Biały pieprz zamiast czarnego, czy jako dodatek?
Pieprz to jedna z najbardziej popularnych przypraw. W średniowieczu był bardzo cenny – stanowił walutę płatniczą, a za jego sprowadzenie oferowano duże ilości złota. Pamiętajmy jednak, że oprócz czarnego pieprzu, w kuchni mamy do...
Sałatka z makaronem penne i chorizo
Tymianek cechuje się gorzkawym smakiem i wyjątkowym zapachem. Pasuje do dań z drobiu i ryb. Tymianek dobrze komponuje się z czosnkiem, oregano, rozmarynem i cebulą, dlatego stanowi pyszne uzupełnienie również dań włoskich.
Oba zioła będą...
Koktajl ze śliwką kalifornijską i maliną
Zbliża się wiosenno-letni okres najsmaczniejszych owoców. Truskawki, agrest i niebawem maliny.
Składniki:
250 ml mleka kokosowego
250g malin
5 śliwek kalifornijskich
½ łyżeczki ksylitolu
łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Do kielicha blendera wlewasz mleko kokosowe i dodajesz maliny, ksylitol oraz pokrojone w kostkę...
Prawdziwie włoski przysmak, czyli Foccacia z tuńczykiem
Składniki:
300 g mąki chlebowej lub na pizzę (2 szklanki)
25 g świeżych lub 7 g drożdży suchych
tymianek
1 łyżeczka soli morskiej
½ łyżeczki cukru
200 ml ciepłej wody
Oliwa z oliwek Extra Vergine Czosnek & Chili Olitalia
2 puszki tuńczyka w...
Muffinowe cukinie nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i kiełbasą Polską z Kociewskiej Spiżarni
Składniki:
- Kiszka Ziemniaczana 200g
- Kiełbasa 100g
- cukinie młode okrągłe 2szt.
- rozmaryn świeży 1 gałązka
Dip z pomidorów suszonych:
- pomidory suszone z oleju (razem z olejem) 200g
- bazylia świeża 3 gałązki
- papryka słodka1 łyżeczka
-...
Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi
To, jak przyrządzimy makaron, zależy wyłącznie od nas. Warto łączyć go z warzywami i owocami – najlepiej organicznymi. Taki kulinarny eksperyment sprawi, że wydobędziemy z makaronu maksimum jego zdrowotnych właściwości, a kolorowa, apetyczna potrawa...
Finger food – przyjęcie na stojąco
Przekąski typu finger food charakteryzują małe porcje – goście muszą być w stanie zjeść przystawkę za jednym razem. Dzięki takiemu rozwiązaniu unikamy niewygodnych sytuacji, kiedy nie wiemy co zrobić z kieliszkiem. Jako gospodarze ograniczamy...
Słoik zawsze pod ręką – czyli na zielono sezonowo
Sałatka szpinakowa z boczkiem
Składniki:
100 g szpinaku świeżego
Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Naturalnie Smaczne Knorr
6 plastrów boczku wędzonego
6 świeżych truskawek
30 g sera koziego
łyżka orzeszków piniowych
2 kromki pieczywa tostowego
kilka listków świeżej mięty
3 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka...
Wykwintnie na lunch, czyli słoik ze szparagami
Sałatka z rukoli ze szparagami i truskawkami
Składniki:
200 g rukoli
pęczek białych szparagów
Sos sałatkowy Truskawkowy z chili Naturalnie Smaczne Knorr
2 cytryny
2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
100 g truskawek
200 g szynki parmeńskiej
100 g sera parmezan
krem balsamiczny...
Słoik na drugie śniadanie – z „kanapkowymi składnikami”
Sałatka z szynką i selerem
Składniki:
sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Naturalnie Smaczne Knorr
3 łyżki oliwy z oliwek
cytryna
seler ze słoika pokrojony w cienkie paseczki
rukola
300 g szynki konserwowej
100 g suszonych pomidorów
2 czerwone cebule
100 g majonezu
100 g...
Zapiekanka z ryżem i sosem pieczarkowym
Składniki:
8 jaj
2 torebki ryżu białego
łyżka masła
cebula
1/2 szklanki startego żółtego sera
natka pietruszki
łyżka masła do naczynia żaroodpornego
20 dag pieczarek
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka słodkiej śmietanki 12%
cytryna
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotuj jajka na półtwardo, ostudź, obierz ze skorupek.
Ugotuj ryż według przepisu...
Przepis na Carpaccio z buraków z hummusem
Prezentuje się imponująco, dlatego bez wątpienia można ją przysłowiowo konsumować także oczami. Carpaccio z buraków smakuje doskonale, a do tego utrzymane jest w trendzie zdrowej kuchni. Szczególnym dodatkiem podkreślającym smak i nadającym charakteru całej...
Chrupiące placki z pastą z bakłażana w jogurtowym sosie
To pyszne, chrupiące danie powstaje z tartych ziemniaków. Warto jednak nieco odejść od tradycji i spróbować ich w połączeniu z pastą z bakłażana, która nada klasycznym plackom ziemniaczanym wyrazistego i orientalnego smaku.
Pasta z...
Burger z kolendrą, chutneyem i śliwkami!
Składniki:
60 dkg mięsa wołowego mielonego
8 śliwek kalifornijskich
2 łyżki posiekanej kolendry
liście sałaty rzymskiej
4 bułki hamburgerowe
Chutney:
15 dkg śliwek kalifornijskich
20 dkg moreli, świeżych
1 duża czerwona cebula
3 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego imbiru
2 ząbki...
Piknikowe bułeczki mleczne z aksamitnym serkiem i owocami
Polecamy pyszne bułeczki, w sam raz na piknikową słodkość!
Składniki:
• serek mascarpone – 250 g
• śmietanka słodka 36% - 250 ml
• cukier puder – 2 łyżki
• laska wanilii – 1⁄2 sztuki
• ulubione owoce np. pomarańcze...