Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia. Alicja Rokicka
Ta wyjątkowa książka kucharska jest debiutem Alicji Rokickiej, która dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi zdobytymi w pracy nad wegannerd.blogspot.com – jednym z najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych blogów o kuchni roślinnej w Polsce. Czym tak...
Fast-foody po domowemu – przepisy kulinarne
Rozwiązanie? Poznajcie proste przepisy na popularne fast-foody do przygotowania w Waszych kuchniach! Wyraziste w smaku, treściwie i bardzo dobrze doprawione – czas na coś pysznego!
Domowy kebab z sosem czosnkowym
Składniki:
filet z kurczaka - 200g
przyprawa do...
Placuszki z dyni z sosem miętowo-jogurtowym
Pascal Brodnicki znalazł sposób na to, jak w ciekawy sposób zaserwować najmłodszym warzywa. Wystarczy przygotować placuszki, po które zwykle bardzo chętnie sięgają dzieciaki, i uzupełnić ich recepturę dynią. Jest ona bardzo uniwersalnym warzywem, które...
Nuggetsy z dorsza ze szpinakiem w sosie śmietanowym z curry
Dzieci zwykle wyjątkowo przepadają za daniami typu fast food. Jednak nieczęsto lubią zajadać się rybą. Dlatego, by sprostać kulinarnym wymaganiom najmłodszych, powinniśmy zapoznać się z przepisem Pascala na domowe nuggetsy – tym razem w...
Wegański pasztet z dyni i soczewicy ze śliwkami kalifornijskimi
Trwa jesienny sezon na dynię. W zawiązku z tą barwną porą roku California Prune Board przygotowała przepis na wegański pasztet z dyni i soczewicy ze śliwkami kalifornijskimi, który z pewnością rozgrzeje i poprawi jesienny...
Pascal dla najmłodszych – zupa pomidorowa
Pomidor!
Zwykła pomidorówka, choćby najpyszniejsza, może się w końcu „przejeść”. I choć tak lubiana przez nasze dzieci, będzie musiała zostać zastąpiona swoją delikatnie ulepszoną, nowszą wersją. Warto więc nieco ją urozmaicić i nadać jej odrobinę...
Zupa dyniowa z kandyzowanym bekonem
Czas przygotowania: 60 minut
Poziom: średni
Składniki:
Zupa:
1 mała dynia cukrowa
1½ łyżki oliwy z oliwek
1 słodka cebula pokrojona w kostkę
½ filiżanki pokrojonej w kostkę marchewki
1/3 filiżanki pokrojonego w kostkę selera
¾ łyżeczki świeżo startego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
¼...
Makaron z sosem pomidorowym i cukinią – z okazji Dnia Makaronu!
Jak wykorzystać różne rodzaje makaronu do przyrządzenia pysznego dania? Pomogą w tym przepisy przygotowane przez Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.
Składniki:
250 g makaronu penne
2 sztuki cukinii
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne ...
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem
Składniki:
400 g piersi z kurczaka
Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr
400 g ziemniaków
300 ml śmietany 18%
100 g żółtego sera
Cebula
Olej do smażenia
80 ml oleju do smażenia
Pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w piórka cebulę podsmaż w...
Pulpety w sosie pieczarkowym
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
Kostka Rosołu z kury Knorr
50 ml śmietany 36%
150 g pieczarek
850 ml wody
Cebula
Łyżka natki pietruszki
Bułka pszenna
Mleko do namoczenia bułki
4 łyżki mąki
2 jajka
Sposób przygotowania
W misce z mlekiem odciśnij bułkę. Następnie przełóż do...
Gofry z wołowiną – przepis zaczerpnięty z Kanady
Słone wafle jest to pomysł zaczerpnięty z podróży, z Kanady czy Ameryki. Skąd wykorzystanie w nich mięsa?
Po prostu ciekawość wszystkich kuchni, które istnieją, ponieważ te wafle, które robimy są na bazie pomysłu amerykańskiego,...
Tarta z karmelizowaną w miodzie cebulą
Tarta inna niż wszystkie - koniecznie spróbujcie!
Składniki:
mąka
sól
pieprz
papryka w proszku
masło
ziemniaki
oliwa
czerwona cebula
czosnek
curry
miód
ricotta
jajka
śmietana
rukola
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
Dodajemy masło i rozdrabniamy całość, aż powstaną małe grudki.
Stopniowo dodajemy wodę i mieszamy tylko do połączenia...
Zapiekanka z ziemniakami i brukselką
Do przygotowania wyśmienitych dań wystarczyć może zwykła szynka – wędzona czy gotowana, czy nawet kiełbasa śląska. Taka potrawa smakować będzie doskonale:
Składniki:
300 g brukselki
500 g ziemniaków
1 opakowanie Zapiekanki makaronowej z szynką Knorr...
Zupa z kalarepy i rzodkiewek
Oto prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych!
Składniki:
2 kalarepy
2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
pęczek rzodkiewki
2 ziemniaki
marchewka
pietruszka
cebula
por
kawałek selera
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka koperku
pieprz do...
Rośnie spożycie gorzkiej czekolady. Konsumenci szukają droższych słodyczy
Do 2018 roku spożycie tego produktu powinno rosnąć w tempie około 3 proc. rocznie. Rynek czekolady gorzkiej, chociaż jest mniejszy niż wyrobów z czekolady mlecznej, to rośnie szybciej. Konsumenci częściej poszukują słodyczy zdrowych, wybierają też droższe...