PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Gęś nadziewana kasztanami

Kasztany dojrzewają zazwyczaj w październiku i listopadzie. Jesień to zdecydowanie ich czas! Kasztanowe rarytasy możemy przyrządzić na wiele sposobów, ale w formie nadzienia do pieczonego drobiu smakują rewelacyjnie.

Kto to taki? Kasztaniaki! Czyli zupa z kasztanów

Kasztany znane są nam już od najmłodszych lat - czy to z jesiennych spacerów po parku, czy z zajęć plastyki. Kojarzone bardziej z francuską niż polską kuchnią, dziś pewnym krokiem wtaczają się na nasze stoły. Czas rozpocząć kasztanową rewolucję!

Kopytka jaglane – proste i smaczne

Kasza jaglana jako jedyna z kasz działa odkwaszająco na organizm ponieważ działa zasadotwórczo, a dzięki błonnikowi usuwa z jelit resztki jedzenia. W kaszy jaglanej znajdziemy również krzemionkę, która doskonale wpływa na paznokcie, włosy oraz naszą skórę.

Indyjski ryż

Niewiele osób wie, że ryż można ugotować w herbacie. Nabiera wtedy nie tylko pięknego koloru, ale również wyjątkowego smaku, który idealnie pasuje do dań kuchni indyjskiej i tajskiej.

Herbaciane pancakes

Miłośnicy herbaty doceniają ten cudowny napar za wyjątkowy smak i aromat. Niewiele osób zna jej inne zastosowania. Herbata może być niezwykle smacznym, a czasem także niezastąpionym, dodatkiem w kuchni.

Hiszpańska paella

Wyjątkowe smaki oraz zapachy potraw Kraju Basków długo nie dadzą o sobie zapomnieć. Tamtejsza kuchnia jest gorąca niczym hiszpański Alvaro!

Chlebek pita z serem halloumi i sosem czosnkowym

Pyszne oliwki, aromatyczne zioła, zachwycające sery – Grecja ma nam wiele do zaoferowania! To nie mit, że właśnie tam znajdziemy jedne z najzdrowszych i przede wszystkim najsmaczniejszych dań.

Lasagne z cukinią

Szczęśliwy dzień warto zakończyć równie udaną kolacją. Z przepisem na lasagne z cukinią sukces mamy w kieszeni.

Naleśniki bazyliowe z blanszowanym szpinakiem i serem kozim

Szpinak, który przez lata cieszył się złą sławą, obecnie przeżywa swój renesans. Pamiętany przez licznych z nas jeszcze z dzieciństwa, jako mdłe i niezjadliwe warzywo, teraz gości na talerzach milionów Polaków pod rozmaitymi postaciami.

Cukiniowy bigos

Cukinia daje o sobie znać uniwersalnością. Dogada się zarówno z ryżem, makaronem czy kaszą.

Śliwkowa konfitura z dodatkiem rumu

Przetwory – są zawsze pod ręką, sycą, rozgrzewają, dostarczają witamin i przede wszystkim znakomicie smakują!

Kanapka z szarpaną wieprzowiną sous vide „Śniadanie farmera”

Jak przygotować kanapkę rodem z najbardziej hipsterskiej restauracji? Potrzeba naprawdę niewiele – podstawą jest miękka bułeczka, soczyste i delikatne mięso oraz świeże warzywa.

Tarta z leśnymi grzybami

Grzyby cenimy ze względu na smak i niepowtarzalny aromat. I choć najlepiej czują się w towarzystwie świeżego masła, czosnku i pietruszki, to można smakować je na wiele innych sposobów.

Śledzie w cytrynie

Odpędź jesienną rutynę, dzięki niebanalnym połączeniom smaków. Zaproś do swojej kuchni przepyszne i oryginalne śledziowe potrawy, które będą wspierały Twoją odporność

Co korzystniejsze dla organizmu witamina A w maści czy suplementy?

Witamina A jest niezbędną substancją do prawidłowego funkcjonowania skóry. A w maści przyda się do każdego typu cery, zwłaszcza w zimowe dni.

Marokańska zupa krem z marchewki

Pyszna zupa to najlepszy sposób na rozgrzanie w chłodne, jesienne dni! Prezentujemy marokańską zupę krem.