i tradycyjna, ważne, aby łączyła i dawała radość. Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Zainspiruj się radami zawodowców. Znani kucharze zdradzają tajniki swojej pracy i sekrety dobrego smaku. Chcesz poznać triki, które ułatwią Ci gotowanie? Zaskoczyć swoich gości i rozwinąć umiejętności kulinarne? Zaglądaj do działu kuchnia na naszej stronie Obcasy.pl.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o pierogach

Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Głównie z nimi obcokrajowcom kojarzy się nasza kuchnia. Wbrew powszechnemu przekonaniu ojczyzną pierogów są Chiny.

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

Jeśli właśnie planujesz spotkanie znajomych i poszukujesz kulinarnych inspiracji, sprawdź, co proponuje mistrz sztuki kucharskiej Mateusz Gessler

Pierś z gęsi z sosem żurawinowym i placuszkami z dyni

Czas świąt i karnawału to prawdziwy festiwal kulinarnych aromatów. Obok tradycyjnych potraw na uroczystych stołach coraz częściej możemy spotkać alternatywne propozycje dań.

Pierogi z soczewicą, fetą, gorgonzolą i groszkiem

Pierogi z soczewicą, fetą, gorgonzolą i groszkiem to świetna propozycja na pyszny, a przy tym pełnowartościowy posiłek.

Tarta ze szparagami

Czerwiec to miesiąc, kiedy na stole królują eleganckie szparagi. Zielone, białe lub fioletowe smakują wyśmienicie i doskonale nadają się nie tylko na śniadanie. Spokojnie mogą być głównym bohaterem podczas niedzielnego obiadu. Jak je przyrządzić i z czym podawać?

Sałatka z jajkiem, boczkiem i sosem serowym

Sałatka z jajkiem, boczkiem i sosem serowym

Spaghetti z pulpecikami i pomidorkami cherry

Pulpeciki, które kojarzą nam się z dzieciństwem są delikatne i smaczne. Co, jeśli połączymy je ze spaghetti?

Makaron zapiekany z chorizo na ostro

Chorizo to jedna z najpopularniejszych kiełbas w rejonie Półwyspu Iberyjskiego. Bardzo często potrawy z jej dodatkiem spotkać można również w przepisach pochodzących z kuchni USA oraz krajów Ameryki Środkowej i Południowej.

W BOSKO Tu THAI poczujesz się bosko

W jesienny ponury dzień wyjście do tej restauracji było jednym z lepszych pomysłów. Redakcyjnie wybraliśmy się do restauracji Bosko Tu THAI, aby zakosztować kuchni tajskiej

Kuskus z wołowiną

Kuskus to drobna kaszka powstająca z pszenicy durum. Posiada więcej białka, a także mniej tłuszczu w porównaniu do innych kasz. Zaleca się ją osobom mającym problemy z układem pokarmowym – jest bowiem lekkostrawna.

Francki w cieście francuskim

Wielu z nas świętować będzie w większym bądź bardziej kameralnym gronie Andrzejki. Jakie wówczas menu zaserwować? Przygotuj się i poznaj przepis na szybkie Francki w cieście francuskim.

Oryginalny przepis na spaghetti z… dynią!

Spaghetti to danie uwielbiane pod każdą szerokością geograficzną. Uniwersalna i pyszna potrawa zaskakuje różnorodnymi dodatkami, które doskonale komponują się z delikatnym makaronem. Wyraziste w smaku, wegetariańskie spaghetti przygotujesz z Pestkami Dyni Siesta.

Włosy kontra wysoka temperatura – porady i sposoby pielęgnacji

Zdrowe, zadbane włosy są atrybutem każdej kobiety. Niestety, czasem nasze kosmyki mogą nam spłatać figla, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasze włosy muszą zmagać się z mrozem, wiatrem i grubą wełnianą czapką.

Orientalna tarta – pomysł na smaczny obiad oraz kolację

W wielu restauracjach coraz popularniejsze stają się nie tylko tarty na słodko, ale przede wszystkim na słono – w wersji wytrawnej. Taks potrawa, zrobiona z ciasta francuskiego i z  dodatkiem na przykład orientalnych składników, jest idealnym pomysłem na smaczny obiad oraz kolację.