RÓŻNOŚCI KULINARNE

Kuchnia, od kilku lat przeżywa odrodzenie. Programy kulinarne, podróże koneserów i kucharzy otwierają nam oczy na nowinki w kuchni. Naukowcy bezustannie odkrywają nowe właściwości dobrze znanych nam produktów, a nowinki technologiczne dotyczące coraz sprytniejszych narzędzi kuchennych przyprawiają o zawrót głowy. Tradycyjne przepisy wraz z przysłowiowymi „garami” odchodzą do lamusa. Dziś mamy kosmiczne technologie, które sprawiają, że ze zwykłych dań wyciągamy niezwykłe smaki. Kuchnia i nauka stały się pyszną jednością!

Superfoods prosto z Polski! 10 propozycji, które warto uwzględnić w codziennej diecie.

0
Rosnąca w społeczeństwie świadomość dotycząca żywienia i zdrowego trybu życia zauważalnie wpływa na nasze codzienne nawyki.  Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co trafia na  talerze, a składy wybieranych przez nas produktów przestają być...

Postaw na lunch!

0
Postaw na lunch! Tej zimy sieć kawiarni Costa Coffee proponuje swoim Gościom wyjątkową ofertę lunchową. W menu królować będzie chrupiąca Focaccia w dwóch wersjach smakowych: mięsnej z rostbefem i dodatkiem sera cheddar, świeżego pesto i aromatycznego rozmarynu...

Rozgrzewające przekąski na mroźne dni!

1
Odpowiednio dobrana dieta pozwoli dostarczyć wymaganą dawkę energii oraz wzmocni odporność organizmu. Co zrobić, kiedy nie mamy czasu na spędzanie długich godzin w kuchni na przygotowywanie kilku gorących dań? Warto sięgnąć po szybkie i...

Zdrowe słodycze dla dzieci – co przygotować dziecku na deser?

0
Dzieci jednak niezmiennie słodkości uwielbiają, a rodzice nie powinni im ich całkowicie zabraniać. Czy istnieją zdrowe słodycze? Okazuje się, że tak! Zdrowe słodycze – czyli jakie? Słodki smak dziecko poznaje już w łonie matki. Do diety...

Polędwiczki wieprzowe w grzybowym sosie

0
Połączenie mięsa z grzybami to już kulinarna klasyka. Grzybowe sosy, dodatek marynowanych kurek lub podgrzybków stanowi kwintesencję aromatycznej i smacznej kuchni. Z tym składnikiem łączymy prawie każdy gatunek mięsa. Świetnie sprawdzi się w tej roli zarówno drób, jak i...

Patison – hit sezonu wakacyjnego

0
Przyzwyczajeni do dyni, kabaczka i cukinii, od tego typu warzyw oczekujemy konkretnego smaku i wyglądu. W przypadku patisona jest zupełnie inaczej, a niektórzy przyrównują go nawet do… statku kosmicznego! Co warto o nim wiedzieć? Jego kolebką...

Grecka bougatsa z kremem

0
Bougatsa, czyli delikatne ciasto, które Grecy potrafią jeść na śniadanie, szybki lunch i kolację. Uważa się, że deser ten pochodzi z miasta Serres, z regionu środkowej Macedonii, a dziś słyną z niego Saloniki. Spotkamy...

Chłodnik pomidorowo-fasolowy

0
Co zrobić, jednak kiedy za oknem wysoka temperatura, a nam brakuje ochoty na ciepły posiłek. Miłośników zup z pewnością zadowoli wersja podawana na zimno w postaci chłodnika pomidorowo-fasolowego. Składniki:  1 kg pomidorów 2 puszki fasoli...

Sześć prawd na temat odżywiania, których możemy się nauczyć od Włoszek

0
Z drugiej, wyobrażając sobie gotowanie we włoskich domach, często mamy przed oczami pulchniutkie babcie, mamy i żony, spędzające całe dnie w kuchni i rozpieszczające swoich chłopców kolejnymi wielkimi porcjami makaronu z sosem pomidorowym. Tymczasem...

Sycylijskie Arancini

0
Składniki: 2 saszetki ryżu parboiled (np. marki Britta)  1 cebula 600 ml bulionu lub wody 50 g masła 50 g tartego parmezanu 100 g sera mozzarella 2 roztrzepane jajka 100 g bułki tartej sól...

Naleśniki na wodzie z serkiem wiejskim, łososiem na parze, szpinakiem i pomidorem

0
Składniki na naleśniki (8 naleśników o średnicy 28 cm): 2 szklanki wody Mama i ja 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki orkiszowej 1 jajko lub 2 łyżki siemienia lnianego w ziarnach 2–3...

Sałatka finezyjna

0
Składniki: mieszanka sałat Finezja mix marki Eisberg (cykoria sałatowa radicchio, roszponka, sałata fryzyjska) – 150 g 70 g wędzonego łososia 6 mini kulek mozzarelli 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek ...

Kokosowe gofry

0
Połączenie delikatnej chrupkości kokosowego ciasta z ulubionymi owocami i orzechami będzie stanowiło smakowite urozmaicenie w gofrowym menu. Składniki (6-10 porcji): ⁃ 200 ml wody Mama i ja ⁃ 200 ml maślanki naturalnej ⁃ ok. 3 łyżki mąki kokosowej...

Orientalne smaki to nie tylko popularny kebab!

0
W Polsce kuchnia arabska kojarzona jest zazwyczaj z kebabem. Nie powinno to nikogo dziwić. Danie jest popularne do tego stopnia, że jest serwowane niemalże w każdej miejscowości, niezależnie od liczby mieszkańców. Miłośnicy kulinarnych przygód...

Zapiekanka makaronowa z owocami

0
Czas przygotowania: 60 minut Ilość osób: 4 Składniki: 150 g grubego makaronu 1 opakowanie Fix Kurczak w delikatnym sosie curry Knorr 400 g ugotowanego kurczaka 1 szklanka śmietany 0,5 szklanki mleka 3 mandarynki 5 plastrów ananasa...

Ciekawe tematy

Uroda

Nowy ekscytujący zapach marki Kilian

0
Voulez-vous coucher avec Moi jest ostatnim zapachem kolekcji In the Garden of Good and Evil, czyli olfaktorycznych opowieści Kiliana Hennessy, inspirowanych przypowieścią o grzechu...

Polecane