Kanapka (nie)banalna. Proste przepisy na pyszne kanapki
Na ciepło lub zimno, z ciemnym lub białym pieczywem, z domową wędliną lub serem mozzarella, oliwkami lub świeżą czerwoną papryką… Dla każdego coś innego, możliwości jest wiele. Na szczęście, przepisy na kanapki można dowolnie...
Szpinak siły ci doda!
Szpinak siły ci doda!
Spośród bohaterów bajek, do których nieustannie wracają kolejne pokolenia, na kulinarną uwagę zasługuje słynny marynarz z fajką, o porywczej naturze. Słynący ze swoich dobrze rozwiniętych mięśni, znany był też z tego,...
Kurczak nadziewany po polsku
Kurczak jest ulubionym daniem Polaków. Podajemy go najczęściej pieczonego lub z grilla. Eksperymentujemy z przyprawami i dodatkami. Czasem łączymy danie z makaronem, ryżem lub ziemniakami czy frytkami.
Stopień trudności: średni
Czas przygotowania 1 godz. 20 min.
Składniki:
kurczak cały 1 szt
bułka...
Bardzo prosta zupa pieprzowa
Zupa pieprzowa już sama w swej nazwie brzmi ogniście! Jednak spokojnie, ostra przyprawa nie musi całkowicie zdominować dania. Złagodzi ją spora zawartość mleka kokosowego czy pomarańczowej soczewicy
Czas przygotowania:45 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
pomarańczowa soczewica - 1...
Strudel z brokułami
Posmarowane nadzieniem należy je ciasno zawinąć, tak aby po upieczeniu było zwarte. Strudel z brokułami to pomysł na pyszną, wegetariańską przystawkę.
Składniki:
mała cebula
2 ząbki czosnku
brokuł
jajko
200 g ementalera
czarny pieprz świeżo zmielony
Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa...
Szybkie i proste tagliatelle z groszkiem
Cannelloni, farfalle, penne – to tylko niektóre rodzaje włoskich makaronów. Jednym z najbardziej popularnych jest tagliatelle, który idealnie komponuje się z wieloma rodzajami sosów i większością dodatków.
Składniki:
1 puszka groszku marki Sandra
2 łyżki masła
1...
Zadowolić niejadka – przepis na pyszne naleśniki
Nie traktuj przygotowania posiłków jak nieprzyjemny obowiązek. Dziecko doskonale widzi
Twoje nastawienie i szybko jest w stanie je rozszyfrować. Zmień to koniecznie!
Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo - śmietanowym
Składniki na ciasto naleśnikowe...
Sałatka tabbouleh z granatem i orzechami!
Składniki: (4 porcje)
60 g orzechów włoskich,
łuskanych
30 g natki pietruszki, tylko liście
20 - 40 g liści mięty, świeżych
250 g wody
1 łyżeczka soli
20 g oliwy z oliwek
100 g kaszy bulgur
50 g cebuli, przekrojonej na pół
350 g...
Pulpety z dorsza
Sekretem aromatycznego dania będzie dodanie szczypty koperku.
Składniki:
500 g filetów z dorsza bez skóry
koperek
50 g rodzynek
jajko
3 łyżki kaparów
2 kajzerki
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
100 ml...
Klopsiki z warzywami
Do mielonego mięsa możemy dodać cukinię i bakłażana, wszystko razem mieszając. Warto użyć mięsa indyczego, zawierającego wiele składników cennych dla organizmu najmłodszych.
Składniki:
400 g mięsa z indyka
bułka kajzerka
2 łyżki kaparów
jajko
...
Pierogi ze szpinakiem i fetą
A gdy dodamy do tego idealnie przygotowane ciasto, na pierwszy rzut oka niepozorne pierogi staną się bohaterem stołu.
Składniki:
300 g mąki pszennej
Bulion na włoszczyźnie Knorr
120 ml wody
jajko
sól
0,5 kg szpinaku...
Schab pieczony z grzybami i szpinakiem
Najczęściej przeznaczony do smażenia oraz do pieczenia i wędzenia. Pamiętajmy, że jednak jest bardzo kaloryczny!
Składniki:
600 g schabu wieprzowego bez kości
2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
200 g szpinaku mrożonego
4 prawdziwki
cebula
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób...
Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese
Te naleśniki, mimo że nie są tradycyjne mają wyjątkowy smak!
Składniki:
5 naleśników
Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
200 g filetu z piersi kurczaka
marchewka
100 g sera żółtego ementaler
100 ml kwaśnej śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pokrój...
Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami
Składniki:
por - 2 sztuki
ziemniaki - 350 g
marchewka - 50 g
bulion warzywny - 1 litr
czosnek - 1 ząbek
cebula dymka - 1 sztuka
olej rzepakowy - 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
suszony tymianek - ½ łyżeczki
gałka muszkatołowa...
Spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem
Składniki na 4 porcje :
400 g krewetek mrożonych
500 g pomidorów
2 garści jarmużu
300 ml mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1 papryczka chili
1 szalotka
1 op. makaronu Spaghetti 5 Arrighi, bezglutenowego
Oliwa z oliwek Extra Vergine bazylia Olitalia
1...