KUCHNIA

W każdej rodzinie najważniejszą kwestią jest kuchnia. Nieważne czy jest zdrowa, ekologiczna, czy tłusta i tradycyjna, ważne, aby łączyła i dawała radość. Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Zainspiruj się radami zawodowców. Znani kucharze zdradzają tajniki swojej pracy i sekrety dobrego smaku. Chcesz poznać triki, które ułatwią Ci gotowanie? Zaskoczyć swoich gości i rozwinąć umiejętności kulinarne? Zaglądaj do działu kuchnia na naszej stronie Obcasy.pl.

Lasagne z curry i mlekiem kokosowym

0
Lasagne z orientalnym twistem to idealna propozycja dla osób szukających innowacji w kuchni. Składniki: makaron Lubella Lasagne 1/2 opakowania mozarella 300g bakłażan 1 sztuka duża cukinia 1 sztuka czerwona papryka 1 sztuka cebula 2 sztuki ...

Kto to taki? Kasztaniaki! Czyli zupa z kasztanów

0
 Na początku warto zaznaczyć, że do spożycia nie są przeznaczone owoce kasztanowców mijanych po drodze w trakcie jesiennych wędrówek. Za to bez obaw możemy sięgać po ich dalekich kuzynów, czyli orzechy kasztana jadalnego. To...

Indyjski ryż

0
Składniki: Torebka ryżu basmati 2 torebki herbaty Akbar Pure Ceylon Groszek cukrowy Czerwona i żółta papryka Cukinia Pieczarki Oliwa Sezam Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu w wodzie z herbatą...

Herbaciane pancakes

0
Amerykańskie pancakes to pyszne, puszyste placuszki. Z dodatkiem aromatu herbacianego i owoców mogą być podane jako pożywne i pyszne śniadanie. Składniki: Szklanka mąki Szklanka mleka 3,2% Czubata łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon ¼ szklanki cukru...

Hiszpańska paella

0
Czas przygotowania: 60 minut Ilość osób: 4 Składniki: 2 piersi z kurczaka 250 g mrożonej mieszanki warzywnej 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do mieszanki warzyw ziołowo-maślany Knorr 200 g ryżu 2 łyżki masła lub...

Tego nauczyła mama Mateusza Gesslera i on przekazuje tę wiedzę dalej!

0
Polskie dzieci są wrażliwe na potrzeby innych ludzi i angażują się w ich problemy – uważa restaurator. Taką postawę należy kształtować od najmłodszych lat, ucząc jednocześnie, że najważniejsza jest pomoc wynikająca z empatii i...

Śliwkowa konfitura z dodatkiem rumu

0
Jesień to czas przetworów. Warto poświęcić chwilę na stworzenie słoikowych przekąsek. Przegonią zimową chandrę oraz zachwycą niepowtarzalnym smakiem po każdym otwarciu wieczka. Do dzieła! Składniki: 1 kg śliwek 500 g cukru 2 łyżeczki Cynamonu z...

Kanapka z szarpaną wieprzowiną sous vide „Śniadanie farmera”

0
Składniki (2 porcje): 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide - „Mięso pomału uwarzone” marki Berger 2 pomidory średniej wielkości 1 biała cebula 2 bułki bagietki lub ciabatta 1 garść liści sałaty roszponki 1...

Śledzie w cytrynie

0
Szukając sposobów na zwiększenie odporności w obliczu jesiennej aury, warto sięgnąć po zdrowe i smaczne ryby. Szeroki wybór produktów marki SEKO pozwala na przygotowanie różnorodnych dań. Możliwości jest wiele, a ciekawe połączenia smaków sprawiają,...

Palce wiedźmy – zdrowa przekąska na Halloween

0
Halloween to dzień w roku, który wymaga odpowiedniej oprawy. W tym dniu potrawy muszą być przerażające. W związku z tym California Prune Board wspólnie z Candy Company- kulinarnym blogiem 2015 roku, zainspirowana mrocznymi motywami,...

Przepis na rozgrzewający, jesienny napój

0
Składniki:  2 torebki czarnej herbaty 1 litr wody 3 plasterki pomarańczy 2 plasterki cytryny 2 łyżki miodu 4 plasterki imbiru 15 sztuk goździków 3 gwiazdki anyżu Sposób przygotowania: Cytrynę i pomarańczę sparzyć, kawałek imbiru obrać. ...

Rozgrzewająca zupa dyniowa

0
Nawet początkujący adept sztuki kulinarnej będzie potrafił wyczarować z niej coś pysznego. Doskonałym pomysłem na smakowity posiłek jest gęsta zupa dyniowa z pestkami dyni i słonecznika, która dzięki dodatkowi curry fantastycznie rozgrzeje w chłodny...

Śliwkowa konfitura z dodatkiem rumu

0
Zrobiliśmy smaka na coś słodkiego? Już teraz sięgnij po przepis na rewelacyjną śliwkową konfiturę z dodatkiem rumu. Z nią niestraszne nam będą nawet wielkie mrozy! Czas przygotowania: 160 minut Ilość osób: 4 Składniki: 1 kg śliwek 500...

Śląska zupa krem „Ajntopf z franckami” z nutą włoską

0
Gęsta i sycąca zupa jednodaniowa Ajntopf z franckami to kwintesencja śląskiej tradycji, nawiązującej do szanowania jedzenia oraz zasady, że nic w kuchni nie może się zmarnować i wszystko musi być treściwe. Składniki: 1 paczka klasycznie wyrabianych śląskich kiełbas firmy...

I to sprawiło, że Karolina Szostak aż tyle schudła?

0
Stała się między innymi zwolenniczką diet oczyszczających, w których prym wiodą soki i koktajle. W swoim najnowszym poradniku prezenterka wraz z Martą Kordyl proponuje prawie sto przepisów na zdrowe i smaczne napoje, które oczyszczają,...

Ciekawe tematy

Uroda

Stopy na urlopie – podstawy pielęgnacji

0
Wygoda to podstawa Wygodne obuwie to podstawa każdego wyjazdu. Jeżeli planujemy długie spacery i intensywne zwiedzanie, buty nie mogą nas obcierać ani upijać. Dobrze, gdyby były...

Polecane