PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Lazania niekoniecznie pomidorowa!

Lazania niekoniecznie pomidorowa!

Lasagne z dynią Składniki:12 płatów lasagne 500 g mięsa mielonego Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne 400 g pomidorów pelatti z puszki 150 g suszonych pomidorów 100 g tartej mozzarelli 50 g pestek dyni 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z...
Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Ale dlaczego ciągle robić je w ten sam sposób? Urozmaićmy sobie tą naszą rodzimą potrawę pysznym farszem! Składniki: 300 g mąki pszennej Bulion na włoszczyźnie Knorr 120 ml wody jajko sól 0,5 kg szpinaku (świeży lub mrożony) 200 g sera feta 3 cebule...
Faszerowana papryka z ryżem

Faszerowana papryka z ryżem

Składniki:6 sztuk papryki czerwonej Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr Bulion na włoszczyźnie Knorr 200 g ryżu jaśminowego kolendra cytryna 100 g rodzynek 100 g orzeszków pinii cukinia 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 1 ostra papryka, strąk 100 g sera pleśniowego 15 krewetek 1 puszka...
Pity rozmarynowe z kurczakiem i sałatką ze śliwki kalifornijskiej

Pity rozmarynowe z kurczakiem i sałatką ze śliwki kalifornijskiej

Pomysł na lunch czy lekki obiad? Jest! Pyszne połączenie słodkiej śliwki i kurczaka. Do tego sałatka, a to wszystko zawinięte w rozmarynową, aromatyczną pite.Czas przygotowania: 2 godziny Ilość: 20 sztuk Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka mielonej,...
Przepis na dwie pyszne zupy z ciecierzycy

Przepis na dwie pyszne zupy z ciecierzycy

Nazywana „grochem włoskim” cieciorka, dostarcza naszemu organizmowi duże ilości składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez czy witaminy z grupy B. Warzywo to charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi oraz...
Kurczak limonkowy z tymiankiem

Kurczak limonkowy z tymiankiem

„Zlej powstałe podczas pieczenia soki, połącz je dodatkowo z sokiem z limonki i podawaj do upieczonego kurczaka jako sos. Wtedy zyska on przysłowiową "kropkę nad i"- radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.Składniki:    1,5 kg...
Cielęcina duszona po kreolsku

Cielęcina duszona po kreolsku

Cielęcina  to wyjątkowo delikatne mięso cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy. Większość zwierząt zabijanych na cielęcinę to buhajki ras mlecznych, zatem nieprzydatne w produkcji mleka. Składniki na 5 porcji: 1kg cielęciny (filet)  2 gałązki...
Ostatki ze Śliwką Kalifornijską!

Ostatki ze Śliwką Kalifornijską!

Cake pops ze śliwkami kalifornijskimi Składniki:2½ kubka płatków owsianych błyskawicznych 12 śliwek kalifornijskich 5 łyżek gorzkiego kakao 120g cukru trzcinowego 120g masła 100ml mleka roślinnego 60ml whiskey 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii do dekoracji: wiórki kokosowe, cukrowe i czekoladowe posypki, drewniane patyczkiSposób przygotowania:Śliwki...
Koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i śliwkami kalifornijskimi

Koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i śliwkami kalifornijskimi

Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mała śmietana 18% 10 śliwek kalifornijskich 100g sera pleśniowego 50g sera Ementaler 50g orzechów włoskich 3 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 szczypty soli masło do smarowania foremekSposób przygotowania:W zależności od wielkości foremek (kokilek), którymi dysponujemy, ciasto...
Tradycyjne pączki z polewą

Tradycyjne pączki z polewą

Jest jednak taki jeden dzień w roku, kiedy nawet powinniśmy smakować je do woli. Smak samodzielnie przygotowanych, jeszcze ciepłych pączków będzie niezapomniany. A wy jakie nadzienie wybierzecie? Smacznego! Składniki:250ml mleka 40g drożdży150g Cukru białego DIAMANT 8 żółtek 30ml wódki 1/2...
Przepis na bakaliowego pączka!

Przepis na bakaliowego pączka!

Najbardziej tradycyjne pączki, to te smażone w głębokim tłuszczu i nadziewane konfiturą różaną. O ich doskonałości ma świadczyć idealny kształt i jasna obwódka. Według zwyczaju, powinny być słodkie, a każdy z nas powinien tego...
Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego

Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego

Umilmy więc sobie ten czas dostarczając organizmowi dawki świeżych oraz pełnowartościowych warzyw. W jaki sposób zrobić to szybko i skutecznie? Postaw na brokuły! Składniki: 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego (wcześniej przygotowanego)  łyżka masła  2 świeże brokuły  1...
Przepis na Migdałówkę!

Przepis na Migdałówkę!

Składniki:1,5l mleka 2% 2-3 łyżki rodzynek 2 łyżki gorzkich migdałów 1,5 szklanki słodkich migdałów 2 łyżki masła 2 łyżki cukru brązowego ¾ szklanki ryżu sólSposób przygotowania: 1. Opłucz ryż, a następnie ugotuj go na małym ogniu w osolonej wodzie. Pamiętaj przy tym,...
Babeczki owocowe w zimowej odsłonie

Babeczki owocowe w zimowej odsłonie

Ja jednak mam swój patent na babeczki z owocami, które w naszym kraju królują zimą. Proponuję wszystkim babeczki z bananami. Składniki suche:1 ¾ szklanki mąki; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; ½ szklanki cukru.Składniki mokre:1 szklanka mleka; ½ szklanki...
Naleśniki z… octem balsamicznym!

Naleśniki z… octem balsamicznym!

Ocet balsamiczny jest bardzo popularnym dodatkiem nie tylko do dań wytrwanych, ale również… deserów. Wytwarzany jest z pozostałości po produkcji wina. Poddaje się go długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Tradycyjny ocet balsamiczny leżakuje przez...

Uroda

Wiosennie piękne usta

Gładkie i piękne usta są marzeniem wielu kobiet. Jednak nie zawsze wiedzą, jak przygotować je na wiosenne dni. Naskórek warg jest na tyle wrażliwy,...

Przepisy

Grillujemy: Piersi z kurczaka z serem brie i brzoskwiniami

Ser brie – mistrzowska receptura serowarów francuskich Ser brie to jeden z najstarszych gatunków francuskiego sera podpuszczkowego, pochodzący z regionu Seine-et-Marne i Marne w okolicach...